Scrisoare pastorală: Chemare de Crăciun
PS Petru Gherghel a semnat în ziua de 26 noiembrie 2005 pastorala intitulată Chemare de Crăciun. Pentru că la Crăciun este celebrat momentul în care "Dumnezeu se face om; veșnicia intră în timp și în istorie, ca să transforme totul, iar pe oameni să-i facă să fie fii cu drept de moștenire și fericire veșnică", păstorul diecezei îndeamnă "să ne apropiem și să pătrundem în acest mister, să-l contemplăm și să-l trăim".
"Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi!" "Veniți să-l adorăm!"(cf. In 1,14)
Preasfințitul Petru Gherghel subliniază că în ziua Crăciunului, "încercând să uităm toate celelalte greutăți și necazuri pe care viața și tranziția ni le scot în față și care ne copleșesc în fiecare zi", "în iubirea sa infinită, Tatăl ceresc îl trimite pe Fiul său pe pământ, ca să ne ajute să devenim și să fim și noi fii prin Duhul Sfânt, Duhul dătător de viață veșnică".
Făcând referință la cuvintele evanghelistului Ioan din prologul evangheliei sale, (In 1,14), păstorul diecezei amintește că Isus Cristos, Cuvântul veșnic al Tatălui, venit în lume "prin lucrarea Duhului Sfânt, prin preasfânta Fecioară Maria", nu numai că a fost într-un anumit moment al istoriei, dar rămâne totdeauna cu noi. "În pruncul divin se ascunde însuși Dumnezeu" care, "luând asupra sa firea omenească, se adresează oamenilor timpului său, ucenicilor și apostolilor, sub chip de om, vorbindu-le în limbajul lor și explicându-le profețiile, Scripturile... Acest lucru continuă să-l facă și astăzi, prezentându-ne neîncetat cuvintele vieții veșnice și calea pe care trebuie să mergem spre Tatăl". Este necesar să "ascultăm cuvintele sale și să le împlinim" pentru a realiza mântuirea proprie.
Într-un al doilea moment, Preasfințitul tratează despre importanța cuvântului lui Dumnezeu mai ales că "anul acesta am stabilit ca să ne îndreptăm spre acest izvor nesecat pe care l-am primit în dar, cuvântul Domnului: Sfintele Scripturi". Prin urmare, "avem bucuria de a ne apropia mai mult de acest cuvânt divin, transmis prin profeți, prin apostoli și evangheliști, atât în istoria veche a primului testament, cât mai ales în istoria nouă, începută cu nașterea lui Isus, noul și veșnicul legământ".
În continuare episcopul spune că "Dumnezeu le-a vorbit și le vorbește oamenilor. La Crăciun Dumnezeu ne vorbește prin Fiul său plăpând și culcat în iesle; măreția lui Dumnezeu se folosește de îmbrăcămintea umilă a omului, se ascunde sub chipul unui prunc drăgălaș ca să poată vorbi tuturor oamenilor, mici și mari, ca să poată vorbi lumii". Toți, îndeamnă Preasfințitul, trebuie să se apropie de iesle și să privească această minune.
La finalul scrisorii pastorale, făcând referire la Lc 2,20, păstorul diecezei îndeamnă: "Bucurați-vă ascultând cuvintele sfintelor lecturi, tresăltați în cântare de laudă împreună cu păstorii și îngerii și cu toți cei ce cred în Cristos, spunând: «Mărire în cer lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor de bunăvoință», căci cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi".
Preasfințitul dorește în final tuturor un Crăciun fericit!
Scrisoarea poate fi citită în întregime pe acest sit, intrând în secțiunea Actualitate/Documente episcopale.
Adrian Blăjuță
lecturi: 12.