Note de reporter la Butea
De cobori cumva dealul dinspre Săbăoani venind spre Iași, nu se poate ca privirea să nu-ți fie atrasă de satul aflat la vârful dealului din dreapta, asupra căruia domnește și domină semeț turnul noii biserici. Acolo e Butea. Tocmai acest sat, și comunitatea ce viețuiește de secole aici, a fost între 17 și 20 august gazda unor evenimente de mare importanță, care, cu siguranță, vor rămâne în cartea de istorie a satului și chiar a întregii Dieceze de Iași.
În luna august a acestui an s-au împlinit 120 de ani de când a poposit în această comunitate prima statuie care o reprezintă pe Maica Domnului de la Lourdes. Se poate spune că de aici a început cinstirea Maicii Domnului de Lourdes pentru toată Moldova și chiar pentru România. Pentru a marca acest frumos aniversar, parohul comunității, pr. Petru Blaj, împreună cu episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, au avut inițiativa de a organiza sărbătoarea de duminică, 20 august.
Celebrarea de duminică a fost precedată de trei zile de misiuni populare, la care predicator a fost decanul de Onești, pr. Iosif Păuleț.
Ziua de sâmbătă a cunoscut două momente importante. Liturghia de la ora 10.00, celebrată de decanul de Valea Siretului, pr. Isidor Chinez, a fost dedicată în totalitate bolnavilor. Au fost aduși la biserică foarte mulți bolnavi cu cărucioarele sau chiar pe tărgi. Toți au fost bucuroși că se pot ruga încă o dată în fața statuii de la Lourdes. Finalul Liturghiei a fost cu adevărat cutremurător: Valentin Relea, un tânăr bolnav care de mulți ani se mișcă doar cu căruciorul, a făcut o mărturie impresionantă. Întors recent de la Lourdes, a povestit tuturor ce a însemnat pentru el acest pelerinaj și cât de întărit sufletește a revenit acasă.
Al doilea moment a fost seara. Procesiunea de după Liturghie poate fi considerată o frumoasă priveghere mariană. După Liturghie statuia sărbătorită a fost purtată în procesiune pe ulițele satului. Tineri în costume naționale au purtat statuia pe umeri și multă lume, cu lumini multicolore în mâini, au cântat și s-au rugat mereu pe tot parcursul procesiunii.
Duminică, încă de la primele ceasuri, tot satul era în straie de sărbătoare. Altarul nou construit în curtea bisericii, admirabil împodobit, își aștepta oaspeții.
În jurul orei 10.30 parohul satului și zeci de preoți veniți la sărbătoare, în dangăt solemn de clopote, i-au întâmpinat pe cei cinci ierarhi invitați la Butea: Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, Mons. Cesare Nosilia, arhiepiscop de Vicenza (Italia), Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău (Republica Moldova), și invitatul special la această sărbătoare, Mons. Jacques Perrier, episcop de Tarbes și Lourdes (Franța).
La Liturghia la care au participat peste 5.000 de credincioși din Butea și din satele învecinate, omilia a fost prezentată de Mons. Jacques Perrier. Predicatorul a spus printre altele: "La Lourdes se întâlnesc în rugăciune toate popoare și națiunile... Lourdes-ul este permanent un izvor de speranță pentru toți cei care ajung acolo..."
Însă cel mai emoționant moment a fost acela când PS Petru Gherghel, cu coroana aurită oferită de parohul de Butea, a urcat câteva trepte până la statuia sărbătorită, și a așezat pe fruntea Mariei minunata coroană. Se putea vedea ușor că episcopul este foarte emoționat, iar mulțimea credincioșilor a izbucnit în aplauze.
La finalul Liturghiei au luat cuvântul arhiepiscopul de Vicenza și parohul de Butea, pr. Petru Blaj, care, printre altele, a spus: "Azi la Butea se împlinește încă o data profeția Maicii Domnului din cântul «Magnificat» care spune «Toate popoarele mă vor numi fericită!». Azi Maria a fost numită fericită și aici la Butea, azi Maria a fost preamărită, azi Maria a fost încoronată la Butea".
Înainte ca episcopii, preoții și credincioșii să însoțească statuia în procesiune spre biserică, un grup de copii, pregătiți de surorile prezente la Butea, au prezentat un scurt dar plăcut montaj artistic în cinstea Maicii Domnului.
Mult suflet și dăruire în pregătirea acestei sărbători a depus tot satul, dar într-un mod deosebit surorile din Congregația "Misionarele Patimii lui Isus" cu superioara lor, sr. Elisabeta Barolo.
Evenimentul a fost pe larg anunțat și prezentat de postul de Radio Iași și de Radio Vatican.
Pr. Iosif Dorcu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
20 august, Butea: Celebrarea a 120 de ani de cinstire în România a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes (FOCUS).
lecturi: 17.