Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: O zi la Vadu Roșca

O echipă de 14 voluntari, conduși de Mihaela Condac, coordonatoarea Programului de intervenție în situații de urgență și catastrofe naturale din cadrul Centrului Diecezan Caritas din Iași, a vizitat sâmbătă, 18 februarie 2006, localitatea Vadu Roșca, una dintre cele mai afectate de inundațiile din luna iulie a anului trecut. Scopul acestei vizite a fost realizarea unor anchete sociale și înmânarea unor legitimații de asistat social.

Localitatea Vadu Roșca, din județul Vrancea, a fost distrusă anul trecut de două viituri, una de pe râul Putna, iar cealaltă de pe râul Siret. În doar câteva ore întreg satul a fost cuprins de apa care depășea trei metri înălțime. Localnicii au rămas practic izolați, fiecare căutând să se salveze după posibilități: s-au suit în poduri, au mers la vecinii care aveau casele mai înalte sau chiar s-au urcat în copaci, de unde priveau îngroziți cum apa le ia agoniseala lor de o viață.

Centrul Diecezan Caritas din Iași, prin intermediul Programului de intervenție în situații de urgență și catastrofe naturale, a intervenit prompt încă din primele zile. Această acțiune continuă și în prezent: săptămânal sunt trimise camioane cu pachete pentru acești oropsiți ai soartei.

Sâmbătă, 18 februarie, 14 tineri au plecat dis-de-dimineață din Iași spre Vadu Roșca. Deși era o oră matinală (ora 5.00), tinerii erau plini de entuziasm. Printre aceștia se numărau și cinci seminariști din anul pastoral social, de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, aflați pentru prima oară la o astfel de acțiune.

După un drum lung de aproximativ 250 de km au ajuns în Vadu Roșca. Cei care erau acolo pentru prima oară au fost șocați de imaginea unui sat distrus aproape în totalitate. Ruinele dădeau mărturie despre violența și înălțimea puhoaielor care s-au abătut asupra satului. Peste tot puteau fi văzute grămezi mari de moloz și mâl. La prima vedere parcă era un sat pustiu, în care doar câinii își mai făceau apariția din când în când.

După ce s-au alcătuit echipe de câte doi, s-a pornit în acțiune. Tinerii, îmbrăcați cu veste purtând însemnele "Caritas", luptându-se cu mocirla de pe drumuri, au început să bată din poartă în poartă. Surprinzător, oamenii chiar trăiau printre acele ruine. Deși au trecut aproape opt luni de la catastrofă, aceștia purtau încă urmele șocului trăit. Deși se aflau la ananghie, mulți nu au uitat că românul este o fire primitoare și ospitalieră, căutând să ofere acestor voluntari un fruct sau o prăjitură.

Majoritatea persoanelor din acest sat sunt în vârstă, care fie din cauza condiției sănătății sau a condițiilor materiale nu pot să-și repare casa. Au reușit numai să scoată mâlul din camera în care locuiesc, să astupe găurile din pereți pentru a nu pătrunde frigul iernii. În ciuda acestor greutăți, nu vor nici să se mute în casele construite special pentru ei. În cel mai rău caz se mută la vecini. Tinerii din sat au plecat, căutând să-și facă un rost în viață în altă parte.

Rolul acestor anchete sociale este acela de a se putea stabili care sunt nevoile acestor oameni, cum pot fi ajutați în mod eficient. Localnicii, în general, au contribuit la realizarea obiectivă a acestor anchete. Au fost și cazuri în care persoanele intervievate căutau să obțină cât mai multe beneficii, în defavoarea vecinului său, care, poate, o ducea mult mai rău. Cu această ocazie s-au emis legitimații speciale de asistat pentru fiecare familie, prin intermediul căreia următoarele donații vor fi mai bine împărțite, eliminându-se astfel posibilitatea ca cineva, din lăcomie sau din alte motive, să ia mai mult decât ceilalți.

A fost vizitat și satul Boțârlău sau "Gigi Becali", așa cum îi spun oamenii. Aici au fost intervievate peste 30 de familii care locuiesc în casele construite în grabă de către celebrul Gigi Becali. Aceste familii locuiesc în două camere micuțe, pline de mucegai și umezeală. Au fost găsite și familii de aproximativ 9, 10 membri. La întrebarea dacă stau în acea casă, majoritatea răspundeau: "Asta nu-i casa mea. Casa mea e în Vadu Roșca". Mulți nu se simt ca acasă aici, deși practic nu mai au casă în altă parte. La primăvară au speranța să se reîntoarcă în Vadu Roșca și să ia viața de la început: să construiască o casă, să încerce să lucreze pământul, în ciuda specialiștilor care spun că recolta, dacă se poate vorbi despre o recoltă, va fi compromisă. Ce altceva pot să facă?

La prânz voluntarii s-au întâlnit pentru o întărire trupească. Cu papucii uzi și plini de noroi, din diferite ulițe își făceau apariția la punctul de întâlnire. Deși erau obosiți, se putea citi în privirea lor o bucurie interioară: făceau ceva pentru semenul lor. După ce s-au mai întărit cu un iaurt și și-au împărtășit impresiile cu privire la această acțiune, au pornit din nou.

Pe la ora 17.00 a fost străbătut tot satul, deci misiunea a fost îndeplinită. Au fost întocmite aproximativ 300 de anchete sociale și au fost înmânate legitimații de asistat social.

Săptămânal au loc diverse acțiuni de ajutorare a acestor oameni: se fac anchete sociale, se împart pachete cu alimente și haine, lemne etc., după posibilități. Dar nu numai Vadu Roșca este în atenția acestui program, ci și celelalte localități afectate de inundații: Cosmești (jud. Galați), Vulturu și Boțârlău (jud. Vrancea), Agăș, Sănduleni, Apa Asău și Dărmănești (jud. Bacău) și altele.

Iată impresiile câtorva dintre voluntari:

  • "M-am simțit bine că am stat de vorbă cu acești oameni, chiar dacă, poate, eu am fost cel care a avut de câștigat cel mai mult. Îmi prinde bine o astfel de experiență" (Ioan).

  • "Interesant este faptul că apa nu a ținut cont de condiția socială a sinistraților. Bogați sau săraci, toți au suferit. Din păcate nu se poate vorbi de solidaritate între acești oameni, căci atunci când se aduc diverse pachete, unii încearcă să ia mai mult decât alții. Astfel a apărut necesitatea întocmirii acestor legitimații de asistat social" (Lucian).

  • "Sunt pentru prima dată implicat într-o astfel de acțiune. Am rămas uimit când am văzut ce dezastre poate provoca această forță ce nu trebuie subestimată, apa. Am fost impresionat de faptul că unii oameni, deși au trecut prin această urgie, își găsesc puterea de a mulțumi cu lacrimi în ochi pentru faptul că mai sunt în viață, că au salvat această bogăție, chiar dacă au pierdut tot ce au avut. Am întâlnit și reversul: oameni, care au scăpat cu viață, își plâng de milă pentru ce au pierdut, așteaptă ca altcineva să-i ajute, fără ca ei să ridice măcar un deget" (Sergiu).

  • "Sunt bucuroasă că am reușit să încheiem această acțiune. Sunt mândră de colaboratorii mei, care s-au adaptat din mers, deși majoritatea sunt studenți. La început erau chiar reticenți. Acum sunt în stare să se trezească și la ora 3.00 și să plece în misiune. Parcă au fost vaccinați cu un virus: caritatea față de cel aflat în nevoie" (Mihaela).

Gabriel Trișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 februarie: Caritas: O zi la Vadu Roșca.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat