Descrierea ritualului de sfințire a catedralei
Celebrarea începe printr-o procesiune din catedrala veche. La intrarea în catedrala nouă se dă citire unui scurt istoric al lucrărilor care au dus la ridicarea lăcașului de rugăciune.
Episcopul sfințește apa și stropește poporul și pereții catedralei înconjurând-o; nașii sunt în jurul catedralei cu o pânză albă. Episcopul bate cu cârja în ușa catedralei și tăie panglica. Preia cheile și deschide catedrala, după care înmânează cheile parohului catedralei; îndemnă poporul să intre în biserică spunând: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând".
În catedrală începe Liturghia. Se citesc lecturi din Sfânta Scriptură și se proclamă Evanghelia; înainte de proclamarea primei lecturi cartea cu textele din Scriptură este arătată poporului. După proclamarea Evangheliei, nunțiul apostolic rostește predica.
Se cântă Litania tuturor sfinților, apoi la piciorul altarului se așază relicve ale sfinților: Tereza a Pruncului Isus, Pius de Pietrelcina (Padre Pio), Pius al X-lea, papă, Anton de Padova, Fer. Ioan al XXIII-lea, Fer. Maica Tereza de Calcutta, Fer. Ieremia Valahul.
Urmează rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților catedralei cu sfânta crismă (se fac douăsprezece sau patru cruci cu untdelemn); apoi pe altar se așeză un vas cu cărbuni aprinși și se pune tămâie; se tămâiază altarul și lăcașul de cult.
Urmează iluminarea altarului și a bisericii. Pe altarul consacrat se pun fața de altar, florile și lumânările care sunt aprinse de către episcop; se aprind toate luminile din biserică.
Oferirea darurilor, consacrarea pâinii și vinului, împărtășirea credincioșilor și cuvântul final încheie sfânta Liturghie de sfințire a noii catedrale.
lecturi: 8.