Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut trei noi cărți: "Părinții Bisericii", de Adalbert Hamman, "Cina cea de taină", de Graziella Piergiani și Gianfranco Pizzamiglio, și "Ministranți OK. Manualul ministranților", de Stefano Pagazzi.

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Părinții Bisericii, scrisă de faimosul patrolog Adalbert Hamman și tradusă din franceză în limba română de pr. Ștefan Lupu. Cartea apare în format 17x24, cartonată cu supracopertă, conține 296 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 25 lei noi.

Omul, a cărui îndeletnicire este sau era scrisul, devine altul prin opera sa. El se prezintă nu ca un om, ci ca o carte. De aici și expresia: "vorbește ca o carte", expresie care, de altfel, nu este un compliment. Să ne gândim, de exemplu, la conferențiarii care își citesc textul conferinței.

Pentru cei inițiați în patrologie, Clement de Alexandria este autorul Pedagogului. Toată lumea știe că sfântul Augustin a scris o carte numită Confesiuni. Unii, atrași de titlu, se încumetă să o deschidă, însă o închid îndată ce-și dau seama că autorul nu-și dezvăluie pe larg filmul amorurilor ilegitime. Păcat! Cititorul l-ar fi descoperit pe omul care se numește Aurelius Augustinus.

În loc să enumerăm lucrările unui autor, poate e mai bine dacă am încerca să descoperim cine este acest om: să cunoaștem omul concret, viu, în carne și oase, cuprins de pasiune și ură, slab sau violent. În fond, opera sa ne interesează nu pentru că pe rafturile bibliotecii sunt aliniate 15 volume in quarto, ci pentru că ea este opera unui om excepțional numit Augustin; această operă ne ajută să descoperim un om, ba, mai mult, un creștin, adică un om pătruns de credința în Cristos.

Scriitorii creștini din primele cinci veacuri creștine, pe care îi numim părinții Bisericii, au fiecare o fizionomie proprie cu trăsături bine conturate.

Ar fi ușor să-i clasificăm după anumite criterii prestabilite și să vedem în Augustin un emotiv activ și, împreună cu H. Marrou, în Ioan Crisostomul un introvertit. Sau, dimpotrivă, căci nu putem avea încredere în toate clasificările, să spunem, de exemplu, că Grigore din Nazianz era un tip neliniștit, care avea nevoie de căldura și prezența cuiva, iar Tertulian, unul pesimist, independent, nesatisfăcut.

Când vorbim despre literatură, trebuie să ținem cont și de geografie. Africanul Ciprian nu reacționează ca Ilariu de Poitiers; grecii au o sensibilitate, o vigoare filozofică deosebită, care le permite să-i întreacă pe majoritatea latinilor. Să nu mai vorbim de emoția și lirismul sirienilor, cum ar fi, de exemplu, sfântul Efrem.

În această carte, ne-am străduit, gravând portretele, să răzuim ghipsul în care unii i-au pus pe acești înaintași, împiedicându-i să respire, să trăiască, să fie ei înșiși. Preocuparea noastră a fost să regăsim omul - care, uneori, face să vibreze textul, ori să cadă o lacrimă -, cu sensibilitatea și inteligența sa puse de credință în slujba evangheliei.

Dacă epoca în care a trăit Irineu sau Ciprian nu este identică cu cea a lui Augustin sau a lui Grigore de Nyssa, cu atât mai puțin poate fi identică cu a noastră. Pentru a o înțelege, este important să o apropiem de noi, să luminăm lucrurile necunoscute cu cele cunoscute, situațiile îndepărtate cu cele mai apropiate nouă și care sunt asemănătoare cu acelea. Atanasiu și Ilariu au fost niște "opozanți". Au avut curajul să spună nu totalitarismului imperial, asemănător, cât privește metodele, oricărui totalitarism. Dacă ar fi să ne gândim la perioada anilor 1940-1944, nu ne vine oare în minte, spontan, timpul apocaliptic trăit de Augustin și, astfel, nu înțelegem mai bine opera sa Cetatea lui Dumnezeu?

Cunoscând mai bine omul, mediul în care a trăit, înțelegem mai bine contribuția pe care o aduce opera sa la istoria creștinismului și, poate, suntem tentați să ne familiarizăm chiar cu opera sa. Nimic nu creează mai bine un contact personal cu omul, decât textul care-i prelungește existența.

Reîntoarcerea la părinții Bisericii se înscrie în mișcarea de reîntoarcere la originile noastre creștine, numită întoarcerea la izvoare. Suntem, în secolul al XX-lea, fericiții beneficiari ai mișcării biblice și liturgice. Nu există călăuze mai bune decât Origene și Augustin pentru a înțelege sufletul și spiritul Scripturii, cu condiția să nu pierdem niciodată din vedere progresele realizate de științele biblice.

În ceea ce privește liturgia, părinții Bisericii nu s-au mulțumit să o comenteze catecumenilor și credincioșilor, ci au modelat-o, au construit-o, au trăit-o. Ambroziu și Vasile au avut un rol determinant în compunerea textelor liturgice. Reînnoirea biblică și liturgică ar fi incompletă, dacă n-ar fi însoțită de reîntoarcerea la părinții Bisericii. Cursul nostru de patrologie "concretă" ar dori să miște publicul în această direcție.

Am încercat să ne familiarizăm cu Iustin și Ambroziu, străduindu-ne să le trasăm fizionomia. Portretele - e necesar să o spunem - nu sunt o reconstituire romanțată, ci o deducere bazată pe un studiu asiduu și minuțios al scrierilor lor. Am redus referințele la minimum pentru a nu îngreuna cartea și a nu pierde din vedere publicul căruia ne adresăm. Specialistul va descoperi că suntem datori unor studioși erudiți, precum Mons. Duchesne, A. Puech, P. Labriolle, G. Bardy, J. Quasten, H. von Campenhausen. Prin urmare, cartea nu se adresează specialiștilor. Am redus la minimum trimiterile pentru a nu îngreuna lectura cărții, căci am avut în vedere publicul căruia ne adresăm. Nu putem însă să le-o interzicem nici celor dintâi, pentru timpul lor liber. Dar, redactând-o pe parcursul a doi ani de predare la universitatea din Quebec, am încercat să le prezentăm tinerilor studenți pe sfinții părinți într-o lumină nouă, mai aproape de viața de ieri și de azi.

Adalbert Hamman

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cina de taină, scrisă de Graziella Piergiani și Gianfranco Pizzamiglio. Cartea este un comentariu evanghelic și catehetic la pictura cu același nume realizată de maestrul Alfredo Pettinari pe absida bisericii parohiale "Sfântul Ioan Botezătorul" din Tavazzano-Lodi (Italia). Publicată mai întâi în Italia, Cina de taină a fost tradusă în limba română de pr. Alois Bulai și pr. Iosif Răchiteanu. Cartea apare în format 24x31, conține 116 pagini color poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 25 lei noi.

În anul celebrării și încheierii Sinodului diecezan, împreună cu întregul popor credincios suntem recunoscători lui Dumnezeu și Maicii Preacurate că am primit din partea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea pe lângă alte multe daruri, cadoul unui an euharistic prin scrisoarea apostolică: Mane nobiscum Domine.

Pe acela pe care l-am descoperit în timpul Marelui Jubileu, pe acela pe ni l-a arătat preacurata Fecioară Maria, Mama lui Isus și Mama noastră, în timpul anului Rozariului și pe care continuăm să-l contemplăm încă, acum la începutul noului mileniu. Pe acela pe care l-am descoperit și, mai mult, l-am ascultat și l-am urmat în timpul Sinodului nostru diecezan și care ne-a vorbit și ne-a cerut "să mergem în larg" cu mai mult curaj și cu o nouă însuflețire, îl avem acum mai viu și mai actual în mijlocul nostru. El, stăpânul timpului și al istoriei, izvor de sfințire și mărturie, ne asigură că rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor.

Ne bucurăm să semnalăm că, alături de acest dar pontifical, mai avem unul prezentat ochilor noștri și, mai ales, ochilor sufletului nostru de către Maestrul Alfredo Pettinari, Cina cea de Taină în culori vii și lumină grăitoare, prin generozitatea părintelui Gianfranco Pizzamiglio și a comunității sale parohiale din Tavazzano-Lodi (Italia). Este un dar care are menirea să trezească în fiecare dintre noi, cei care primim această minunată ofertă și ne îndreptăm privirea spre acest album și această carte plină de credință și sensibilitate creștină, rugăciunea celor doi ucenici din Emmaus: "Rămâi cu noi, Doamne "

Maestrul Alfredo Pettinari ne pune la dispoziție nouă celor din Dieceza de Iași, și nu numai, aceste minunate și fermecătoare imagini cu limbajul lor evanghelic și catehetic, iar aceasta nu înseamnă altceva decât să ne convingem de ceea ce ne-a declarat în aceste zile Sfântul Părinte când a vorbit lumii despre frumusețea credinței și a mântuirii, chemându-ne să-l descoperim necontenit pe Cristos prezent, nu numai în mijlocul apostolilor la Ierusalim, ci și în mijlocul nostru al tuturor, care ne repetă și ne spune nouă: "Eu sunt pâinea cea vie", "Eu sunt calea, adevărul și viața", "Cine vine după mine nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții".

Suntem îndreptățiți să exprimăm mulțumirea noastră lui Cristos care ne invită mereu la "Cina sa de taină" și să-i aducem totodată un prinos de recunoștință Maestrului Alfredo Pettinari și părintelui Gianfranco Pizzamiglio, care ne fac acest cadou ca să ne putem și noi identifica între cei care sunt alături de el la ospățul ceresc.

Un gând de prețuire Editurii "Sapientia" și întregului colectiv de lucrători și susținători, mulțumindu-le că ne oferă posibilitatea ca, parcurgând imagine cu imagine această lucrare, să spunem toți: "Ce bine ne este nouă aici", "Rămâi cu noi, Doamne "

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Ministranți OK. Manualul ministranților, scrisă de Stefano Pagazzi și tradusă din italiană în limba română de pr. Iosif Iacob.

Cartea apare în format 17x24, conține 82 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 4 lei noi.

Acest manual al ministranților intenționează să-l conducă pe ministrantul aflat la primii pași să dobândească acea conștiință a vocației proprii, a încărcăturii spirituale a slujirii liturgice, a stilului de viață legat de apartenența la grupul bisericesc.

Ministranți OK se prezintă ca un compendiu pentru întâlnirile formative prin care tinerii ministranți învață elementele principale ale ministerului lor. În continuare sunt părțile tehnice referitoare la diferite celebrări; la final, sunt oferite câteva note pentru animatorul care trebuie să-i călăuzească pe drumul creșterii lor, precum și diferite rugăciuni pentru ministranți.

Pr. Ștefan Lupu

* * *

  • Părinții Bisericii,
    Adalbert Hamman, Ed. "Sapientia", 2005, ISBN 973-8474-54-X, 17x24 cm, 296 p., 25 RON

  • Cina cea de taină,
    Graziella Piergiani, Gianfranco Pizzamiglio, Ed. "Sapientia", 2005, 24x31, 116 p., 25 RON

  • Ministranți OK. Manualul ministranților,
    Stefano Pagazzi, Ed. "Sapientia", 2005, 17x24 cm, 82 p., 4 RON

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat