In memoriam: Pr. Rafael Friedrich - 37 de ani de la moarte
Pr. Rafael Friedrich s-a născut în localitatea Colelia, județul Constanța, la 13 ianuarie 1914, și a studiat în Seminarul arhiepiscopal din București, unde a fost sfințit preot la 29 iunie 1939.
De la începutul activității sale preoțești a fost profesor și, mai apoi, rector al Seminarului arhiepiscopal din București, după numirea pr. Anton Durcovici ca episcop de Iași.
La 26 iunie 1949, a fost arestat împreună cu episcopul Anton Durcovici, cu care mergea să administreze sacramentul Mirului în Parohia Popești-Leordeni. După ce-l urmase o viață întreagă, avându-l ca model, acum l-a urmat pe ultimul său drum, pentru a îndura împreună surghiunul persecuției și martirajul învățătorului. Pr. Friedrich a petrecut șapte ani de detenție la Sighet și în alte închisori, supunându-se întru totul voinței lui Dumnezeu.
Fiind eliberat în anul 1956, an când s-au redeschis și cursurile la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a fost numit aici profesor de filozofie creștină și teologie dogmatică, misiune pe care a îndeplinit-o până la moarte.
A murit subit la 11 mai 1969 și a fost înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iași.
* * *
Mărturii despre pr. Rafael Friedrich
Mons. Petru Mareș: "Cei care l-au întâlnit, pot confirma că pr. Rafael trăia credința cu adevărat. Vorbirea sa trăda o realitate, și anume că e ceva deosebit în el care îi îndrumă faptele și cuvintele și care nu e pornirea naturală, așa cum se întâmplă la omul lipsit de credință. Spiritul interior se făcea vădit, manifestându-se printr-un echilibru care punea amprenta pe toate lucrurile, toate situațiile. Cât privește atitudinea față de aproapele, el era totdeauna disponibil de a primi, de a asculta. Fiind un om foarte ordonat, dirija disponibilitatea sa astfel ca să folosească bine timpul, spre a nu se pierde în lucruri inutile".
Mons. Vittorio Blasutti: "Pr. Rafael va rămâne în sufletele noastre ca un exemplu de dăruire și iubire preoțească, pe care nu am înțeles-o întotdeauna, din cauza tinereții exuberante și a lipsei noastre de experiență".
lecturi: 18.