Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert de colinde la Seminar și la catedrală

Corul Institutului Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, condus de pr. prof. Florin Spătariu, a susținut sâmbătă, 17 decembrie, la ora 18.00, un concert de colinde în capela seminarului. Același concert a fost prezentat și în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 21 decembrie, cu începere de la ora 19.00.

A devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, corul seminarului diecezan să susțină în preajma sărbătorii Crăciunului un concert de colinde. Un prim concert de acest gen a fost prezentat publicului creștin din Iași în anul 1983. A fost sfidată astfel doctrina ateo-comunistă de la acea vreme, care interzicea orice fel de manifestare religioasă care ar fi avut un caracter public. Apoi, an de an, s-au adus în fața credincioșilor programe variate de colinde, prin care se încerca a se exprima marele mister al Întrupării Fiului lui Dumnezeu, prin intermediul muzicii corale și instrumentale.

Sâmbătă, 17 decembrie, concertul s-a desfășurat în capela Institutului Teologic. Au fost prezente la această manifestare cultural-religioasă personalități ecleziastice. Printre ele s-au numărat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Wilhelm Dancă, rector al institutului, numeroși preoți din parohiile din Iași și din împrejurimi și părinții profesori de la seminar. Au fost prezenți, de asemenea, și reprezentanți ai autorităților de stat și locale, academicieni, profesori universitari de la Universitatea "Al.I. Cuza" și de la Conservatorul de Muzica "George Enescu" din Iași, medici, un grup de profesori de la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, studenți și numeroși alți invitați.

În deschiderea concertului, pr. Wilhelm Dancă, prezentatorul concertului, a urat bun venit tuturor invitaților și a trecut în revistă programul concertului. Sfinția sa a accentuat faptul că pentru noi "colinda este o expresie a credinței creștine în întruparea Fiului lui Dumnezeu". El a continuat afirmând că "noi, cei prezenți la acest spectacol, suntem diferiți prin vârste și gusturi artistice, dar suntem egali în misiunea de a prelua misiunea creștină, despre care ne aduc aminte tinerii care ne colindă".

Grupul celor aproximativ 50 de studenți coriști s-a pregătit pentru această manifestare timp de două luni. Fragmentele de solo au fost interpretate de către studenții Mihail Cojan, Adrian Coardă și pr. diac. Ovidiu Giurgi. Organist a fost dl. Octavian Bișoc. De asemenea, corul a fost acompaniat și de un grup de instrumentiști de la Conservatorul de Muzică "George Enescu".

Au fost interpretate următoarele piese muzicale: "Colind ceresc" (R. Gyr), "Weisst du wieviel" (W. Hey), "Dormi, Rege veșnic (melodie populară poloneză), "Wsród nocney ciszy" (melodie populară poloneză), "În seara de moș ajun" (M. Trache), "Domnuleț și Domn din cer" (Gh. Cucu), "So nimm denn meine Hände" (Fr. Silcher), "Tollite hostias" (C. Saint-Saëns), "Nani pruncului Isus" (C. Tocănel), "Adeste fideles" (melodie gregoriană), "Nouă azi ne-a răsărit" (D. Kiriac), "Praznic luminos" (T. Popovici), "Isus" (S. Adam). În afara programului dinainte anunțat pe invitații, au mai fost prezentate poezia "Magii", recitată de pr. diac. Cristian Diac, și fragmentul muzical "Largo", de G.F. Händel, interpretat la vioară de domnișoara Cristina Alecu, acompaniată fiind de dl. Octavian Bișoc.

În finalul concertului PS Petru Gherghel a mulțumit corului pentru acest "minunat dar de Crăciun", pe care tinerii seminariști îl fac în fiecare an. Vorbind despre frumusețea cântecului, Preasfințitul a menționat că "arta îi face pe oameni mai buni... Iar frumusețea colindelor ne aduce aminte de afirmația marelui Dostoevski, potrivit căreia «frumusețea salvează lumea»". După cuvântul de mulțumire al episcopului, corul a interpretat piesa "O, ce veste minunată" și tradiționalul "La mulți ani".

Concertul de la institut a fost înregistrat de către Radio Iași și prezentat integral radioascultătorilor duminică, 18 decembrie, cu începere de la ora 15.05.

A doua zi, duminică, același program de colinde a fost interpretat și în noua catedrală "Sfânta Fecioară Maria, Regină". La această manifestare au luat parte numeroși credincioși din parohiile din Iași și din împrejurimi, care au avut astfel ocazia să-și îndrepte inimile spre o trăire autentică a sfintelor sărbători. Demnă de apreciat este inițiativa mai multor preoți din Dieceza de Iași, care au început să ia parte la aceste concerte împreună cu grupuri organizate de copii și tineri din parohiile proprii, sosite în Iași cu autocare sau microbuze. Astfel de grupuri au sosit în acest an din următoarele comunități parohiale: "Isus, Bunul Păstor" - Roman, Gherăești, Săbăoani și Buhonca.

Sărbătoarea Crăciunului îi invită pe toți oamenii de bunăvoință la bucurie și iubire, la disponibilitate și înțelegere, la iertare și împăcare. Tocmai acesta a fost mesajul pe care tinerii seminariști au voit să-l transmită prin intermediul minunatelor colinde din tradițiile românească, polonă, germană, franceză, dar și din repertoriul gregorian.

Marius Dumea


 

lecturi: 62.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat