Luncani: Hramul mănăstirii carmelite
În Biserica Catolică se celebrează, la 16 iulie, sărbătoarea Maicii Domnului de pe Muntele Carmel. Ceva asemănător se sărbătorește și în Biserica Orientală, Maica Domnului ca Ocrotitoare, la 1 octombrie, datând din sec. al XII-lea. Venerația Maicii Domnului sub acest titlu a fost introdusă de către călugării Ordinului Carmelit din sec. al XIV-lea și răspândită în Biserica Apuseană.
Ordinul Carmelit are originile sale pe Muntele Carmel, în Palestina, în Țara Sfântă, unde între sec. XII-XIII, în timpul cruciatelor, câțiva pelerini s-au oprit, atrași de frumusețea locului și de memoria prorocului Ilie, dornici de a trăi în urmarea lui Cristos, în căutarea adevăratului Dumnezeu în pace și în rugăciune. Aceștia au început o viață eremitică, au construit o mică bisericuță închinată Mariei, "Doamna locului sfânt". Icoana mariană preferată era aceea a gingășiei, în care copilul își rezemă obrazul pe cel a mamei.
Sfântul Albert, patriarhul Ierusalimului, la cererea călugărilor, i-a reunit și le-a dat o "normă de viață" cenobitică în 1210.
Obligați să părăsească Muntele Carmel din cauza persecuțiilor musulmane, s-au răspândit în toată lumea purtând cu ei memoria protecției Maicii Domnului, patroana și podoaba Carmelului.
Se povestește, după o venerată tradiție, că în 1251 Maica Domnului a apărut în Anglia sfântului carmelit Simon Stock, superiorul ordinului, și aceasta i-a dăruit o mantie zicându-le că oricine ar fi purtat-o cu devoțiune, ar fi avut siguranța mântuirii veșnice. Această mantie, redus în două bucăți mai mici de stofă legate de șnur, a luat numele popular "scapular" și astfel a devenit expresie a devoțiunii către Maria, semn de iubire și de mântuire certă pentru aceea care îl poartă. Însă cine îl poartă, înainte de toate trebuie să-și exprime voința de a parcurge o cale de sfințenie, după spiritualitatea carmelită, apoi de a voi să o imite pe Maria, ce ne conduce la fiul său Isus.
După tradiție sunt consemnate multe minuni datorate purtării scapularului și mijlocirii Maicii Domnului de pe Muntele Carmel. Mijlociri speciale în pericole, mai ales la conversiuni la Dumnezeu în ultimele clipe ale vieții. Mijlocirea Mariei, după spiritualitatea scapularului, continuă și după moarte, în timpul purificării, până la întâlnirea cu Dumnezeu. Scapularul a devenit un semn de angajament propriu în viața creștină. L-au purtat ca semn de devoțiune mulți creștini; multe persoane simple, dar și regi și sfinți de seamă. Papa Ioan Paul al-II-lea a mărturisit că îl purta în tinerețe, după ce l-a primit într-o biserică carmelită din Cracovia.
Ordinul Carmelit azi e răspândită în toată lumea, dar unica mănăstire din România se află la Luncani (com. Mărgineni, jud. Bacău), unde se poate venera o icoana originală pe lemn, reprodusă pe măsură mai mare pe mozaic bizantin, cea a Maicii Domnului de pe Muntele Carmel, ajunsă din Italia după un parcurs deosebit. Icoana, abia pictată, a fost prezentată la Roma la 12 septembrie 2001. Cu o zi înainte fusese ziua tristă din 11 septembrie 2001, când avusese loc atentatul terorist la cele două turnuri din New York. Ziua următoare icoana a fost purtată în Piața "Sf. Petru" de către Mons. Petru Mareș și pr. Tiberiu Scorrano, împreună cu 12.000 de cinstitori ai scapularului proveniți din toată lumea, cu ocazia anului Marian al Ordinului Carmelit. În timpul audienței generale, într-o climă de tristețe și de nesiguranță pentru viitor, a fost binecuvântată de papa Ioan Paul al II-lea, devenind astfel, în acel moment istoric, un semn de speranță pentru al treilea mileniu.
Apoi icoana a parcurs un pelerinaj în toată Italia, pe durata unui an întreg, în diferite biserici unde mulți credincioși au venerat-o cerând pacea și liniștea între popoare. La sfârșitul acestui pelerinaj, Ordinul Carmelit a donat-o poporului român în semn de frățietate, pentru construirea păcii într-o Europă unită. Astfel, a ajuns la Luncani, la 3 august 2002, în ziua inaugurări mănăstirii, fiind primită cu entuziasm de numeroși creștini catolici și ortodocși, de la autoritățile religioase și civile și reprezentanți veniți din Italia.
În acest an sărbătoarea hramului mănăstirii carmelite a fost celebrată de nunțiul apostolic în România, Excelența sa Jean Claude Périsset, sfânta Liturghie fiind la ora 11.00.
După celebrările religioase a avut loc prezentarea celei de a doua ediții de "Expoziție de Artă", organizată de mănăstire sub direcția lui Marcel Ghercă, ucenic al neuitatului artist băcăuan Anton Ciobanu. Au fost expuse tablouri provenite de la Școala Populară de Artă din Bacău împreună cu realizări artistice provenite, în exclusivitate, de la Penitenciarul de maximă siguranță din Bacău cu care mănăstirea colaborează la reabilitarea deținuților prin artă și muzică. Au fost expuse de asemenea obiecte din ceramică, basorelief, statui din rășină și ghips, picturi făcute în atelierul mănăstirii. Apoi lucrări din argilă ale clasei a VIII-a de la Școala Generală din Luncani, Valeria Ronțu s-a prezentat cu opere de grafică, iar Constantin Țitel cu sculptură în lemn. Expoziția va putea fi vizitată și săptămâna următoare după hram. La 20 iulie va fi sărbătoarea în onoarea sfântului proroc Ilie, patronul mănăstirii.
lecturi: 10.