Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita în Spania și rezultatul concursului

Înainte de a ajunge la Roma, pentru Sinodul Episcopilor, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a făcut o vizită în Spania, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie. Programul a inclus vizite la diferite locuri religioase, administrarea Mirului și participarea la sărbătoarea românilor din Spania, care s-a desfășurat în orașul Lleida, în ultima zi a vizitei.

Episcopul Gherghel a sosit în Spania în ziua de vineri, 30 septembrie, în jurul prânzului. A vizitat "Capela Sixtină" a Cataluniei, sanctuarul sfintei Fecioare de la Montserrat, un loc de pelerinaj al catalanilor care se află în grija pastorală a benedictinilor, așa cum Cacica este în grija franciscanilor.

Sâmbătă, 1 octombrie, la ora 12.00, a celebrat sacramentul sfântului Mir în comunitatea parohială "Sfânta Fecioară de pe Muntele Carmel", pentru 17 tineri: 9 din Lleida, 2 din Tarragona și 5 din Zaragoza. Într-o biserică arhiplină de credincioși veniți practic din toată Spania, episcopul a fost impresionat de numărul mare de credincioși catolici.

La predică a vorbit despre importanța sacramentelor în viața creștinilor și cum, prin Mir, creștinii (tinerii), primindu-l pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri, îl primesc pe Duhul Sfânt și devin astfel "soldați ai lui Cristos".

I-a sensibilizat pe credincioși cu o poezie, încât lacrimile n-au contenit să apară, și a insistat să păstrăm cu sfințenie tot ceea ce am învățat în parohiile noastre.

După sfânta Liturghie, în salonul parohial, episcopul și credincioșii au împărțit câteva din bucuriile, dar și necazurile cu care se confruntă ei în Spania.

La ora 18.00 a avut loc o celebrare ecumenică în cadrul căreia s-a binecuvântat o capelă dedicată sfintei Fecioare a Unității, la care, pe lângă PS Francisc Xaveriu Aymi Ciuraneta, episcopul locului și PS Petru Gherghel, a participat și episcopul auxiliar al arhiepiscopului ortodox de Paris.

Duminică, 2 octombrie, a început sărbătoarea românilor din Spania.

La ora 9.30, sfânta Liturghie concelebrată: episcopul locului, cu episcopul de Iali și cu episcopul auxiliar ortodox. La această sfântă Liturghie s-a sărbătorit, așa cum se face în fiecare an aici, Sfânta Fecioară Albă, patroana orașului Lleida, sărbătoare organizată de Academia Mariană din oraș.

Anul acesta tema sărbătorii a fost sfânta Fecioară a Unității. Ideea a pornit de la o icoană a sfintei Fecioare, făcută la comanda părintelui Leonard Diac, icoană ce are menirea de a strânge pe toți românii din Spania în jurul aceleiași mame cerești, sfânta Fecioară a Unității. La Liturghie, deși s-a celebrat în catalană, s-a cântat în special în română, dar și în catalană.

Episcopul Gherghel a fost impresionat, pe lângă multe altele, de modul plăcut al integrării credincioșilor români catolici în parohiile spaniole-catalane, dar și de deschiderea pe care o au spaniolii pentru noi. Catalanii chiar au cântat și în limba română la Liturghie.

După celebrarea euharistică, la auditoriul din oraș "Enric Granados", a avut loc un concert de muzică de operă susținut de trei artiști ai Operei Naționale din București: Mariana Colpos (soprană), Dan Iordăchescu (bariton) și pianistul de 18 ani Tudor Scripcaru.

După concert, a urmat decernarea premiilor la concursul literar organizat de Academia Mariană din Lleida, la care au fost invitați să participe și români, cu creații în versuri și proză. Decernarea a fost inaugurată de o conferință despre România, prezentată de ambasadorului român din Spania, Excelența sa dl. Stelian Oancea.

Premiile de la concursul literar au fost:

  • Premiul I, proză: 1.200 euro, pr. Mihai Diac, despre activitatea românilor din Lleida;

  • Premiul I, poezie: 600 euro, Mariana Timișan din Timișoara;

  • Premiul al II-lea, poezie: 600 euro, Horea Banea, din Brașov;

  • Premiul al III-lea: Dana Budău, originară din Pildești, dar care locuiește în Barcelona, care a participat cu 10 poezii, a luat premiul special: cele 25 de monede de argint care comemorează Jocurile Olimpice din Canada din 1976 până azi.

Au participat mai bine de 40 de poezii în limba română din țară și din Spania. Deși se anunțase data limită, 31 august, au mai sosit câteva după data fixată de academie și nu au intrat în concurs.

La programul Academiei a mai fost prezent și preotul ortodox Aurel Bunda, care locuiește în Barcelona și se ocupă de credincioșii români ortodocși.

La festivități au participat: primarul orașului Lleida, reprezentanți ai guvernului de la Madrid și cei ai guvernului catalan, reprezentanții culturali ai Ambasadei Române de Madrid.

La ora 17.00, episcopul Petru Gherghel a plecat spre Barcelona, de unde a luat avionul spre Roma.

Pr. Mihai Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 septembrie - 2 octombrie: Vizita în Spania și rezultatul concursului.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat