Roman: Pelerinaj pe urmele străbunilor
Un grup de credincioși ai Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, împreună cu parohul lor, au făcut un pelerinaj în Bucovina și Maramureș în perioada 8-10 iunie 2007, având ca motivație principală cunoașterea cât mai multor locuri și monumente ale strămoșilor întru credință.
Primul popas a fost făcut la Baia, cetatea unde a fost prima capitală a Moldovei și unde a ființat o episcopie catolică între anii 1418 și 1523. Ruinele bisericii vorbesc și astăzi despre însemnătatea târgului, despre timpurile și motivele venirii catolicilor în această parte a țării, mulți dintre ei provenind chiar din Maramureș, ținta finală a pelerinajului istoric pe care urma să-l parcurgem.
Vizitarea mănăstirilor din Bucovina ne-a ajutat să înțelegem mentalitatea medievală a domnilor și boierilor din Moldova, conform căreia viața omului este o ascensiune către cer, ce trebuie construit încă de pe pământ. Zidirea mănăstirilor și împodobirea lor cu atâtea imagini perpetuează în timp credința profundă a străbunilor noștri, fiind un arc ce unește trecutul cu prezentul și conduce spre viitor.
Vatra-Dornei și împrejurimile ei, pe văile Dornei, Bistriței, Moldovei și Vișeului, ne-au condus într-un climat de meditație și recunoștință față de frumusețile creației divine.
Destinația finală a pelerinajului a fost Sighetu-Marmației, unde am dorit să evocăm personalitatea și martiriul episcopului de Iași, dr. Anton Durcovici. Închisoarea și cimitirul săracilor au fost locuri de reculegere și evocare istorică a atâtor martiri și mărturisitori ai credinței străbune. Bisericile din lemn și monumentele în cinstea eroilor, precum și cimitirul din Săpânța, au întregit această memorie și ne-au întărit credința.
Pr. Alois Moraru
lecturi: 32.