Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul noii catedrale

Preasfânta Fecioare Maria, Regină, reprezintă patroana noii catedralei din Iași. Marți, 22 august, la ora 18.30, într-un cadru festiv, s-a celebrat sfânta Liturghie.

PS Petru Gherghel a prezidat alături de PS Jacques Perrier, episcop de Tarbes și Lourdes (Franța), și de PS Aurel Percă. Au concelebrat 21 preoți. Celebrarea a fost însoțită de cântările corului catedralei, dirijat de pr. Florin Spătariu.

Atât în cuvintele introductive cât și în cele finale, Preasfințitul Petru Gherghel a evocat momentul important pe care îl trăiește Biserica precizând că Liturghia la care se participă este ca o încoronare a celorlalte celebrări care au început la 15 august.

În cadrul predicii, PS Jacques Perrier a evidențiat rolul pe care l-a avut și îl are sfânta Fecioară Maria. A vorbit în special despre umilința sfinte Fecioare, propunând această virtute celor prezenți. Deși regină, Maria este umilă imitându-l pe Cristos care este smerit cu inima. Episcopul a precizat în încheiere că Maria este invocată cu diferite titluri, dar cel mai potrivit pentru ziua de azi este Regina păcii.

Ziua de 22 august a fost ca o concluzie a hramului început la 15 august... PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Anton Coșa (care a ținut omilia), preoții și credincioșii din Iași și din parohiile învecinate s-au adunat cu o săptămână în urmă, marți, 15 august, în solemnitatea Adormirii Macii Domnului, la ora 18.30, și au celebrat hramul într-un cadru solemn.

La 15 august s-au împlinit 217 ani de la sfințirea catedralei vechi, care a fost construită între anii 1782 și 1789, în stil baroc cu multiple influențe italiene, sub coordonarea misionarilor Anton Mauro și Fidelis Rocchi. Clădirea catedralei a suferit mult în urma cutremurelor din anii 1802, 1940 și 1977, precum și a "focului cel mare" din anul 1827. Interiorul a fost finalizat în forma actuală abia în anul 1869, ca urmare a amplelor lucrări de restaurare inițiate de episcopul Iosif Salandari și executate de călugărul franciscan Iosif Carta din Palermo.

Și anul acesta, la Cacica, la Iași sau în alte părți Dumnezeu a vorbit multor inimi, sărbătorile din luna august au îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat