Traian: Întrunirea Consiliului Prezbiteral
La Casa Verbiților de la Traian a avut loc luni, 14 noiembrie, începând cu ora 9.30, o sesiune a Consiliului Prezbiteral. Au participat toți membrii (decani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai parohilor și preoților vicari). Printre problemele abordate au fost: cartea sinodală, schița pentru planul pastoral, sinodul episcopilor, ritualurile... A fost a doua întâlnire a Consiliului Prezbiteral reînnoit după celebrarea Sinodului Diecezan încheiat oficial la 8 decembrie 2004.
După rugăciunea de început și cuvântul de salut, PS Petru Gherghel a anunțat ordinea de zi.
Cartea sinodală a fost prezentată de PS Aurel Percă. Aceasta urmează să fie proclamată la 8 decembrie. Ea adună toate propunerile formulate în fazele de celebrare ale Sinodului. Este cartea care abordează toate temele din perspectivă teologică, cu posibilitatea pentru preoți de a face și cateheză. Cartea va cuprinde normele generale; în scurt timp se vor termina de redactat toate teme, după care va fi citită de mai mulți pentru a i se da unitate; se va introduce numerotarea ca la documentele magisteriului, cu un index la final; între timp fiecare responsabil de oficiu, responsabilii care au elaborat temele, precum și vicarii episcopali vor citi materialul elaborat, adăugând, scoțând sau completând unele aspecte...
Schița pentru planul pastoral a fost prezentată de pr. Alois Moraru. S-au prezentat sugestii pentru elaborarea unui plan pastoral al anului 2005-2006 care va fi Anul Sfintei Scripturi: la nivel diecezan, la nivel decanal (zonal) și la nivel parohial. Au fost propuse multe sugestii legate de promovarea Sfintei Scripturi.
PS Petru Gherghel a făcut o informare cu privire la Sinodul Episcopilor care a avut loc la Vatican în perioada 2-23 octombrie. Printre altele a amintit că Sfântul Părinte a prezidat Liturghia de deschidere, a făcut o meditație și a participat la o bună parte din lucrări; au fost intervenții libere și discuții care au îmbogățit lucrările; s-au formulat propozițiile în grupuri și apoi s-au supus la vot; episcopii au fost chemați și la adorație: cu copiii și în bazilică.
S-au prezentat Ritualurile și s-a venit cu propuneri: Ritualul cultului euharistic, Ritualul Botezului, Ritualul Celebrării Căsătoriei, Ritualul înmormântării, ultimul însoțit de broșuri cu forme prescurtate ale oficiului pentru morți, prohodului și liberei. Urmează să apară o castă cu textele muzicale ale Ritualului înmormântării; pentru armonizarea cântării în dieceză se vor face ședințe decanale pregătitoare.
S-a vorbit apoi despre misiunea decanilor de a face vizita în parohiile decanatului urmărind în special documentele legate de proprietățile parohiale.
Câteva informații cu privire probleme administrativ-contabile au încheiat întrunirea. S-a stabilit printre altele crearea unui fond pentru sprijinea parohiilor sărace.
* * *
Consiliul Prezbiteral, voit de Conciliul Vatican II, este format din reprezentanți ai tuturor preoților din dieceză, ca "senat al episcopului", cu "datoria de a-l ajuta pe episcop în conducerea diecezei, conform dreptului, pentru ca să fie promovat în cel mai înalt grad binele pastoral al porțiunii poporului lui Dumnezeu încredințată episcopului" (can. 495 § 1). În Consiliul Prezbiteral din Dieceza de Iași sunt 32 de membri (dintre care 12 sunt și membri ai Colegiului Consultanților), 16 sunt de drept; câte un paroh din fiecare decanat și doi vicari din întreaga dieceză au fost aleși de către preoți; patru membri au fost numiți de către episcop.
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 7.