Lugoj: Întâlnire dedicată problemelor ecumenice
La reședința Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, în zilele de 9 și 10 octombrie 2006, a avut loc întâlnirea responsabililor diecezani și eparhiali cu probleme ecumenice. Tema acestei întâlniri a fost "Scrisoarea enciclică Ut unum sint - viziune profetică a Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea despre ecumenism".
Alături de reprezentanți ai diecezelor romano-catolice și ai eparhiilor greco-catolice, din partea Diecezei de Iași a participat pr. Iosif Dorcu.
S-a discutat despre situația ecumenismului din România de la ultima întâlnire din 2005 a responsabililor cu probleme ecumenice, precum și inițiativele ecumenice ale Bisericii Catolice în general. Ca și puncte pozitive au fost subliniate crearea structurilor de ecumenism la nivelul diecezelor și eparhiilor catolice din România precum și reluarea dialogului teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe în cadrul Comisiei Mixte de Dialog teologic Internațional de la Belgrad, septembrie 2006.
S-a vorbit și despre participarea la Cea de-a XX-a Întâlnire pentru Pace de la Asissi "Oameni și Religii" organizată anul acesta de Comunitatea Sant`Egidio.
A fost prezentată situația retrocedărilor de biserici. S-a evidențiat raportul ecumenic excelent din Banat, grație și datorită angajamentului ecumenic a ÎPS Nicolae Corneanu, mitropolitul ortodox. Cu toate acestea există încă multe probleme în special în raporturile cu Biserica Ortodoxă Română din alte zone ale țării.
Un referat intitulat "Scrisoarea enciclică Ut unum sint - viziune profetică a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea despre ecumenism", a subliniat implicarea ecumenică a Bisericii Catolice postconciliare.
Un moment deosebit a fost Liturghia din dimineața zilei de 10 octombrie, concelebrată în capela Episcopiei Lugojului.
În cele două sesiuni ale întâlnirii, care au urmat după Liturghie, fiecare delegat al celor 11 dieceze din România a făcut o prezentare în rezumat a principalelor aspecte din realitatea ecumenică a propriei dieceze sau eparhii din ultimul an, evidențiindu-se în mod clar diferența dintre diferitele zone ale țării în ceea ce privește relațiile în special cu Biserica Ortodoxă Română.
În finalul întâlnirii s-au făcut cinci propuneri concrete pentru noul an pastoral 2006-2007: responsabilii cu ecumenismul din fiecare dieceză sau eparhie să constituie o comisie diecezană pentru ecumenism în cazul în care CER dorește acest lucru; să se lucreze la un Îndrumător pentru ecumenism al Bisericii Catolice de ambele rituri din România; întâlnirile de acest fel să se facă o dată pe an, dar tot în altă eparhie sau dieceză; comunicatele finale să fie transmise în toate parohiile; precum și implicarea Bisericii Catolice de ambele rituri din România în organizarea întâlnirii ecumenice de la Sibiu de anul viitor.
Participanții au citit și meditat profund capitolul 17 din Evanghelia după sfântul Ioan, care cuprinde rugăciunea lui Isus către Tatăl său pentru ca ei să fie una. S-au recitat rugăciuni pentru ca unitatea creștină să fie realizată în toți aceia care îl mărturisesc pe Isus Cristos singurul Mântuitor al lumii.
lecturi: 8.