Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dărmănești: Sub stropii credinței

Peste 4.200 de tineri din 95 de parohii ale Diecezei de Iași s-au întâlnit la Dărmănești, în Duminica Bunului Păstor, 7 mai 2006, pentru a sărbători la nivel diecezan Ziua Tineretului.

La celebrarea prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a luat parte și Eminența sa cardinal Keith Patrick O'Brien, arhiepiscop de Saint Andrews și Edinburgh (Scoția, Marea Britanie), și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și 50 de preoți din dieceză.

După ce duminică, 9 aprilie, în Duminica Floriilor, s-a celebrat Cea de-a XXI-a Zi Mondială a Tineretului la nivel parohial, duminică, 7 mai 2006, fiind și Cea de-a XLIII-a Zi Mondială a Vocațiilor, tinerii din întreaga Dieceză de Iași, urmând îndemnurile Sfântului Părinte și al păstorului diecezei, s-au adunat în Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Dărmănești.

Ei s-au întâlnit pentru a medita tema anului din mesajul Sfântului Părinte: "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 118 [119],105), mesaj care îi încurajează să se apropie de Sfânta Scriptură, s-o citească și s-o mediteze. Acest mesaj este de o importanță deosebită pentru tinerii din Dieceza de Iași pentru faptul că anul 2006 a fost proclamat Anul Sfintei Scripturi în Dieceza de Iași.

Pentru o cât mai bună organizare, câțiva tineri încă de sâmbătă, 6 mai, au sosit la Dărmănești împreună cu pr. Felix Roca, responsabil diecezan cu tinerii, pentru ca împreună cu pr. vicar Valentin Aenoaei și tinerii din Dărmănești să pregătească cât mai bine sărbătoarea de a doua zi. În seara aceleiași zile, 6 mai, a fost celebrată în biserică o oră de rugăciune.

Făcând ecoul cuvintelor sfântului Paul din Scrisoarea către Romani (Rom 8,35-36), cei, care încă de dimineață au sosit la Dărmănești din toate colțurile diecezei, parcă spuneau: "Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos? Oare necazul, sau strâmtorarea, sau persecuția..." sau ploaia? Cu siguranță că ploaia, care s-a revărsat din belșug, nu i-a întors din drum.

Oaspeții au fost întâmpinați de persoane din grupul de organizare la gară, autogară și în locurile de parcare special amenajate, persoane care au urat bun venit și au ajutat pe oaspeți să ajungă la locul pregătit special pentru celebrare.

La ora 10.25, PS Petru Gherghel, avându-i alături pe Eminența sa cardinal Keith Patrick O'Brien și PS Aurel Percă, au fost întâmpinați cu pâine și sare de pr. Eugen Lucaci, parohul comunității organizatoare, de pr. Felix Roca, de câte un reprezentant al Acțiunii Catolice, al Asociației Scout și al Organizației Kolping, precum și de tinerii reprezentanți ai parohiilor participante.

Începând cu ora 10.30, cei prezenți au repetat cântările pentru sfânta Liturghie, iar la ora 11.00 întreaga adunare era pregătită pentru celebrarea Liturghiei pontificale. Înarmați cu răbdare și entuziasm, în ciuda ploii care nu mai contenea, și-au deschis sufletele pentru a primi mesajul episcopului diecezei și al parohului locului. Tinerii au purtat cu ei pancarte, steaguri și prapuri pe care erau înscrise numele parohiilor din care proveneau.

În fața altarului special amenajat pentru celebrare, în fața bisericii romano-catolice din Dărmănești, a fost așezată crucea tinerilor. Aceasta este o cruce de dimensiuni mari (5.60 m) păstrată timp de un an de parohia care găzduiește această celebrare. Anul trecut crucea a fost preluată de la Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău.

Cântarea la sfânta Liturghie a fost condusă de corul parohiei organizatoare.

În cuvântul de învățătură, PS Petru Gherghel, i-a îndemnat pe participanți ca să poarte în lume mesajul iubirii lui Cristos, să fie instrumente ale lui Isus în zilele actuale. Amintind de o rugăciune și de o cântare din secolul al XIV-lea, păstorul diecezei a spus că "noi suntem Biblii pe care oamenii pot să le citească, suntem ultimul mesaj al lui Dumnezeu scris cu fapte și cuvinte, și dacă acest mesaj va fi falsificat, cum ar putea oamenii să citească cuvintele lui Dumnezeu? Și dacă mâinile noastre ar fi ocupate cu altceva, cum ar putea ele să lucreze pentru Dumnezeu și oameni? Și dacă picioarele noastre ar merge pe alte căi, cum ar putea Dumnezeu să ajungă la oameni? Dacă buzele noastre n-ar proclama altceva decât ceea ce el ne-a încredințat, cum ar putea ajunge la oameni iubirea sa?... El, Cristos, iubindu-vă, vrea să vă transforme în instrumentele sale, în mâinile sale, în picioarele pe care el le folosește în lume, el vrea să se folosească de gura și buzele voastre pentru a-l vesti astăzi...". I-a încurajat pe tineri să nu uite că au o scară pe care se pot urca ușor către Dumnezeu, scară care salvează și fericește, scară formată din cuvintele pe care Dumnezeu le-a încredințat oamenilor și din crucea, stindard al iubirii, oferită fiecăruia de păstorul cel bun, Isus Cristos. Preasfințitul i-a mai îndemnat pe tineri să fie generoși în iubire și în rugăciune, amintind de datoria de a-i sprijini pe cei care suferă, privind mai ales acum la cei care suferă din cauza inundațiilor, în sprijinul cărora tot în aceeași zi de 7 mai s-a organizat o colectă în toate bisericile Diecezei de Iași.

După rugăciunea credincioșilor, când tinerii și-au prezentat intențiile lor de rugăciune, a urmat ofertoriul. La împărtășanie, preoții care au distribuit sfânta Euharistie au fost însoțiți de tineri care purtau stegulețe.

La finalul celebrării au urmat mesaje din partea parohului, care a zis că la sfânta Liturghie nu a mai fost nevoie de binecuvântarea apei cu care să fie stropiți cei prezenți, deoarece apa binecuvântată a venit direct din cer. A urmat apoi cuvântul reprezentantului tinerilor din Parohia Dărmănești, cuvântul ES Keith Patrick O'Brien, care, făcând un arc peste timp, a amintit de Ziua Mondială a Tineretului desfășurată la Roma în anul 2000: dacă atunci a fost necesar ca tinerii să fie stropiți în mod artificial, pentru a li se aduce puțină răcoare, acum cerul a picurat asupra tinerilor la Dărmănești, amintind că toți sunt uniți prin apa botezului. Eminența sa i-a îndemnat pe cei prezenți să fie puternici în credința lor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, crucea a fost preluată de tinerii din Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iugani, parohie care va găzdui anul viitor această celebrare.

După sfânta Liturghie a urmat un program cultural, care, din cauza condițiilor meteo, a fost redus. A fost și o tombolă la care s-au pus în joc diferite obiecte și cărți. Marele premiu, o chitară, a fost câștigat de Gabriela Șolot din Parohia Mărgineni, prin extragerea făcută de către PS Petru Gherghel.

La ora 15.30 pr. Felix Roca a rostit fragmentul care va constitui motoul pentru Ziua Tineretului de anul următor: "Aceasta este porunca mea: să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu pe voi. Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: să-și dea viața pentru prietenii săi".

După binecuvântarea dată de către PS Petru Gherghel, ES Keith Patrick O'Brien și PS Aurel Percă, toți tinerii, mulțumind lui Dumnezeu pentru clipele frumoase și pline de bucurie petrecute împreună, s-au îndreptat rând pe rând către comunitățile lor, având în inimă îndemnurile păstorului lor. Fața fiecăruia era luminată de dorința de a fi în mijlocul comunității în care se vor întoarce adevărate instrumente ale iubirii lui Cristos.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat