Iași: Interviu despre românii catolici din Grecia
Părintele Giorgio Freris, paroh la biserica "Sf. Gheorghe" din Atena, a fost într-o vizită la Iași în perioada 15-19 iulie 2006. Sfinția sa este cunoscut pentru faptul că se implică în pastorația credincioșilor catolici români din Atena. De aceea l-am invitat să ne prezinte, în câteva cuvinte, situația cu care se confruntă Biserica Catolică din Grecia în fața valului de imigranți catolici, dar și despre situația românilor catolici din Grecia. La invitația noastră, părintele Giorgio Freris a răspuns cu multă amabilitate.
• Pentru început, părinte, vă rog să vă prezentați.
Sunt preotul Giorgio Freris, născut în insula Sira. Provin dintr-o familie catolică, având înaintea mea doi preoți rude: un frate al bunicii și un frate al mamei. Sunt preot la Atena și nu la Sira, unde m-am născut, pentru că, imediat după război, fiind multe vocații la Sira, erau admiși la seminar doar trei tineri pe an. Eu nu am fost admis printre primii trei și, de aceea, am mers la Atena și am devenit seminarist pentru Dieceza de Atena unde era mare lipsă de seminariști. Am studiat la Roma și sunt preot de 44 de ani.
• Aici la noi se cunosc mult prea puține amănunte despre Biserica Catolică din Grecia. Tocmai de aceea vă întreb: care este situația creștinilor catolici din Grecia?
Istoria Bisericii noastre începe în jurul anului 1200. Probabil existau câțiva catolici și înainte, dar la această dată începe să fie bine organizată. Majoritatea catolicilor erau marinari venețieni sau genovezi care s-au căsătorit cu femei ortodoxe din Grecia și s-au stabilit în special, în insule și pe litoralul Greciei. Azi Biserica Catolică din Grecia este organizată în patru dieceze de rit latin (la Atena, în insula Sira, în insula Tinos și una la Corfu) și una de rit bizantin. Arhiepiscop de Atena este Mons. Nicolas Foscolo, un prieten al episcopului dumneavoastră, Mons. Petru Gherghel. Catolicii sunt răspândiți în toată Grecia, dar majoritatea sunt la Atena, la Salonic și în insulele amintite. Ca număr, noi, catolicii greci, suntem cam 40.000. Dar azi, datorită imigranților, numărul ar fi cam de 350.000. La Atena suntem organizați în 10 parohii, dar problema grea este lipsa preoților. Suntem 16 preoți, însă activi doar șase, ceilalți fiind prea în vârstă sau bolnavi.
• Noi știm că există mulți catolici de la noi, din Moldova, în Grecia. Care este situația lor acolo din punct de vedere religios?
Mă bucur de această întrebare, pentru că mă ocup în mod deosebit, atât cât pot, de imigranții români și albanezi. În Grecia, în ultimii 30 de ani, au intrat peste 300.000 de catolici din diferite țări: Polonia, Pakistan, Irak, Albania și, desigur, România.
Referindu-mă la cei din România, pot să spun că am o bună impresie, pentru că îi văd foarte practicanți și multora le-am celebrat botezul sau cununia. Foarte mulți sunt din Horlești, și de aceea am dorit să vizitez și parohia lor de origine. Am vrut să prezint situația aceasta și episcopului dumneavoastră și v-o spun și pe această cale: e nevoie de un preot român pentru a asista această mulțime de credincioși, mai ales pentru celebrarea sacramentelor în limba lor proprie și pentru păstrarea culturii lor religioase. Pentru noi e greu din două motive: lipsa preoților și necunoașterea limbii române. Eu îmi dau seama foarte bine de necesitățile pastorale ale românilor și de aceea insist ca să existe un preot la Atena. Mai trebuie să spun că nici românii catolici nu stăpânesc bine limba greacă de la Liturghie și pentru a se spovedi. Mulți mi-au spus că abia așteaptă să vină acasă în concediu pentru a se putea spovedi în limba lor.
• Dacă ar fi un preot român la Atena, ar trebui să străbată toată țara sau majoritatea sunt concentrați în jurul Atenei?
Eu, ca preot din Atena, vă pot informa doar despre cei din Atena, unde sunt foarte mulți. Totuși cred că sunt destul de dispersați, în funcție de găsirea unui loc de muncă. Dar și în alte orașe sunt parohii, să le spunem "internaționale", unde participă creștini de diferite limbi și națiuni. La Salonic știu că mai este o comunitate mare română. Și să mai țineți cont de ceva: nici noi nu suntem pregătiți să putem face față acestui mare aflux de creștini care vin la noi.
• Părinte, vă mulțumesc pentru aceste cuvinte spuse din inimă, dar, mai ales, vă mulțumesc pentru marea disponibilitatea cu care veniți în întâmpinarea credincioșilor noștri catolici din Atena.
Eu vă mulțumesc pentru această oportunitate de a prezenta situația noastră și sper să putem colabora cât mai bine pentru binele spiritual al credincioșilor români, pe care îi apreciez într-un mod deosebit pentru atașamentul lor față de Biserică.
• Încă o data vă mulțumesc și vă mai așteptăm!
A consemnat pr. Iosif Dorcu
lecturi: 27.