Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a doua zi

După ce în prima zi s-a desfășurat deschiderea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor în vechea catedrală mitropolitană ortodoxă "Sfântul Gheorghe", în cea de a doua zi, vineri, 19 ianuarie 2007, s-au reîntâlnit în catedrala catolică "Adormirea Maicii Domnului" PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, însoțiți de un mare număr de preoți și credincioși, atât catolici cât și ortodocși.

La începutul celebrării PS Petru Gherghel a salutat pe toți cei adunați pentru a se ruga pentru unitate și a sfătuit ca toți prin rugăciune și cânt să-l preamărească pe Dumnezeu și să înainteze spre unire. Unitatea rămâne darul lui Dumnezeu iar noi trebuie să fim deschiși spre acest mare dar.

A urmat mai apoi actul penitențial prin intonarea cântecului comun ambelor confesiuni, Sfinte Dumnezeule, sfinte tare, sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi, exprimându-se totodată umilința și deschiderea către dialog.

În cadrul celebrării cuvântului, a fost proclamată de către pr. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, lectura luată din Cartea profetului Isaia (Is 50,4-7), care descrie chipul slujitorului lui Dumnezeu și modelul apostolului. Psalmul responsorial, Când strigă un sărman, Domnul îl aude, a fost cântat de pr. Florin Spătariu, profesor de muzică la Institutul Teologic Romano-Catolic, psalm care vorbește despre încrederea celui care se bucură de darurile lui Dumnezeu. Lectura a II-a, luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Coloseni (Col 1,11-20), a fost proclamată de pr. protopop al Iașilor Andrei Constantin și descrie imaginea Bisericii - trup mistic. Fragmentul evanghelic a fost luat din Evanghelia după Marcu (Mc 7,31-37) și a fost proclamat de către pr. diac. Claudiu Budău.

În cadrul omiliei ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre puterea de vindecare a omului de către Dumnezeu, Cuvântul întrupat, vindecare care are în vedere mai presus de toate tămăduirea sufletului: "Cristos este Cuvânt vindecător, Cuvânt eliberator, Cuvânt iertător și Cuvânt reconciliator. Cristos vindecă infirmitățile noastre, vindecă pe cele slabe și împlinește pe cele care lipsesc. Harul vindecător al lui Cristos s-a arătat în aceea că a adus auz, acolo unde nu era auz, că a adus vorbire, acolo unde nu era posibilitatea vorbirii". Totodată ÎPS Daniel a vorbit de condiția celor care nu aud și nu pot vorbi, oameni care au nevoie de ajutor și care rămân un exemplu de credință pentru comunitate și totodată marele rol al comunității în viața celui suferind: "Acești oameni care au deficiență de auz și de vorbire trăiesc foarte marginalizați, chiar dacă se află fizic în mijlocul comunității, deoarece nu pot recepta ceea ce se spune în jurul lor prin viu grai. Mântuitorul, așa cum reiese din evanghelie, este foarte receptiv la ce face comunitatea. Surdo-mutul din evanghelie nu vine singur la Cristos, ci îl aduce o comunitate. Văzând credința acestei comunități, Cristos l-a vindecat". Mitropolitul a mai adăugat că Isus a venit în lume ca să apropie pe om de Dumnezeu, să-l ajute pe drumul mântuirii: "Mântuitorul a venit pe pământ ca să-l facă pe om să intre în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii". Omul trebuie să fie recunoscător lui Dumnezeu pentru toate darurile și vindecările de care a beneficiat și să dea mărturie în viața sa de acțiunea mântuitoare a lui Dumnezeu.

În cadrul minunilor Cristos are întotdeauna în vedere binele spiritual al omului, care depășește cu mult vindecarea fizică: "Foarte adesea când Cristos vindecă oameni cu deficiențe fizice, are în vedere un plan superior, acela al spiritului, al duhului. Vindecarea surdo-mutului din evanghelie are în vedere, ca mesaj, surzenia și muțenia duhovnicească. Noi, deși avem urechi care funcționează bine, gură care poate vorbi, totuși noi nu auzim glasul lui Dumnezeu, care prin suferința altora ne cheamă să fim mai sensibili față de cei din jurul nostru. Adesea nu ascultăm de cuvântul lui Dumnezeu care ne cheamă la mântuire. Sau chiar dacă îl ascultăm, nu-l transformăm în fapte de preamărire a lui Dumnezeu ca recunoștință".

ÎPS Daniel a concluzionat: "Să ne ajute bunul Dumnezeu ca toată această lucrare de refacere a unității creștine, fie prin rugăciune, fie prin cuvânt frățesc, prin dialog teologic și prin cooperare să o socotim ca pe o lucrare vindecătoare. Doamne, am greșit ție, vindecă sufletul meu".

După omilie, a urmat rugăciunea credincioșilor, unde rând pe rând, atât preoți catolici, cât și ortodocși, au invocat ajutorul divin în vederea unității.

Momentele de rugăciune au alternat cu momentele de cântare, atât din partea corului catedralei romano-catolice cât și din partea corului mitropoliei ortodoxe.

După rugăciunea și binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare și a subliniat că trebuie să înaintăm pe drumul unității cu mult curaj. A mai adăugat că România, integrată fiind în Uniunea Europeană trebuie să-și păstreze specificul, și anume evlavia către Maica Domnului. Emblema Uniunii Europene exprimă coroana de stele a Maicii Domnului, care sugerează unitatea în jurul credinței, unitate de care este responsabil fiecare om.

Următoarea întâlnire ecumenică va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, la ora 17.00, la biserica ortodoxă Bărboi.

Marius Enășel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a doua zi.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat