Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Lansarea revistei Pro memoria nr. 4/2005

Într-un cadru festiv, la București, în ziua de miercuri, 22 februarie 2006, a fost lansat nr. 1/2005 al revistei Pro memoria. Prezentăm în continuare cuvântul domnului dr. Dănuț Doboș.

Îi mulțumesc din suflet părintelui profesor Emil Moraru, directorul Academiei "Anton Durcovici", pentru generoasa invitație de a prezenta astăzi ultimul număr al revistei Pro memoria în fața fidelilor noștri prieteni și colaboratori.

Pentru început, sunt dator cu câteva explicații privind întârzierea apariției acestui al patrulea număr al revistei. Nu pot decât să-mi exprim regretul pentru faptul că mulți dintre prietenii și colaboratorii cu care am pornit la drum acum trei ani nu se mai regăsesc în paginile revistei, nu au avut timp să-și finalizeze cercetările și stau, temporar, deoparte, din motive obiective sau subiective. Alții nu au răspuns solicitărilor noastre, în pofida apelurilor repetate de aproape patru ani. În fine, câteva articole au fost respinse de noi înșine, deoarece dorim să conservăm aspectul de revistă pacifică al Pro memoriei, așa cum trebuie să fie o revistă ecleziastică în aceste vremuri, iar articolele și studiile nu trebuie să conțină aspecte ce ar putea dăuna memoriei sau care ar putea reprezenta prilej pentru etichetări ireverențioase cu privire la o persoană ori alta. Respectăm libertatea de expresie a tuturor, însă în limitele bunei cuviințe și în cadrul tonalității impuse de o revistă ecleziastică.

În pofida faptului că mulți s-au grăbit, cum se spune, să-i tragă clopotele, iată că vede lumina tiparului nr. 4/2005 al revistei noastre Pro memoria, de acum, îndrăznim să credem, un nume aproape consacrat în publicistica românească și care sperăm că nu-și va dezamăgi cititorii. Toți autorii prezenți în paginile acestui număr s-au străduit să prezinte o percepție cât mai realistă a evenimentelor și personajelor istorice evocate, iar, prin rezultatele unor cercetări științifice complexe, să se apropie cât mai mult de realitatea istorică.

Acum 90 de ani apărea ultimul număr al faimoasei publicații culturale Revista catolică, revistă care, din cauza Primului Război Mondial, și-a încetat apariția. Din motive nelămurite nici astăzi pe deplin, Revista catolică nu a mai apărut niciodată, lăsând un gol imens în cultura română și în istoriografia catolică în special. Ar fi fost nedrept pentru memoria acelor deschizători de drumuri ca ambițiosul lor proiect cultural de acum 90 de ani să dispară pentru totdeauna, și îi amintesc aici pe arhiepiscopul Raymund Netzhammer, pe Monseniorul martir Vladimir Ghika, pe canonicul și istoricul Carol Auner, pe episcopul martir Ioan Bălan, pe profesorul Hildebrand Frollo, pe juristul Marin Theodorian Carada, pe istoricul și bibliotecarul Chiril Karalewskij, pe istoricul I.C. Filitti, și pe mulți alții. Iată că, la 90 de ani, revista Pro memoria, încurajată și susținută fără rezerve de Excelența sa arhiepiscopul Ioan Robu, reia proiectul cultural al Revistei catolice, viabil și astăzi, și care are o însemnătate deosebită pentru istoria și cultura Bisericii noastre locale. În acest mod vom depăși, sperăm, handicapul celor 90 de ani de absență din peisajul realităților noastre pastorale și culturale a unei reviste cu un asemenea profil.

Și pentru că suntem la capitolul similitudini și continuitate, iată că și autorii care semnează prezentul număr al revistei Pro memoria, prefațată de arhiepiscopul Ioan Robu, provin din domenii diferite: preoții Isidor Mărtincă, Ionuț Strejac și Iosif Gabor; un filozof, Daniel Banner; un profesor de la Conservator, Marcel Octav Costea; doi medici, Rodica Mixich și Vlad Mixich; un jurist, Gruia Zamfirescu, și un istoric-arhivist, subsemnatul.

Revista se deschide cu articolul lui Carol Auner din 1904 - Istoricul bisericii "Bărăția" din București, tradus din limba germană de colaboratorul nostru Daniel Banner. Sperăm că acest articol va contribui la o mai bună cunoaștere a istoriei unui lăcaș de cult unic în arhidieceza noastră, care este biserica "Bărăția". Avem în vedere, în viitorul apropiat, continuarea acestui studiu prin reluarea cercetărilor privind istoricul bisericii și al Parohiei Bărăția, pe baza bogatului fond documentar de care dispunem la arhiva arhiepiscopiei noastre. Recomandăm cititorilor acest studiu, care este un impresionant document istoric redactat de un autor remarcabil - Carol Auner.

Un alt strălucit reprezentant al generației trecute de istorici este pr. Iosif Gabor, autorul articolului dedicat Parohiei Cioplea. Se impun însă câteva date biografice privitoare la părintele franciscan Iosif Gabor, trecut la cele veșnice în 1988, un neobosit cercetător al trecutului nostru. Sfinția sa este autorul a nu mai puțin de 101 lucrări, majoritatea aflate în manuscris și însumând 12.000 de pagini format A4, dedicate bisericilor, parohiilor și unor personalități din Arhidieceza de București și Dieceza de Iași. Unica lucrare tipărită postum, în 1998, la Bacău, este volumul intitulat Dicționarul comunităților catolice din Moldova.

Noi ne facem o datorie de onoare din a-l face cunoscut pe acest mare istoric, publicându-i în fiecare număr, la rubrica "Restituiri", câte un studiu din cele dedicate istoriei Arhidiecezei de București. În acest număr, publică articolul dedicat bisericii din Cioplea, reprezentând prima parte a unui amplu studiu intitulat Bulgarii catolici de lângă București. În numărul următor vom publica cea de-a doua parte a studiului, dedicată Parohiei Popești-Leordeni.

Vasta localitate Cioplea are o însemnătate aparte în istoria Vicariatului Apostolic al Valahiei, găzduind reședința episcopilor pasioniști până la mijlocul secolului al XIX-lea. De asemenea, între 1874 și 1893 aici s-a aflat și Seminarul "Sf. Duh", împreună cu alte instituții școlare și de caritate diecezane.

Seria "Monografii" continuă cu articolul dedicat comunităților catolice din Oltenia, semnat de dr. Rodica Mixich și dr. Vlad Mixich. Prin acest articol, revista se deschide și altor cercetători, să spunem "din provincie" sau "locali", care se dovedesc foarte pasionați de istoria locală. Noi dorim să promovăm talente provenind din toate colțurile arhidiecezei și să găzduim în paginile revistei articole și studii privind istoria tuturor parohiilor și comunităților catolice de pe teritoriul păstorit de Arhiepiscopia de București. Am început această serie cu o introducere la comunitățile din Oltenia, care pot fi considerate "leagănul" Bisericii noastre locale.

O importantă contribuție aduce la acest număr dl. Gruia Zamfirescu, care publică prima parte a unui studiu intitulat "Din istoria catolicilor din Câmpulung Muscel". Domnia sa insistă asupra formei Mușcel, și personal îl rog să expliciteze această ipoteză în numărul următor al revistei. La realizarea studiului, autorul a folosit o impresionantă bibliografie, precum și numeroase fotografii. Partea a doua a acestei cercetări, care atinge secolele al XIX-lea și al XX-lea, va fi publicată în numărul următor al revistei.

O surpriză plăcută o reprezintă studiul părintelui Ionuț Strejac intitulat "Începuturile comunității greco-catolice la București", partea I. Aceste începuturi sunt plasate de autor la începutul secolului al XIX-lea, sub păstorirea episcopilor pasioniști Fortunato Ercolani și Giuseppe Molajoni. Studiul este de fapt un capitol din teza de doctorat pe care părintele Strejac o pregătește cu succes, se pare, la Roma. Aș dori, totodată, să remarc talentul scriitoricesc veritabil al autorului, care se îmbină cu talentul cercetătorului. Sfinția sa folosește, pe lângă bibliografia de specialitate cunoscută, și numeroase documente inedite provenind din fondurile de arhivă ale Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, ale Congregației "De Propaganda Fide" și ale Curiei Generale a Pasioniștilor, ambele aflate la Roma. Așteptăm cu interes și partea a doua a acestui studiu, care tratează prezența greco-catolică la București în perioada contemporană, culminând cu episcopatul arhiepiscopului Raymund Netzhammer, ctitorul bisericilor greco-catolice din București.

Părintele profesor Isidor Mărtincă este prezent în paginile revistei cu partea a doua a studiului intitulat "Biserica, mass-media și cultura". Cu binecunoscutul său stil coerent și precis, părintele ne prezintă aspecte importante legate de concepția Bisericii Romano-Catolice cu privire la comunicare, mijloacele de comunicare, principalele documente ale Bisericii relative la mass-media, apelul adresat de Biserică creștinilor, dar și oamenilor de bunăvoință de a se implica cu responsabilitate în această problemă care domină lumea contemporană. În această a doua parte a studiului Sfinția sa tratează problemele tiparului, teatrului, cinematografului, radio-televiziunii, timpului liber, turismului, sportului, dar și conceptele de comunicare mass-media și opinia publică, pe care oamenii trebuie să le trateze călăuziți fiind de lumina evangheliei și de spiritul Bisericii. Îi mulțumesc părintelui Isidor Mărtincă și îl așteptăm cu noi contribuții.

Profesorul Marcel Octav Costea este prezent în paginile revistei cu un studiu intitulat Codicele lui Căianu, lucrare majoră în definirea imaginii de cult creștin (de rit roman) în spațiul transilvan al secolului al XVII-lea (partea I). Nu insistăm mai mult, deoarece domnia sa a făcut-o deja în cadrul manifestării noastre.

În ceea ce mă privește, sunt prezent în paginile revistei cu trei studii. Unul dintre acestea îi este dedicat profesorului Gian Luigi Frollo, despre care am vorbit deja în cadrul conferinței. Al doilea studiu l-am dedicat școlilor din Valahia la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să reușesc să finalizez, până la sfârșitul acestui an, un proiect la care țin mult, și pe care l-am început în 2002 o dată cu publicarea volumului întâi al lucrării Biserica și școala - Moldova. Volumul al doilea va purta titlul Biserica și școala - Școlile catolice din Valahia în secolul al XIX-lea, iar trilogia va fi încheiată cu volumul dedicat școlilor catolice în secolul al XX-lea.

În fine, cel de-al treilea studiu este dedicat unor aspecte privitoare la represiunea comunistă împotriva Bisericii Romano-Catolice în primele două decenii de după Cel de-al Doilea Război Mondial. Am evidențiat în acest cadru figurile eroice ale preotului martir Albert Baumgartner, a arhiepiscopului mărturisitor Al.Th. Cisar și pe cele ale surorilor din Congregația "Damele Engleze".

E bine să nu uităm niciodată crimele comise de regimul ateu comunist, care a lovit puternic Biserica Romano-Catolică, în tentativa de a o distruge fizic și psihic, prin anihilarea corpului ecleziastic. Aceste realități trebuie apoi făcute cunoscute și generațiilor viitoare.

După cum era și firesc, la împlinirea celor 100 de ani de la înscăunarea ca arhiepiscop de București a lui Raymund Netzhammer, i-am dedicat acestuia în întregime rubrica Recenzii, prin prezentarea de către dl. Daniel Banner și subsemnatul a cinci lucrări cunoscute aparținând arhiepiscopului Netzhammer.

Mulțumesc lui Alin Sergiu Pal, părintelui Francisc Doboș, lui Marian Bulai, Terezei Petres, lui Silviu Dogariu și tuturor celor care au făcut posibilă apariția acestui nou număr al revistei Pro memoria. Mulțumesc și Excelenței sale arhiep. Ioan Robu pentru sprijinul total acordat revistei noastre. Mulțumesc invitaților mei la această lansare a revistei.

Vă mulțumesc tuturor pentru atenție.

Dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat