Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Adunarea generală a CSMR

La Traian (NT), în perioada 7-9 noiembrie 2006, a avut loc Adunarea generală a Conferinței Superiorilor Majori din România (C.S.M.R.).

COMUNICAT FINAL
Adunarea generală CSMR
Casa de Reculegere Traian - 09 noiembrie 2006

Viața consacrată - o voce profetică în promovarea ecumenismului

Conferința Superiorilor Majori din România C.S.M.R. a desfășurat la Casa de Reculgere, Traian, Adunarea Generală, în ziua de 07 noiembrie 2006, după care a urmat Seminarul anual, cu tema: "Ecumenismul în pregătirea Adunării de la Sibiu din perioada 4-9 septembrie 2007".

La acest seminar au participat Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic, Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, Mons. Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj, superiori sau delegați ai celor 25 de congregații înscrise în C.S.M.R., persoane consacrate din congregațiile feminine și studenți de teologie.

Seminarul a propus următoarele conferințe:

  • Ecumenismul în Europa, istorie și situație - pr. dr. Corneliu Berea, SVD;

  • Prezentarea documentului de lucru, pentru cea de a treia Adunarea Ecumenică Europeană de la Sibiu - dr. Daniel Buda;

  • Ecumenismul în Bisericile și în societatea civilă din România - pr. dr. Iosif Bisoc, OFMConv.;

  • Persoanele consacrate și ecumenismul - pr. Celeste Pianezze, AA și sr. Felicia Gheorghieș, OA.

Aceste propuneri au fost urmate de o serie de discuții și confruntări destul de importante. Seminarul s-a bucurat de un moment deosebit, în cadrul celebrării Vesperelor-Vecerniei în biserica ortodoxă "Precista Mare" din Roman, în prezența PS Ioachim Băcăoanu, arhiereu-vicar al Eparhiei Ortodoxe din Roman, și a Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, preoți romano-catolici și greco-catolici, preoți ortodocși, participanții la Seminar, corul seminarului Institutului Franciscan din Roman, corul Seminarului minor ortodox din Roman și mulți credincioși ortodocși și catolici.

Atmosfera trăită ne-a înălțat spiritual. Luminați de harul Duhului Sfânt și de cuvântul lui Dumnezeu, am conștientizat mai bine rolul persoanelor consacrate în vederea înfăptuirii unității creștinilor dorită de Cristos.

A urmat masa fraternă, la care, împreună cu participanții la seminar a fost prezent și un grup de preoți ortodocși.

Mesajul pe care seminarul dorește să-l transmită persoanelor consacrate este următorul:

  • Dialogul ecumenic este o necesitate și o urgență profundă în România și în Europa de azi, pentru Bisericile creștine și pentru societatea secularizată;

  • Dialogul ecumenic trebuie invocat de la Dumnezeu, prin rugăciune personală și comunitară, intensă și stăruitoare;

  • Dialogul ecumenic cere o mai profundă cunoaștere reciprocă, care trebuie să avanseze cu mare respect reciproc prin întâlniri, cursuri, dialog fratern, inspirat de iubire și de iertare reciprocă;

  • Dialogul ecumenic trebuie să fie accentuat în zilele de azi, fiind deja prezent, practic, în mijlocul poporului lui Dumnezeu, mai ales între animatorii comunităților, preoți și persoane consacrate, în formarea permanentă, în institutele teologice, în programarea diverselor întâlniri.

  • Dialogul ecumenic, în acest an 2006-2007, în așteptarea celei de a treia Adunări Ecumenice Europene de la Sibiu, trăiește un moment important pentru Bisericile creștine și pentru societatea românească și europeană; este un "kairos" dorit de Dumnezeu, de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, de episcopi, și mai ales cerut de semnele timpurilor și de poporul care dorește o mai mare comuniune și fraternitate.

  • Dialogul ecumenic apreciază toți pașii făcuți, personali sau comunitari. Acest dialog este constituit, prin pași mici și modești, prin întâlnirile fraterne pătrunse de încredere și răbdare, știind că Dumnezeu este și va fi mereu inspiratorul și protagonistul angajării noastre ecumenice.

Citit și aprobat de Adunarea Generală C.S.M.R.
Traian 09.11.2006

Pr. Gianfranco Maronese svd
Secretar CSMR

* * *

PROCES VERBAL

Adunarea Generală C.S.M.R.

În ziua de 7 noiembrie 2006, a avut loc Adunarea Generală ordinară a Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor de Viață Consacrată și ai Societăților de Viață Apostolică din România (C.S.M.R.), găzduită de Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian.

La lucrările prezidate de pr. Ioan Ciuraru OFMConv., președintele C.S.M.R., au luat parte și au rostit câte un cuvânt de îndrumare și de încurajare apostolică: ÎPS Mons. dr. Jean-Claude Périsset, arhiepiscop, nunțiu apostolic; PS Mons. dr. Florentin Crihălmeanu, episcop responsabil pentru viața consacrată din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România; PS Mons. Petru Gherghel, episcop diecezan de Iași.

S-a accentuat că viața consacrată este un dar neprețuit, iar membrii institutelor călugărești trebuie să devină asemenea lui Cristos "parabola viei" și santinele care vestesc noua viață.

Superiorii sau reprezentanții institutelor călugărești au dezbătut situația actuală și activitatea ordinelor și congregațiilor masculine din România, precum și situația vocațiilor pentru viața consacrată, aspectele conlucrării cu C.R.S.M. și bisericile locale. Totodată s-a constatat că nu sunt progrese în privința acceptării amendamentelor făcute de C.S.R.M., la proiectul Legii Cultelor care este învăluită în tăcere.

Au fost luate în discuție și pregătirile pentru Adunarea Ecumenică Europeană de la Sibiu din 2007, unde este imperios necesar ca printre delegații desemnați să fie și călugări și călugărițe catolice.

Adunarea generală a fost urmată, în zilele de 8-9 noiembrie, de Seminarul anual pe țară în organizarea C.S.M.R.: "Ecumenism - în pregătirea Adunării Europene de la Sibiu 2007".

Au fost susținute conferințe valoroase și importante legate de ecumenism, fiind prezentat și documentul de lucru și programul celei de a trei Adunări Ecumenice Europene.

Un eveniment deosebit a constituit organizarea de către C.S.M.R.a unei rugăciuni ecumenice în biserica ortodoxă "Precista Mare" din Roman, la care au participat activ atât episcopul diecezan romano-catolic, PS Petru Gherghel, cât și PS Ioachim Băcăoanul, arhiereu-vicar al Eparhiei Ortodoxe din Roman, preoți catolici, ortodocși, persoane consacrate și credincioși.


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat