Moștenirea fratelui Roger
Laudate omnes gentes..., Ubi caritas..., Cântă suflete..., Jubilate Deo... etc. sunt refrene cunoscute pe care le cântăm deseori. Ele provin de la Comunitatea din Taizé al cărui fondator este fr. Roger Schutz. Cei care au fost acolo își amintesc cu siguranță de atmosfera de rugăciune și tăcere, alternate cu pasaje din Sfânta Scriptura, cu recitarea psalmilor și cântare. Cine este fr. Roger și care este mesajul pe care ni l-a lăsat?
S-a născut în Elveția; tătăl său a fost pastor calvin, iar el a făcut teologia. Visul lui a fost de a-i apropia pe creștini. La vârsta de 25 de ani, în august 1940, și-a părăsit țara și a pornit pe bicicletă spre Franța, patria mamei sale.
A ajuns la Taizé, în Burgundia. O bătrânică i-a spus: "Rămâi aici, suntem atât de singuri, iar iernile sunt atât de lungi!" "Și am decis să rămân la Taizé", așa povestește fr. Roger începuturile.
A cumpărat o casă și a primit și ascuns refugiați, evrei și germani.
I s-a alătura Max Thurian (+15 august 1996), care mai târziu a cerut să devină preot catolic și apoi alți frați. În ziua de Paște a anului 1949, primii șapte frați au depus voturile. În cursul iernii din 1952-1953, fondatorul comunității a scris Regula de la Taizé. Începând cu anii '50, câțiva frați au mers să trăiască în locuri defavorizate. Din anul 1962, frații și unii tineri trimiși au venit în țările din Europa de Est. (În România, fratele Grégoire a venit de mai multe ori în perioada comunistă).
Fr. Roger este autorul mai multor cărți de rugăciune și meditație și a primit premiul UNESCO pentru educație, în 1988.
Comunitatea din Taizé reunește astăzi în jur de o sută de frați, catolici și protestanți, proveniți din aproape 30 de țări. Câțiva dintre ei trăiesc în cartiere nevoiașe din Asia, Africa, America de Sud și de Nord.
Începând cu 1957-1958, sute de mii de tineri (catolici, ortodocși, protestanți) au venit la Taizé, meditând și rugându-se. Săptămânal ei iau parte la întâlnirile ce adună 35-70 de țări în același timp. În unele săptămâni, numărul tinerilor ajunge la 6.000. De trei ori pe zi, toți participă la rugăciune. În fiecare zi frații propun tinerilor introduceri biblice urmate de momente de meditație și împărtășire în grupuri de discuții. Tinerii aleg rugăciunea în tăcere, grupul de lucru sau grupul de cateheză.
La sfârșitul fiecărui an, începând cu anul 1978, o întâlnire europeană reunește timp de șase zile zeci de mii de tineri într-un oraș din Est sau din Vest. În timpul întâlnirilor europene fratele Roger a publicat în fiecare an o scrisoare tradusă în 57 de limbi (24 asiatice), reluată și meditată apoi pe parcursul unui an de către tineri, la ei acasă sau la întâlnirile de la Taizé.
Începând cu anul 1990 la întâlnirile de la Taizé au participat și tineri din România.
Preocupat să găsească mereu căi de vindecare ale separărilor dintre creștini și de apropiere între popoare, visul fr. Roger s-a împlinit prin înființarea unei comunități în care reconcilierea să poată fi trăită zilnic.
Rugăciunea individuală și împreună, frumusețea acesteia, simplitatea și profunzimea ei, diversitatea ca izvor de bogăție, trăirea unei vieți creștine mai conștiente, implicarea activă prin trăirea profundă a credinței în familiile, parohiile și comunitățile locale - iată mesajul fr. Roger și a comunității pe care a întemeiat-o.
Pr. Cornel Cadar
* * *
"Se vine la Taizé la fel cum se trece pe lângă o fântână. Călătorul se oprește, își potolește setea și apoi își continuă drumul. Știți bine că frații comunității nu vor să vă rețină aici. Ei doresc, prin rugăciune și tăcere, să vă ofere apa vie promisă de Cristos, doresc ca voi să cunoașteți bucuria sa, să discerneți prezența sa, să răspundeți la chemarea sa și apoi să vă întoarceți pentru a da mărturie despre iubirea sa și pentru a vă sluji frații în parohiile voastre, în orașele și satele voastre, în școlile și universitățile voastre".
(Ioan Paul al II-lea, Discurs cu ocazia vizitei la Taizé, 1986)
lecturi: 16.