Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prezentarea cărții Catedrala Romano-Catolică Iași

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a avut loc, la ora 18.00, un moment cultural deosebit, prilejuit de prezentarea cărții "Catedrala Romano-Catolică Iași". La acest eveniment cultural au participat o parte dintre episcopii, preoții și invitații din străinătate aflați la Iași cu ocazia sfințirii catedralei noi, alături de un public numeros.

Manifestarea a fost deschisă de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a semnat de altfel și prefața volumului. În continuare au luat cuvântul pr. Ștefan Lupu, directorul coordonator al Departamentului de Cercetare istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică Iași, și pr. Cornel Cadar, directorul Editurii "Presa Buna" și editorul lucrării. În încheiere a luat cuvântul PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, care a ținut să-i omagieze pe autorii cărții și i-a îndemnat pe credincioși să se apropie de o carte istorică, plină de semnificații spirituale, teologice, dedicată istoriei de șase secole a prezenței catolicilor la Iași.

Din partea autorilor au participat pr. prof. Anton Despinescu de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași și dr. Dănuț Doboș de la Departamentul de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași, coordonatorul lucrării. Manifestarea a fost prefațată și continuată apoi de un frumos concert de muzică sacră realizat de corurile de la catedrala din Iași.

* * *

Cuvântul PS Aurel Percă, prefațatorul cărții

Orice popor care se respectă ține să-și cunoască istoria. Și Biserica are o istorie și este de datoria fiecărui membru al ei, care se recunoaște creștin, să cunoască această istorie. Fiecare comunitate are o istorie proprie și este firesc ca această istorie - uneori destul de sumară - să fie cunoscută. Datorăm foarte mult străbunilor noștri care ne-au precedat pe aceste meleaguri și au scris istoria, care are încă multe enigme și pe care astăzi uneori cu greu reușim să le deslușim.

Prezenta lucrare este un ajutor pentru cunoașterea unei pagini din marea istorie a Iașilor, pagină ce se leagă de istoria comunității catolice și de istoria diecezei, istorie care nu poate fi citită fără referință la contextul general în care a trăit această comunitate, și mai ales la modul cum a înțeles să-și trăiască credința în mijlocul tuturor momentelor mai bune sau mai zbuciumate care au caracterizat viața locuitorilor de pe meleagurile moldave.

Titlul lucrării Catedrala romano-catolică Iași pare să limiteze atenția numai la un singur loc, "biserica", dar în realitate propune un studiu detaliat asupra vieții comunității catolice care s-a desfășurat în jurul unei "biserici", această biserică devenind în timp "catedrală". Și nu numai atât: autorii lucrării prezintă animatorii acestei istorii: preoți și episcopi care au păstorit pe credincioșii catolici.

Salutăm cu bucurie apariția acestei lucrări prin contribuția unor specialiști în materie de istorie, arheologie, arhitectură și teologie, având marele avantaj de a îmbina toate aceste domenii în vederea cunoașterii unei pagini importante din viața Bisericii locale de Iași. Îi felicităm călduros pe autori și pe cei care într-un fel sau altul au contribuit la apariția lucrării. Cartea este rezultatul unei comuniuni de competențe, o lucrare importantă pentru istoriografia noastră și pentru Departamentul de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică Iași.

În anul 1884 a fost înființată Dieceza Romano-Catolică de Iași, iar biserica, al cărei ctitor este pr. Fidelis Rocchi, cu schimbările care au intervenit în timp, devine "catedrală", adică biserica episcopului, care va dobândi un rol foarte important în viața comunității catolice din Moldova.

Catedrala, așa cum este cunoscut, este prima biserică a diecezei, mama tuturor bisericilor; ea este locul privilegiat unde episcopul se roagă și celebrează liturgia; este catedra de unde episcopul, succesorul apostolilor, învață și conduce comunitatea creștină încredințată grijii sale; este locul unde se realizează unitatea diecezei în jurul păstorului ei. În acest sens catedrala este centrul vieții unei dieceze; nu este o insulă ruptă de lume și societate, ci locul unde se adună "biserica" (ecclesia) în jurul episcopului.

Catedrala este, de asemenea, un loc bogat de memorii, un edificiu de mare preț pentru că aici se îmbină istoria, arta și credința, așa cum stă drept mărturie "vechea" catedrală din Iași, care oferă multe pagini de istorie în prezenta lucrare.

După aproape 15 ani de studii, analize și muncă, vechea catedrală dedicată preasfintei Fecioare Maria cu titlul "Adormirea Maicii Domnului" este completată de o nouă biserică ce leagă trecutul de generațiile prezente și apare ca o nouă "catedrală" dedicată tot Maicii Domnului, cu referință la momentul încoronării ei ca regină a universului. Două biserici, dar o singură catedrală, biserica episcopului, ecclesia mater, de unde episcopul păstorește dieceza.

Este ultima pagină care s-a scris recent în istoria Bisericii Catolice din Moldova, pagină aflată în continuitatea frumoaselor pagini pe care le-au scris predecesorii care au păstorit pe aceste locuri.

Apariția acestei lucrări este concomitentă cu sfințirea și consacrarea noii catedrale, cartea fiind un omagiu adus ctitorului acestei noi biserici, Preasfințitul episcop Petru Gherghel, care de 27 de ani păstorește Dieceza de Iași și prin voința căruia s-a înfăptuit această lucrare.

Tuturor cititorilor acestei cărți și, în primul rând, locuitorilor catolici din orașul nostru iubit, Iași, o largă și generoasă binecuvântare, la celebrarea a peste șase secole de istorie neîntreruptă a Bisericii noastre din Iași.

* * *

Cuvântul pr. Ștefan Lupu, directorul coordonator al Departamentului de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică Iași

Preasfințite episcop Petru Gherghel,
Excelențele voastre,
Dragi confrați întru preoție,
Stimat auditoriu,

Îmi revine onoarea de a face în numele colegilor de la Departamentul de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică Iași o scurtă prezentare a cărții Catedrala Romano-Catolică Iași, care este și ultima apariție editorială la prestigioasa Editură "Presa Bună". Nu cred că exagerez dacă afirm că asistăm astăzi la un adevărat eveniment editorial prilejuit de apariția unei cărți atât de mult așteptată de credincioșii noștri, dar și de lumea științifică, o realizare, așadar, ce face cinste Bisericii noastre locale. Se pune, astfel, o nouă cărămidă la baza sintezei istoriei Bisericii Catolice din Moldova, iar bucuria este cu atât mai mare, cu cât acest moment cultural coincide cu un eveniment rar în istoria Bisericii noastre locale - sfințirea catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Este, de altfel, prima lucrare dedicată în întregime istoriei catedralei romano-catolice din Iași.

Trebuie să recunoaștem că ideea și meritul principal în realizarea lucrării îi aparțin PS Petru Gherghel, care, în calitate de președinte de onoare al Departamentului de Cercetare Istorică, a dorit mult ca bisericile să fie omagiate și printr-o lucrare științifică.

Îi mulțumim apoi PS Aurel Percă, deoarece a acceptat cu multă bucurie să prefațeze această carte, pe care Excelența sa o apreciază drept "o lucrare importantă pentru istoriografia noastră catolică".

Nu este momentul acum și aici să dezvoltăm ideile principale ale cărții formată din opt capitole, toate contribuții importante ale unui grup de șapte autori, ce și-au unit competențele pentru a materializa o idee generoasă.

Primul capitol a fost realizat de doamna profesor Stele Cheptea, arheolog și cercetător la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană. În baza cercetărilor arheologice, doamna Cheptea a argumentat continuitatea neîntreruptă a vieții și trăirii catolice, pe durata a șase secole de istorie, pe aceeași vatră, istorie ce-și are începuturile încă din primele decenii ale vieții urbane la Iași. Îi mulțumim doamnei profesor Stela Cheptea pentru contribuția și zelul depus în dezvoltarea arheologiei creștine și așteptăm să ne dezvăluie și în viitor multe alte taine, pe care atât lăcașul sfânt, cât și locul ce-i aparține par să le păstreze încă.

Pr. Fabian Doboș, aflat în prezent la studii în Italia, l-a omagiat pe ctitorul catedralei, pr. Fidelis Rocchi și a realizat totodată o incursiune în secolul al XX-lea, surprinzând cele mai importante momente din istoria catedralei.

Părintele profesor Anton Despinescu, un adevărat veteran al istoriografiei noastre catolice, ne prezintă un document extrem de prețios, și anume cronica evenimentelor petrecute la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" pe durata a două decenii. Mesajul contribuției Sfinției sale este acela că tezaurul spiritual al vechii catedrale merită să fie cunoscut și prețuit deopotrivă. Îi mulțumim pr. Despinescu pentru modul în care a răspuns acestei chemări științifice și îl așteptăm cu noi contribuții pe mai departe în cadrul departamentului nostru de cercetare.

Domnul profesor Dănuț Doboș, care este și coordonatorul lucrării - calitate în care vă roagă să-i adresați exclusiv Domniei sale criticile și observațiile de rigoare în legătură cu unele neajunsuri ale cărții - ne prezintă principalele evenimente petrecute în viața bisericii vechi, în secolul al XIX-lea. De asemenea, istoricul citat prezintă obiectele de patrimoniu aflate în biserica veche, obiecte pe car le datorăm episcopului Giuseppe Salandari, autorul amplelor restaurări din secolul trecut, și un adevărat al doilea ctitor al catedralei.

Cititorii noștri vor descoperi în cuprinsul cărții o contribuție științifică de aleasă ținută pe care o datorăm doamnei profesor Tereza Sinigalia de la Departamentul Patrimoniu al Ministerului Culturii, un renumit specialist în istoria artei, și un colaborator merituos al Centrului "Biserica și Istoria" de pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Îi mulțumim doamnei Tereza Sinigalia pentru excelentul demers științific dedicat picturii din biserica veche, biserică pusă sub scutul sfintei Fecioare. Totodată, capitolul doamnei Sinigalia reprezintă și un omagiu adus autorului picturii din biserica veche, sicilianul Giuseppe Carta.

Nu în ultimul rând dorim să evidențiem capitolele redactate de domnul arhitect Gheorghe Hereș și pr. Cornel Cadar, directorul Editurii "Presa Bună". Ambele contribuții au fost dedicate bisericii noi. Pr. Cornel, în cuvântul său, va realiza și o scurtă prezentare privind semnificația arhitecturală a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Aș dori să mai evidențiez faptul că această lucrare a fost ilustrată cu numeroase fotografii alese din fototeca Episcopiei Romano-Catolice de Iași, iar la realizarea acestei cărți și-a adus contribuția și domnul inginer Silviu Dogariu.

În încheiere, doresc să îi felicit pe autorii lucrării și să le adresez credincioșilor noștri invitația de a se apropia de o carte deosebită atât ca realizare, cât și pentru faptul că se bazează pe documente și mărturii bisericești, care, parafrazându-l pe papa Paul al VI-lea, reprezintă semnele trecerii lui Isus Cristos prin lume. Iubind și prețuind aceste mărturii, care sunt și patrimoniul spiritual al catedralei noastre, îl iubim și îl prețuim pe Isus Cristos și Biserica sa.

* * *

Cuvântul coordonatorului dr. Dănuț Doboș

Ne bucură faptul de a fi putut oferi publicului larg dar și specialiștilor o lucrare aparte, dedicată inimii diecezei noastre, care este catedrala. După două secole de istorie pline de semnificații, vechea catedrală Adormirea Maicii Domnului lasă locul principal noii catedrale, sfințită astăzi, iar prilejul a fost cât se poate de nimerit pentru noi, istorici, de a aduce un omagiu vechii catedrale, care, suntem siguri va fi mai bine cunoscută și iubită de toți cei ce îi vor trece pragul.

Interesul pe care bătrâna, de acum, catedrală l-a trezit în rândul diverșilor specialiști explică în parte și faptul că nu mai puțin de cinci autori participă în cuprinsul volumului cu diverse capitole care pun în lumină măreția acesteia. Țin să mulțumesc, la rândul meu, doamnei profesor Tereza Sinigalia, doamnei profesor Stela Cheptea, părintelui profesor Anton Despinescu și părintelui Fabian Doboș pentru modul colegial în care au răspuns chemării noastre de a elabora această lucrare. Mulțumesc apoi domnului arhitect Gheorghe Hereș și părintelui Cornel Cadar, editorul cărții, pentru contribuțiile lor speciale privind istoricul construirii noii catedrale și nu numai.

Doresc să vă informez cu privire la faptul că lucrarea noastră va fi prezentată pe larg la viitoarele lansări de carte ce vor avea loc la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.

* * *

Cuvântul pr. Cornel Cadar

Pentru Editura "Presa Bună" a fost o onoare și o bucurie să editeze și să tipărească această carte.

O onoare pentru că ea tratează despre cel mai important edificiu al diecezei: catedrala (fiind biserica principală a unei episcopii, locul în care slujește episcopul). O bucurie pentru că a fost o muncă de echipă. Șapte autori (Dănuț Doboș - coord., Stela Cheptea, Anton Despinescu, Fabian Doboș, Tereza Sinigalia, Gheorghe Hereș, Cornel Cadar) au gustat bucuria de a lucra împreună, trebuind să-și armonizeze metodologia, să împartă munca, în așa fel încât să nu se suprapună.

În cele ce urmează mă voi referi la ultimul capitol al cărții, mai precis la semnificația semnelor și simbolurilor din noua catedrală. Descoperind semnificațiile vom aprecia bogăția ideilor care se află în construcție.

Sunt cel puțin trei chei de lectură a construcției.

Mai întâi, privită din afară, catedrala seamănă cu o coroană ce trimite spre regalitatea lui Cristos care îi face părtași pe Maria și pe credincioși la regalitatea sa. Forma rotundă amintește de coroana lui Isus, dar și de unitatea dorită de episcop în motoul de pe emblema sa: "Ca toți să fie una".

A doua cheie de lectură este oferită de interiorul catedralei. La o citire pe orizontală, de la intrare spre altar, semnele și simbolurile ne introduc în istoria mântuirii; covorul cu 12 stele ne conduce spre altar, punctul cel mai important al lăcașului de cult (altarul are forma unui potir, gravat cu simboluri ale Euharistiei: spice de grâu, struguri), apoi spre tabernacol (din bronz, cu simbolul spicelor de grâu, al viței de vie și al strugurilor, având monograma lui Cristos în centru) și spre icoana centrală care o reprezintă pe Maria, regină (Deasupra Mariei este porumbelul, simbolul Duhului Sfânt. În jurul ei sunt îngerii care o primesc cu flori, trâmbițe și cântare în ceruri; doi îngeri îi așază coroana pe cap). De o parte și de alta a icoanei centrale sunt patru imagini, în mozaic, reprezentând scene din viața Maicii Domnului. În stânga: Coborârea Duhului Sfânt și Ridicarea la cer a Mariei; în dreapta: Buna-Vestire și Nașterea lui Cristos. Calea sfintei cruci redă mai întâi cele paisprezece stațiuni clasice ale drumului lui Cristos de la condamnarea la moarte până la luarea jos de pe cruce și așezarea în mormânt. Este adăugată o a cincisprezecea stațiune cu învierea lui Isus. Drumul crucii pornește de la dreapta icoanei centrale și se oprește în stânga. Stațiunile creează unitate cu imaginile centrale. În stânga, cel de-al doilea tabernacol, așezat pe o coloană din marmură, ia forma catedralei (simboluri ale lui Cristos și ale Euharistiei sunt gravate pe acesta și pe placa din spate: monograme, spice, struguri, ostia). În dreapta se află baptisteriul în formă octogonală, cu un capac piramidal din bronz cu o cruce în vârf, având gravat simboluri ale Botezului: apă, cerb, pește; placa din marmură din spate are gravat un soare cu raze, iar în centru un simbol al Duhului Sfânt.

A treia cheie este dată de lectura pe verticală a semnelor. Cupola ce reprezintă cerul, monograma lui Cristos și razele care coboară pe cei patru stâlpi (cei patru evangheliști), candelabrul cu monograma lui Cristos, o replică a cupolei - toate acestea duc cu gândul la faptul că Isus Cristos vine și azi la oameni prin cuvânt și prin sfintele taine; el, "lumina lumii", risipește întunericul întocmai cum o face lumina candelabrului în catedrală. Și vitraliile sunt o combinație dintre lumină și culoare. Pe ușile de la intrare: teme legate de legământul pe care Dumnezeu l-a făcut cu oamenii: creația, curcubeul, Euharistia, rugul arzând, barca cu peștele, steaua magilor. La nivelul de jos: la intrare, în partea stângă: monograma lui Cristos și candela, în partea dreaptă: ancora și peștele cu crucea în gură; în spațiul interior: creația în stânga; sacramentele în dreapta. La nivelul balcoanelor: misterele Rozariului (la intrare deasupra: misterele de bucurie; în dreapta: misterele de lumină; deasupra altarului: misterele de slavă; în stânga: misterele de durere. La nivelul ogivelor: cosmosul în manifestarea lui.

În cartea Catedrala romano-catolică Iași sunt explicate elementele prezente în catedrală, devenind în felul acesta un ghid.

Mozaicurile, vitraliile, simbolurile din spațiul interior (peștele, monograma, porumbelul, spicele, strugurii) trimit cu gândul spre frumusețea misterului care are loc în ea, îndreptând sufletele credincioșilor spre Dumnezeu. Când intri în catedrală și privești toate acestea te înalți spiritual și încerci să te gândești la cât de mare este Dumnezeu. Dacă așa sunt lucrurile zidite de oameni, câtă frumusețe e oare în lumea lui Dumnezeu!

Cartea pe care v-o prezentăm azi tocmai asta vrea să fie: o invitație ca citind-o și privind imaginile să reveniți fie în acest lăcaș fie în catedrala veche și să descoperiți măreția și frumusețea lui Dumnezeu prin cele două lăcașuri de rugăciune care sunt prezentate.


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat