Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Codex Bandini

La Editura "Presa Bună" a apărut Codex. Vizitarea generală a tuturor Bisericilor Catolice de rit roman din Provincia Moldova 1646-1648, ediție bilingvă, introducere, text latin stabilit, traducere, glosar de prof. univ. dr. Traian Diaconescu.

Este vorba de textul redactat în urma vizitei arhiepiscopului Marco Bandini în toate parohiile catolice din Moldova între 19 octombrie 1646 și 20 ianuarie 1647. Un volum de 480 de pagini la care au colaborat mai mulți cercetători: pr. prof. dr. Anton Despinescu: Preliminarii istorice, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru: Note și comentarii, conf. univ. dr. Cristina Halichias: Revizuirea traducerii, asist. dr. Dorina Tărnăuceanu: Aparatul critic la textul latin și indice de nume.

Arhiepiscopul Marcu Bandini, numit arhiepiscop de Marcianopoli și administrator apostolic al Diecezei de Bacău la 16 noiembrie 1643, sosește la Iași la 21 octombrie 1644. Petrece mai mulți ani în Moldova și îndeosebi la Bacău. Neputând să-și împlinească misiunea imediat, începe vizita pastorală a parohiilor la 19 octombrie 1646 și o încheie la 20 ianuarie 1647, la Iași.

Raportul său asupra acestei vizite formează renumitul "Codex" (Visitatio generalis omnium ecclesiarum catholicarum romani ritus in Provincia Moldaviae), fiind destinat să fie trimis la Roma, la papa Inocențiu al X-lea și la Congregația De Propaganda Fide. Nu se știe dacă a mai ajuns la destinație. Raportul se află, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, în posesia Academiei Române în două manuscrise. Primul este manuscrisului 80 (cu semnătura olografă a lui Bandini), datează din secolul al XVII-lea, fiind donat de diplomatul Constantin Esarcu. Al doilea, manuscrisul 154, este o copie a manuscrisului 80, datând din secolul al XVIII-lea, achiziționat în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

În raportul pe care îl termină de redactat la Bacău, la 2 martie 1648, Bandini descrie constatările făcute în cele 40 de localități pe care le vizitează. Spre final redă lista localităților vizitate, cu familiile existente în fiecare dintre ele, preoții și dascălii: 1.020 de familii (mai exact 1.051), zece preoți și treisprezece dascăli. Erau atunci în Moldova 5.937 de catolici. Bandini, care îi consideră pe catolicii din Moldova fie unguri, fie sași, menționează în câteva din satele catolice și existența unor români catolici. În plus între familiile prezentate 300 au nume românești.

Codexul constituie un document important pentru istoria Bisericii locale din evul mediu. Dincolo de dificultățile întâmpinate în Moldova, Bandini arată însemnătatea scaunului de Bacău și dincolo de hotare, în Transilvania (episcopul de Bacău săvârșea, la nevoie, funcțiuni pontificale și pentru Ardeal).

Alături de prețioase informații privind Moldova acelei vremi, sunt descrise obiceiuri de nuntă și de înmormântare, obiceiuri de la curtea domnului Vasile Lupu, viața religioasă, biserici ortodoxe și armenești, mănăstiri, școli, legende care circulau pe atunci, modul de viață al oamenilor simpli și al boierilor, îmbrăcăminte, drumuri, ocupații etc.

După o primă publicare a Codexului în 1895 de către V.A. Urechia în Analele Academiei Române, acesta a intrat imediat și în atenția istoriografiei, bucurându-se de studii speciale din partea istoricilor Andrei Veress și Nicolae Iorga.

În "Notă asupra ediției" al volumului publicat acum la "Presa Bună" este notat: Manuscrisul 80 a fost transliterat parțial, tradus selectiv și parafrazat, pentru prima dată în cultura română, de V.A. Urechia, membru al Academiei Române, cu titlul Codex Bandinus. Memoriu asupra scrierii lui Bandinus, de la 1646, urmat de text și însoțit de acte și documente, București, Litografia Carol Göbl, 1895. Această ediție are merite de pionierat, cu virtuți și scăderi inerente. (...) Cultura română, după peste trei secole și jumătate de la redactarea acestui Codex, are nevoie de o ediție academică nouă. Publicăm, acum, textul latin din manuscrisul 80, notat în aparatul critic cu majuscula A, colaționat cu manuscrisul 154, notat cu majuscula B, însoțit de traducere integrală, precedat de studii introductive și urmat de note strict necesare pentru înțelegerea textului, însoțit de facsimile după manuscrisele 80 și 154, precum și de ilustrații după monumentele reprezentative ale cultului catolic din Moldova".

* * *

De origine bosniac, Bandulovic, italianizat Bandini, s-a născut în Scoplje, în 1593. A făcut studii la Roma și a intrat în Ordinul Franciscanilor Minoriți Observanți. A îndeplinit misiuni bisericești la Carașova, Belgrad și Caransebeș. A fost numit arhiepiscop de Marcianopol la 16 decembrie 1643. Fiind sfințit arhiepiscop, la 21 august 1644, a plecat în Moldova, la 3 septembrie 1644, însoțit de secretarul Petru Parcevich. Urma să îndeplinească funcția de administrator sau vicar apostolic. În timpul misiunii apostolice în Moldova (1644-1650), a redactat numeroase scrisori către superiorii din Roma. Arhiepiscopul Marco Bandini a murit la Bacău, la 27 ianuarie 1650, fiind înmormântat aici prin grija secretarului său, Petru Parcevich.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Codex. Vizitarea generală a tuturor Bisericilor Catolice de rit roman din Provincia Moldova 1646-1648
Marco Bandini, Ed. "Presa Bună", 2006, ISBN 973-8191-78-5, 17x24 cm, 480 p., 28 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 102.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat