Editura "Sapientia": Credincioșii laici în gândirea sfântului Ioan Crisostomul
Editura Sapientia anunță apariția cărții Credincioșii laici în gândirea sfântului Ioan Crisostomul, scrisă de pr. Ottorino Pasquato, profesor emerit de filozofie și de istorie ecleziastică la Universitatea Pontificală Saleziană din Roma. Cartea este tradusă în limba română de pr. Mihai Pătrașcu, apare în colecția Studii teologice, are 255 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 18 RON.
Această lucrare, semnată de părintele dr. Ottorino Pasquato, profesor emerit de filozofie și istorie ecleziastică la Universitatea Saleziană din Roma, este prima de acest gen care apare la noi în țară. Această veritabilă monografie reprezintă un omagiu adus sfântului Ioan Gură de Aur, considerat a fi cel mai mare părinte al Bisericii Orientale și unul dintre marii gânditori creștini, de la a cărui moarte se împlinesc 1600 de ani în acest an. Lucrarea, care a fost tradusă deja în mai multe limbi de circulație internațională, însumează, în ediția românească, 255 de pagini din care putem lua contact cu complexitatea gândirii Crisostomului. Traducerea românească este făcută de pr. Mihai Pătrașcu, profesor de drept canonic la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași, după ediția a treia a acestei lucrări apărută la Roma în 2006, sub îngrijirea autorului.
Sfântul Ioan Crisostomul (347-407) a fost preot în Antiohia și apoi episcop de Constantinopol, formând un tot unitar de credință cu sufletele ce i-au fost date spre păstorire. Este atras de frumusețea cunoașterii fiecărui credincios în parte, într-o epocă în care ereziile încă mai aveau adepți; conștient fiind de datoria de a-și apăra turma de ademenirile răuvoitoare ale ereziilor. Credincioșii se regăsesc și ei în opera de slujire a acestui veritabil apostol.
"Binomul inseparabil Crisostomul-credincioși se configurează ca raport între preot-episcop și credincioși-laici în cadrul Bisericii, organism viu, al cărui cap este Cristos și ale cărui mădulare sunt credincioșii. Exercitarea funcțiunilor credincioșilor are loc într-o comunitate eclezială compusă din cler și din credincioșii laici și se prelungește în familie și în cetate", afirmă pr. Pasquatto, ca un rezumat al cuprinsului acestei cărți.
Cele șapte capitole ample ale cărții ne dezvăluie, la fiecare pagină, stilul închegat al autorului, care se dovedește a fi foarte bine documentat și oferă, pe lângă o contextualizare istorico-teologică amplă, un frumos exemplu de îmbinare a istoriei cu filozofia, patrologia și spiritualitatea. Ministerul lui Ioan este pătruns de ideea că Biserica este o familie, o copie la scară mare a familiei creștine, în care Cristos este mirele iar Biserica este mireasa. Pătruns de o vie caritate pastorală, episcopul Ioan Gură de Aur este conștient de faptul că trebuie să aibă în vedere binele comun al oițelor ce i-au fost încredințate, adică trebuie să caute mântuirea lor și să le ferească de lupii rătăcirilor în erezii.
Beneficiind de un bogat aparat critic și bibliografic, cartea se adresează nu doar specialiștilor în patrologie sau istorie bisericească, ci și celor interesați să se familiarizeze cu figura celui mai mare gânditor oriental și a unuia dintre marii exegeți și chiar apărători ai Bisericii.
Andrei Dumitrescu
* * *
Credincioșii laici în gândirea sfântului Ioan Crisostomul
Ottorino Pasquato, Ed. "Sapientia", 2007, ISBN (13)973-973-8474-99-4, 17x24 cm, 255 p., 18 RON
* * *
Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):
Din Librăria "Presa Bună":
- prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
- prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
- prin e-mail: libraria@ercis.ro
- prin Internet: www.ercis.ro/libraria
* * *
Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
lecturi: 33.