Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șaptea zi

Credincioșii catolici și ortodocși s-au întâlnit, miercuri, 24 ianuarie 2007, la ora 17.00, în cea de-a șaptea zi de rugăciune comună, în capela "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril" de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae".

La acest moment au participat, din partea Bisericii Catolice, de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif": rectorul, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă - Filozofie creștină, vicerectorul, pr. prof. dr. Ștefan Lupu - Teologie sistematică, pr. prof. dr. Emil Dumea - Istoria Bisericii, pr. prof. dr. Mihai Pătrașcu - Drept canonic, pr. prof. drd. Florin Spătariu - Muzică sacră, pr. Gabriel Farcaș - formator și pr. Mihai Dumitru - administrator. De la Facultatea de Teologie Ortodoxă: decanul, pr. prof. dr. Viorel Sava - Teologie liturgică, pr. lect. dr. Ion Vicovan - Istoria Bisericii Ortodoxe Române, pr. prof. dr. Gheorghe Popa - Teologie morală și spiritualitate, pr. conf. dr. Costachi Grigoraș - Omiletică și catehetică, arhim. drd. asist. Emilian Nica - Teologie liturgică, spiritual II al facultății și doi părinți diaconi de la catedrala mitropolitană. Au mai fost prezenți, în afară de credincioși catolici și ortodocși, și studenți de la cele două instituții.

În cuvântul de început, părintele celebrant, Viorel Sava, a accentuat importanța rugăciunii în parcurgerea acestui drum comun spre unitate: "Săptămâna de rugăciune pentru unitate creștină este un alt mod de exprimare al dialogului interbisericesc. Dialogul dintre Biserici se exprimă în chipuri variate, însă rugăciunea este un mod aparte de a ne exprima acest dialog și de a exprima în același timp dorința de unitate".

La începutul omiliei părintele Wilhelm Dancă, făcând referință la tema generală a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor "Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească" (Mc 7,37), a exprimat necesitatea asumării mesajului acestor cuvinte și dorința ca "după aceste zile de rugăciune și noi să auzim mai bine și să putem vorbi cu mai mult curaj despre Cristos care vrea ca Biserica sa să fie unită".

"Prin rugăciune, noi lărgim inima noastră și facem mai mult loc lui Dumnezeu în noi" - a mai afirmat părintele predicator, citându-l pe sfântul Ioan Maria Vianney. "Rugăciunea lărgește inima omului, lărgește acest spațiu și Dumnezeu încape mai mult în noi, de aceea ne rugăm. Nu că Dumnezeu ar avea nevoie de rugăciunea și lauda noastră, dar noi avem nevoie de prezența lui Dumnezeu în sufletele și în viețile noastre. De aceea rugăciunea ne pregătește pentru ca dorința lui Isus «Ca toți să fie una», să devină o realitate". Dimensiunea unității, necesitate și deziderat ale timpurilor noastre, este mult mai profundă decât ar putea părea: "Ca să te rogi înseamnă să simți în tine o necesitate, o ruptură, o sfâșiere, o dorință de ceva. Rugăciunea pentru unitate înseamnă ecoul sau prelungirea acestei stări de tensiune care se află în noi".

Un alt punct al cuvântului de învățătură duhovnicească a constat în evidențierea semnificațiilor pasajelor din Sfânta Scriptură ce au fost citite: "În această seară am ascultat mai multe fragmente din Sfânta Scriptură. Aceste texte ne evocă atmosfera din Săptămâna Sfântă, din Joia Mare, din Vinerea Mare, atunci când în Biserica Ortodoxă se celebrează prohodul Domnului, sau la noi, când celebrăm ritualul morții lui Isus... Ce ar vrea sa însemne slujitorul suferind despre care vorbește Isaia în prima lectură sau trupul lui Isus care a fost cerut de Iosif, unul din ucenicii săi, de la Pilat, și înmormântat? Ce ar vrea sa însemne trupul acesta despre care vorbește profetul Isaia și despre care ne vorbește evanghelistul Matei? Prima referință este la Isus, acela pe fața căruia nu mai era nici o trăsătură umană posibilă, nu mai era frumusețe, nu mai era chip. Acela despre care vorbește profetul Isaia era Isus. Cu siguranță, evreii, la vremea respectivă, s-au gândit la Abraham, cel care a intrat rugându-se în cetatea Sodomei. Evreii se mai gândeau și la Moise, care s-a rugat și a postit timp de 40 de zile pentru poporul ales. Sau, poate se gândeau la profeți, cum ar fi Ieremia sau alții care au fost persecutați de conaționalii lor. Noi, cei care avem experiența atâtor ani de credință în Biserică, credem că omul desfigurat despre care vorbește Isaia este Isus. Noi știm că, spiritualicește, Isus poate fi desfigurat din nou, de indiferența noastră, de păcatele noastre. Orice fel de răceala manifestată față de Cristos, orice fel de indiferență, orice fel de păcat e o nouă lovitură dată lui Isus Cristos".

Predica a mai cuprins una din liniile definitorii caracteristice apostolatului papei Benedict al XVI-lea. Astfel, în cadrul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine, în Vatican, papa Benedict al XVI-lea "a insistat pe așa numitul ecumenism spiritual", aceasta fiind "calea pe care ar trebui să o dezvoltăm mai mult în comunitățile noastre și să ajungem la acel dialog al iubirii, care să pregătească apoi terenul și pentru dialogul în adevăr sau dialogul adevărului".

Cântecele interpretate de studenții ortodocși au fost următoarele: Doamne, strigat-am (după psalmul 140), Mărire și psalmul Lumină lină. Repertoriul studenților catolici a cuprins următoarele cântece: Christus, factus est și Ubi caritas, ambele de factură latină.

În cuvântul de final, pr. prof. dr. Viorel Sava a mulțumit tuturor pentru prezența lor: "Iubiți oaspeți, dragi studenți și studente, iubiți credincioși și credincioase, înainte de a ne întoarce la casele noastre, mai bogați sufletește, mai plini de speranță, poate mai buni și cu mai mult curaj și mai multă hotărâre de a ne apropia unii de alții și de a face mai multe pentru unitatea creștină în viața de zi cu zi, doresc să mulțumesc părinților profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic pentru prezență, să mulțumesc studenților care au îmbogățit rugăciunea cu prezența și cântul lor, și să mulțumesc în mod deosebit părintelui rector Dancă pentru cuvântul de învățătură, de zidire duhovnicească și de îndemn rostit în fața tuturor, care se constituie într-un subiect complex de meditație pentru zilele și pentru lunile care urmează, pentru anul care urmează, până la următoarea săptămână de rugăciune. Vă mulțumim tuturor pentru efortul pe care l-ați depus fiecare în parte, în această seară, ca rugăciunea pe care am săvârșit-o aici, în biserică, să fie plăcută oamenilor, dar mai ales să fie plăcută lui Dumnezeu".

Binecuvântarea de la sfârșitul celebrării a fost acordată de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă.

Următoarea întâlnire, care va încheia acest timp de întâlniri de rugăciune comună, va avea loc joi, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif". Celebrant va fi părintele prof. dr. Wilhelm Dancă iar omilia va fi ținută de către părintele prof. dr. Viorel Sava.

Iulian Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șaptea zi,


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat