Bacău: Catolici și ortodocși împreuna în rugăciune pentru unitatea creștinilor
Cu ocazia Octavei mondiale de rugăciune pentru unitatea creștinilor au avut loc la Bacău întâlniri între reprezentanții Bisericii Catolice și ai Bisericii Ortodoxe. Acestora li s-au alăturat în rugăciune credincioși catolici și ortodocși.
În biserica ortodoxă "Sf. Nicolae" din Bacău, la 20 ianuarie 2006, începând cu ora 16.00, a avut loc prima întâlnire ecumenică în care cei prezenți s-au rugat pentru ca să se apropie cât mai repede momentul în care, după cum s-a rugat Isus la ultima sa Cină, "toți să fie una".
Ce-a de-a doua oră de rugăciune a avut loc duminică, 22 ianuarie, în biserica romano-catolică "Ss. Apostoli Petru și Paul". Această celebrare a fost prezidată de pr. Isidor Dâscă, paroh al comunității gazdă și decan de Bacău.
Preoți și credincioși ortodocși și catolici s-au adunat în cele două biserici pentru a se ruga, pentru a trăi împreună clipe de reculegere. Împreună au meditat un adevăr incontestabil și anume acela că ceea ce unește este mai puternic decât ceea ce desparte, elementul cel mai important a-l unității fiind prezența lui Cristos înviat care a promis ucenicilor săi că va fi cu ei până la sfârșitul veacurilor, căci Isus este Emanuel adică "Dumnezeu este cu noi!"(Mt 1,23).
Cuvintele lui Isus "Unde doi sau trei se adună, în numele meu acolo sunt eu în mijlocul lor"(Mt 18,20), alese ca temă pentru Săptămâna de rugăciune pentru anul 2006, subliniază grija lui Dumnezeu față de orice persoană. Aceste cuvinte sunt un apel la iertarea de nenumărate ori a aproapelui; ele învață pe toți creștinii să aibă încredere în puterea rugăciunii și în prezența permanentă a lui Cristos în mijlocul acelora care se adună în numele lui. Prezența lui Isus, acolo unde doi sau trei se adună în numele lui este strâns legată de dragostea celor doi sau trei care se adună. A fost înțeles faptul că unitatea este un har ce trebuie să fie invocat fără încetare. Ceea ce contează cel mai mult nu este faptul că sunt mai multe voci care se roagă, ci faptul că aceste voci se reunesc în rugăciune. Vocea tainică, ce vorbește în inimile tuturor celor care se roagă se amplifică atunci când cu toții se unesc în numele lui Cristos.
Mântuitorul spune în Evanghelia după Sfântul Ioan: "Din aceasta va cunoaște lumea că sunteți ucenicii mei, dacă aveți dragoste unii față de alții" (In 13,35) sau: "Aceasta este porunca mea, să va iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit și eu pe voi"! (In 15,12). De aceea cei prezenți la rugăciunea ecumenică s-au rugat lui Cristos ca el să ajute ca toți creștinii să se adune cât mai des în numele său în rugăciune până când strigătul lor va străpunge cerul și va realiza unitatea în credință.
Pr. Isidor Dâscă
lecturi: 12.