Iași: Seminar de formare a formatorilor (I)
La Iași este în curs de desfășurare seminarul de formare a formatorilor. A început joi, 26 octombrie în sala de conferințe a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, și se va încheia duminică, 29 octombrie.
Seminarul, având tema "Educația pentru religie și pentru cultura diversității: strategii moderne de predare-învățare-evaluare. Profilul educatorului în perioada actuală", este organizat de Episcopia Romano-Catolică Iași prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Secretariatul Național al Învățământului Catolic din România.
La seminar sunt prezenți peste 70 de invitați, printre care 13 inspectori școlari și 15 directori de școli. Participanții au fost repartizați în trei mari grupe de discuții: o grupă de directori, sub conducerea PS Aurel Percă; o grupă de inspectori, sub conducerea Mioriței Got, și o a treia grupă, cea a profesorilor, sub conducerea Marianei Purțuc.
Sunt prezenți și oaspeți din străinătate, printre care Lorenzo Belmonte și pr. prof. Angel Miranda (membri F.E.R.E.) și domnul Gonzalo Zaragoza, atașat cultural al Ambasadei Spaniei la București.
Deschiderea a avut loc joi, 26 octombrie, în sala de conferințe din cadrul episcopiei. Lucrările au început prin cuvântul de salut adresat de PS Petru Gherghel, urmat de cuvântul PS Aurel Percă, responsabil cu problemele învățământului catolic din cadrul Conferinței Episcopale Române.
Au urmat: mesajul adresat participanților de Dumitru Matei, secretar de stat pentru Învățământul Preuniversitar, M.E.C., salutul lui Gonzalo Zaragoza, atașat cultural al Ambasadei Spaniei la București, salutul prof. dr. Miorița Got, președinte al S.N.E.C. - România, salutul prof. Gabriela Guțu.
După ce dimineață a avut loc întâlnirea responsabililor (directorilor) școlilor catolice din România, după-amiază au fost două conferințe ținute de dr. Lorenzo Tebar Belmonte, F.E.R.E., Spania și de pr. prof. Angel Miranda, F.E.R.E., Spania.
Tot în ziua de 26 octombrie, seara, a avut loc lansarea cărții "Vocale Celeste/Celestial Vowels" a profesorului Petre Got, traducerea cărții aparținând doamnei Olimpia Iacob. Cartea cuprinde poeme bilingve, atât în română cât și în engleză.
Vineri, 27 octombrie, au fost conferințe ținute de: prof. dr. Miorița Got (Obiective ale C.E.E.C. în acest an școlar; Despre calitatea în educație), prof. drd. Mariana Purțuc (Formarea profesorilor în perspectiva educației interculturale), prof. dr. Cristina Popa, prof. Maria Lupu, inspector de specialitate, pr. conf. univ. dr. Iosif Bisoc (Educație prin evanghelie). Conferințele au fost urmate de discuții în plen.
În după-amiaza zilei de vineri, o parte din participanți au vizitat câteva repere culturale ale orașului Iași: bojdeuca lui Creangă, casa lui Sadoveanu, teiul lui Eminescu, grădina botanică.
În cadrul conferinței de seară s-au oferit nouă diplome de excelență iar pentru toți participanții, certificat de participare.
Ziua de 28 octombrie are pentru participanți o altă dimensiune, concentrându-se pe un itinerar educativ constând în diferite vizite: la Școala Profesională "La Salle" din Pildești, urmând grădinița din Gherăești și Muzeul diecezan "Ep. Mihai Robu" din Săbăoani. La Școala Profesională "La Salle" din Pildești va avea loc și lansarea cărții Itinerar lingvistic a prof. dr. Miorița Got.
În seara zilei de vineri, 28 octombrie vor avea loc concluziile seminarului. Simpozionul se va încheia duminică, 29 octombrie, printr-o sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel la ora 9.00 în catedrala din Iași.
Marius Enășel
lecturi: 8.