Iași: Scrisoare deschisă pentru apărarea familiei
Un grup de intelectuali ieșeni au redactat, la 23 ianuarie 2007, o scrisoare adresată Parlamentului României, cu 22 de semnături, în sprijinul demersurilor întreprinse de un Comitet Național de Inițiativă Civică având ca scop protejarea căsătoriei și a familiei prin introducerea unei formulări explicite în Constituția României. Redăm textul scrisorii, așa cum ne-a fost transmisă electronic de dl. Vasile Maciuc, unul dintre inițiatori. Menționăm că Episcopia Romano-Catolică de Iași a sprijinit activ campania de strângere de semnături.
Cu respectul cuvenit, vă aducem la cunoștință că în anul 2006 un Comitet Național de Inițiativă Civică s-a implicat într-un proiect având ca scop protejarea căsătoriei și familiei.
În conformitate cu Legea nr. 189 din 1999, au fost parcurse mai multe etape ale proiectului între care și depunerea la Parlament a listelor de semnături pentru interzicerea poligamiei în România, iar căsătoria să fie permisă doar între un bărbat și o femeie.
La nivel național s-au strâns peste 650.000 semnături, fapt ce confirmă atașamentul românilor la valorile tradiționale ale familiei. Numai în județul Iași s-au adunat peste 27.000 semnături atestate de Primăria Municipiului Iași.
La acest proiect contribuie mult enoriașii din toate Bisericile și Cultele din România. Dincolo de diferențele dogmatice, toți cei ce se numesc creștini conlucrează eficient atunci când este vorba de un bine comun, vital pentru sănătatea societății românești, așa cum este cazul în problema de față.
În derularea proiectului a existat o susținere deosebită din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, personal din partea ÎPS mitropolit Daniel. De asemenea, proiectului de apărare a căsătoriei dintre un bărbat și o femeie i s-a alăturat și marea majoritate a intelectualității ieșene.
Cauzele care au determinat înfăptuirea acestui demers pot fi sintetizate, astfel:
familia compusă dintre un bărbat și o femeie este lucrarea lui Dumnezeu și nu trebuie întinată;
poporul român este creștin și ca atare, pune un accent deosebit pe familia morală;
familia morală este garantul valorilor spirituale și culturale ale poporului român. Fără familia morală dezvoltarea societății civile este practic imposibil de realizat;
un stat civilizat și suveran se bazează pe o familie morală, care formează copii morali, în spiritul valorilor creștine;
tendințele și manifestările care subminează familia morală nu sunt în concordanță, cu tradiția, cultura și valorile fundamentale ale poporului român;
un stat moral este o garanție a împlinirii idealurilor unei Europe Unite.
Față de cele arătate, propunem ca în Constituția României, la art. 48, să fie introdusă următoarea formulare: "În România poligamia este interzisă, iar căsătoria este permisa doar între un bărbat și o femeie".
Ne exprimăm convingerea că Parlamentul României va înțelege și va sprijini demersul majorității românilor și va introduce amendamentul propus în Constituția României. Așa să ne ajute Dumnezeu!
lecturi: 8.