Dublin: Liturghie pentru imigranți
În orașul Dublin din Irlanda, în ziua de 5 ianuarie 2006, ajunul Epifaniei Domnului, a fost celebrată, în St. Mary ProCathedral, o Liturghie specială pentru imigranți. Celebrant a fost arhiepiscopul de Dublin, PS Diarmuid Martin, împreună cu păstorii tuturor comunităților participante. Comunitatea catolică românească, păstorită de pr. Eugen Țîmpu, a fost reprezentată de un grup de credincioși aparținând Diecezei de Iași.
Să mergem toți la Betleem să-i spunem "Osana" Pruncului preasfânt a fost îndemnul sfintei Liturghii speciale pentru imigranți, din seara de 5 ianuarie, în ajunul Epifaniei Domnului, care a avut loc la St. Mary ProCathedral din Dublin. Și toate națiunile au răspuns inițiativei lansate de arhiepiscopul Diarmuid Martin de a lăuda numele Domnului.
Toți, așa cum odinioară magii au venit din depărtare pentru a-l descoperi și a i se închina Pruncului, au venit în procatedrală pentru a-și împleti rugăciunile și a-l adora pe cel ce scapă lumea de robie, în unica limbă comună: credința.
Uitând parcă pentru o clipă de teama și nesiguranța zilei de mâine, că statutul lor legal este incert, ieșind din negura preocupărilor lor cotidiene, indiferent de culoarea pielii sau limba folosită, filipinezi, indieni, nigerieni, chinezi, lituanieni, polonezi, brazilieni, irlandezi, români și mulți alții s-au adunat într-o ceremonie unică, în care Cristos a deschis inimile, iar Duhul Sfânt a luminat mințile pentru a depăși barierele de limbă.
Liturghia, prezidată de arhiepiscopul Dublinului împreună cu păstorii tuturor comunităților participante, a început cu o procesiune către grotă, procesiune la care au participat și reprezentanții fiecărui grup cu steagurile naționale. Culorile roșu, galben și albastru - și tot dorul din sufletele celor aflați departe de casă - s-au închinat în fața Pruncului din Betleem.
Evenimentul s-a dorit o sărbătoare a tuturor națiunilor, au răsunat versurile Adeste fideles în lituaniană, engleză și română, iar cuvântul Domnului în poloneză și filipineză.
Fiecare țară a oferit Pruncului ceva tradițional, specific culturii locale, grupul fiind deschis de către doi copii români, oferind pâine și vin.
Comunitatea catolică românească, păstorită de către pr. Eugen Țîmpu, a fost reprezentată de un grup de credincioși aparținând Diecezei de Iași. Costumele populare tradiționale au stârnit admirația tuturor, inclusiv a arhiepiscopului Diarmuid.
Parcă această Liturghie ne-a dat puterea de a recunoaște, fără a ne mai ascunde și fără teama de a fi opriți de către Serviciul de Imigrări: suntem români și suntem creștini.
Evenimentul a fost intens mediatizat și a beneficiat de o transmisiune în direct la cel mai important post de televiziune irlandez. Arhiepiscopul Diarmuid Martin a folosit acest prilej pentru a face un apel autorităților irlandeze pentru a reglementa situația imigranților, oameni și creștini ca toți ceilalți.
Liturghia s-a sfârșit, mergeți în pace, dar ecoul încă a rămas în sufletele participanților. Și promisiunea că acesta a fost numai începutul și nu va rămâne unicul eveniment de acest gen.
Mihaela Duma-Balașca
lecturi: 10.