Iași: Sărbătoare la Seminarul diecezan
La Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași a fost organizat, joi, 23 noiembrie 2006, în aula magna, un simpozion cu prilejul împlinirii, anul acesta, a 120 de ani de la înființarea Seminarului și 50 de ani de la redeschidere.
Evenimentul s-a bucurat de prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, precum și de un mare număr de preoți, seminariști și laici.
Dintre autoritățile civile prezente au fost: Gheorghe Nichita, primarul orașului Iași, Nicușor Păduraru, prefectul județului Iași, și Lucian Flaișer, președintele Consiliului Județean Iași.
Din partea Bisericii Ortodoxe au fost prezenți: pr. dr. Gheorghe Petraru, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, și pr. Mihai Mărgineanu, parohul bisericii "Sf. Toma, apostolul", parohie vecină cu Seminarul catolic.
Ziua a început cu sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat PS Aurel Percă, pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul institutului, precum și părinții profesori și formatori din seminar.
Ora 9.00 a constituit începutul evocării momentului istoric. Moderatorul principal, pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului, a dat cuvântul de deschidere episcopului de Iași, PS Petru Gherghel, care, cu emoție, a arătat că cei 120 de ani de la înființarea Seminarului, respectiv cei 50 de ani de la redeschiderea lui, au însemnat pentru Dieceza de Iași un timp de har, plin de binecuvântarea lui Dumnezeu, un timp în care barca lui Isus Cristos, Biserica, nu a făcut altceva decât să înainteze cu mult curaj în larg. Preasfințitul s-a arătat satisfăcut de munca celor care se ocupă de formarea viitorilor preoți, de efortul pe care îl fac binefăcătorii, precum și de răspunsul constant și responsabil pe care îl dau seminariștii, toate acestea fiind un act de prisosință adus înaintașilor noștri și un semn de respect față de munca începută de ei.
La rândul său, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a prezentat salutul ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, mulțumind la rândul său pentru efortul pe care Seminarul din Iași l-a făcut de-a lungul timpului și îl face și în continuare, pentru a pregăti preoți care activează în Arhidieceza de București.
Au mai prezentat salutul lor: Gheorghe Nichita, primarul orașului Iași, Nicușor Păduraru, prefectul județului Iași, Lucian Flaișer, președintele Consiliului Județean, Iași, părintele ortodox Mihai Mărgineanu, parohul bisericii "Sf. Toma", precum și părintele dr. Gheorghe Petraru, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași.
Primul conferențiar a fost pr. Alois Moraru, parohul comunității "Fer. Ieremia" din Roman. Părintele Alois a vorbit despre Seminarul din Iași, de la înființare până în 1948. A continuat pr. prof. dr. Anton Despinescu care a vorbit despre redeschiderea Seminarului diecezan din Iași, din anul 1956.
Au mai conferențiat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a vorbit despre rolul Seminarului în viața Diecezei de Iași, marcând în mod deosebit importanța lui fundamentală, aceea de a asigura preoți, pe aceia care poartă mai departe evanghelia, după dorința expresă a lui Isus.
Andrei Brezianu, fost seminarist în perioada redeschiderii Seminarului, din 1956, a făcut o rememorare a ceea ce a însemnat mutarea seminariștilor de la Seminarul din Alba Iulia la cel din Iași.
După-amiază, moderator principal a fost pr. lect. dr. Lucian Farcaș, profesor de Teologie Morală în cadrul Seminarului din Iași, iar conferențiari au fost: prof. dr. Dănuț Doboș, care a făcut o evocare a marilor slujitori ai viei Domnului și ai Seminarului, ep. Marcu Glaser și pr. Rafael Friedrich, după care pr. conf. univ. dr. Emil Dumea, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, a prezentat succint un istoric al clădirilor Seminarului, începând cu perioada de după anul 1977, când a avut loc un cutremur care a avariat vechea clădire, necesitând demolarea ei și construirea alteia.
Momentul a fost continuat de prezentarea în imagini cu explicațiile de rigoare a Seminarului diecezan din Iași, continuitate în tradiție și înnoire creatoare, de către pr. lect. dr. Ștefan Lupu, vicerectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași.
Sub genericul "Amintiri ale celor de atunci și întrebări ale celor de acum", la finalul Simpozionului a avut loc o masă rotundă în care cei prezenți, episcopi, preoți și seminariști, au putut să depene amintiri din trecut și să ia contact cu realitățile de astăzi.
Ziua s-a încheiat cu o oră de adorație, în cadrul căreia s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care le-a revărsat dea lungul celor 120 de ani de la deschidere și a celor 50 de ani de la redeschidere.
La acest ceas aniversar, invocând în continuare binecuvântarea lui Dumnezeu, ocrotirea Maicii sale preasfinte, a patronului principal, sfântul Iosif, și a patroanei secundare, sfânta Tereza a Pruncului Isus, PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, PS Aurel Percă, episcopul auxiliar, pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul institutului, precum și ceilalți părinți profesori, seminariștii și personalul auxiliar, care ajută în Seminar, aduc prinosul lor de mulțumire lui Dumnezeu și binefăcătorilor, pentru tot ceea ce au oferit și continuă să ofere Seminarului diecezan din Iași.
Pr. Felician Tiba
lecturi: 20.