Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noua catedrala romano-catolica din IasiIași: La sfințirea catedralei

Preasfințitul Petru Gherghel la Radio Vatican

Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi.
Binecuvântat să fie Dumnezeu în misterul sfintei Fecioare Maria.

Bucuria noastră a fost mare întrucât astăzi s-a împlinit un testament lăsat de înaintașii noștri de a avea în Iași o catedrală vrednică de această cetate și de această inimă a diecezei. S-a împlinit un vis conceput în ziua consacrării mele ca episcop acum 15 ani.

Ne-am bucurat astăzi să putem dedica bunului Dumnezeu acest edificiu, această lucrare, actul consacrării noului edificiu îl considerăm un prinos adus lui Isus prezent în mijlocul nostru în taina altarului, acum la sfârșitului Anului Euharistic 2004-2005 declarat și inaugurat de Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea și încheiat solemn prin Sinodul Episcopilor, celebrat la Roma de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea.

Consacrând acest sanctuar pus sub ocrotirea Maicii Domnului, patroana diecezei noastre, dorim să-i aducem împreună cu toți episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate, cu oaspeții prezenți din țară și străinătate, cu toți frații noștri ortodocși prezenți la acest moment sacru, precum și cu autoritățile centrale și locale un prinos de recunoștință, de mulțumire, preamărire Dumnezeului întreit Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt repetând toți într-o singură simțire: "Binecuvântat să fie Dumnezeu în veci! Ca toți să fie una!"

(Radio Vatican, 1 noiembrie 2005)

* * *

Cuvântul ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la sfințirea noii catedrale

Preasfinția voastră episcop Petru, Înaltpreasfințiile voastre, Preacuvioși părinți, Preacuvioase maici, iubiți frați și surori în Domnul, stimate autorități!

O nouă biserică este o nouă dovadă în plus a credinței, o biserică nouă și mai ales o catedrală nouă într-un oraș reprezintă o dovadă a credinței vii și jertfelnice, căci a construi o biserică nouă înseamnă o jertfă de energie intelectuală, fizică și financiară ca mărturie a unei credințe vii și a unei comunități harnice. Biserica nouă este cu atât mai semnificativă cu cât ea se realizează după eliberarea de dominația regimului comunist ateu, într-o parte a României marcată de o spiritualitate creștină profundă.

Ca spațiu sacru de rugăciune, biserica sau catedrala nouă devine un simbol al recunoștinței sau al Euharistiei (euharistie înseamnă recunoștință în limba greacă) aduse lui Dumnezeu și un simbol al Bisericii în înțelesul ei de adunare a oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. Prin urmare, o biserică în care se oficiază sfintele taine sau sacramente ale iubirii eterne a lui Dumnezeu pentru oameni este un semn de binecuvântare asupra localității respective, în cazul nostru, asupra municipiului Iași, oraș în care se înalță această biserică, această catedrală.

Desigur, în cazul de față, noua catedrală episcopală romano-catolică reprezintă și un simbol al ajutorării fraterne a romano-catolicilor din România de către comunități catolice din străinătate, mai ales din Europa occidentală. Aceasta o arată și prezența multor episcopi romano-catolici din Europa occidentală aici și prin menționarea tuturor.

Felicităm pe Preasfințitul Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, cu ocazia sfințirii noii catedrale episcopale, pe toți colaboratorii și sprijinitorii, sponsorii săi, precum și pe toți episcopii din România și din alte țări prezenți la acest moment de consacrare a acestei biserici catedrale mari și moderne.

Remarcăm cu bucurie faptul că noul gard al incintei catedralei episcopale romano-catolice este asemănător cu vechiul gard al incintei catedralei mitropolitane ortodoxe, semnificând astfel o afinitate în ce privește dialogul și cooperarea frățească între cele două Biserici surori și între cele două catedrale vecine din Iași.

Această dimensiune spirituală a vecinătății și fraternității în vestirea evangheliei iubirii lui Cristos este astăzi cu atât mai semnificativă, cu cât românii catolici și ortodocși sunt prezenți în tot Occidentul, iar într-o Uniune Europeană din ce în ce mai secularizată este nevoie, pentru a fi credibilă, de o mărturie creștină comună, nu de una divizată.

Dorim tuturor celor prezenți pace, bucurie, sănătate și ani mulți binecuvântați: Ad multos annos!

* * *

Cuvântul PS Reinhard Lettmann, episcop de Münster (Germania), traducere de pr. Vladimir Petercă

Acum 15 ani, împreună cu cardinalul Sodano am fost prezent la consacrarea ca episcop a Mons. Petru Gherghel. Pentru mine a fost o bucurie imensă să putem celebra astăzi împreună această Liturghie în această catedrală plină până la refuz.

Mult iubite episcop Petru Gherghel, iubiți frați întru episcopat, cucernici părinți întru sfânta preoție, iubiți frați și surori!

Noi sfințim această catedrală în numele lui Dumnezeu cel întreit, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Noi am sfințit-o în numele Tatălui, creatorul cerului și al pământului.

Uitarea lui Dumnezeu este un pericol. Este un pericol nu pentru Dumnezeu, ci pentru noi oamenii, căci, atunci când Dumnezeu dispare dintre noi, dispare în același timp și demnitatea noastră ca oameni. Această catedrală este un semn al trebuinței noastre de Dumnezeu, semn care trebuie să ne ajute să nu uităm de Dumnezeu niciodată din pricina grijilor.

Noi am sfințit această catedrală în numele lui Isus Cristos, fiul lui Dumnezeu cel viu. Noi celebrăm la acest sfânt altar taina Euharistiei, cum Isus însuși ne-a îndemnat: "Faceți aceasta în amintirea mea!" Noi celebrăm țelul mântuirii noastre mărturisind: "Moartea ta, o, Doamne, o vestim și învierea ta o mărturisim până când vei veni în glorie".

Noi am sfințit această catedrală în numele Sfântului Duh. Prin ea mulțumim iarăși și iarăși pentru fericirea noastră din lume. Noi, creștinii, nu ne retragem în biserica noastră ca și într-un ghetou... Apostolul Paul ne spune despre Sfântul Duh că el este de partea vieții și a păcii. Aici, în această catedrală, mulțumim iarăși și iarăși pentru darul de a fi creștini, căci și noi suntem pentru viață și pentru pace în societatea noastră și în toată lumea.

Noi am sfințit această catedrală în sărbătoarea Tuturor Sfinților. Prin Litania Tuturor Sfinților noi ne-am rugat pentru ajutorul Domnului. Noi ne simțim în această catedrală în comuniunea sfinților. Mărturisim, de asemenea, comuniunea noastră cu Sfântul Părinte, papa Benedict al XVI-lea, de la Roma, și ne simțim înconjurați de comuniunea cu toți sfinții lui Dumnezeu. O simțim mult mai aproape pe regina tuturor sfinților, ea să ne ajute să pășim și să ne păstreze pe drumul nostru, de-a lungul întregii vieți. Amin!

Corul ne-a însoțit, conducându-ne cu vocile lor curate, spre ceruri. Noi vedem cerul deasupra noastră plin cu sfinți. Și printre aceștia, în mod deosebit, pe sfânta Maria, Maica lui Dumnezeu, patroana acestei catedrale.

Ne rugăm ca ea să ne dea, să ne mijlocească un drum mai bun în viață. Amin!

* * *

Cuvântul prelatului Albert Holenstein, traducere de PS Aurel Percă

"Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim într-însa". Cu 2 ani și jumătate în urmă stăteam în acest loc, participând la o sfințire de diaconi. Această încăpere, care trebuia să fie biserica-mamă a acestei dieceze, avea atunci un interior rece și gol. Atunci am promis episcopului Petru, înaintea tuturor credincioșilor care erau de față, să nu îmi găsesc liniștea până când interiorul catedralei, inima diecezei, nu va deveni o locuință vrednică de Dumnezeu. Și mi-am ținut promisiunea, ceea ce am promis atunci, am făcut.

Nu îmi mulțumiți mie, ci mulțumiți-i lui Dumnezeu, dătătorul tuturor bunurilor. Eu am fost numai un instrument, nimic mai mult. Cu bătrânul Simeon îndrăznesc și eu să spun: "Acum slobozește, Doamne, pe slujitorul tău, căci ochii mei au văzut mântuirea. Mâinile mele sunt deschise ca o cupă în fața ta, Doamne. Dăruiește-i sufletului meu ceea ce îi folosește, iar eu, mulțumind, te laud pentru fericire, suferință și moarte".

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat