Iași: Dezbatere despre pontificatul papei
Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea continuă să prezinte interes pentru mulți oameni. Analiștii au observat că numai legat de moartea papei s-au scris pe internet peste 35.000 de articole, de zece ori mai mult decât în cazul oricărei alte personalități. Sâmbătă, 28 mai, la ora 18.00, la Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași, a avut loc o dezbatere cu titlul: "Ioan Paul al II-lea. Proba evaluării pontificatului din perspectiva istorii contemporane". Conferențiar a fost academicianul prof. dr. Alexandru Zub. Invitați de onoare la această dezbatere au fost PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa.
Pr. Tadeusz Rostworowski SJ a făcut introducerea în tema dezbaterii. Apoi s-a prezentat un film despre papa Ioan Paul al II-lea și impactul pontificatului său asupra societății.
Academicianul Alexandru Zub, în conferința sa, a subliniat următoarele idei legate de papa Ioan Paul al II-lea: un papă de care lumea avea nevoie; el a fost beneficiarul unei experiențe de luptă pentru salvarea sufletului; prin el Biserica a dat răspunsuri specifice la problemele timpului; a promovat primatul spiritului; "Nu vă temeți" a devenit îndemnul său preferat; a susținut interpretarea suferinței în cheie spirituală ca o modalitate de înnobilare a omului; s-a luptat cu excesul de raționalism, cu desacralizarea omului; a condamnat comunismul, luând în același timp distanță față de un capitalism dăunător; a promovat restabilirea demnității spirituale a omului unită cu eliberarea de teamă, de frica de altul, de sine, de creație, de puterile terestre, de sistemele de opresiune etc.; omul are menirea de a se învinge pe sine, este vocația martirajului, a crucii; omul este măreț în slăbiciunea sa, e un preot al creației; a avut atenția îndreptată spre tineri, criticând civilizația de consum; avea convingerea că primatul spiritual se redobândește prin entuziasmul tinerilor; atitudinea față de evrei, condamnând antisemitismul; despre comunism vorbea la trecut; raționalismul cartezian nu-i inspira simpatie; pentru că omul se considera valoros prin ceea ce are și nu prin ceea ce este, a propus lumii un examen de conștiință...
Episcopul de Iași în cuvântul său a subliniat mai întâi că activitatea papei a fost complexă și că nu vom reuși să facem vreodată analiza pontificatului. Apoi a relatat câteva momente din viața Excelenței sale legate de Ioan Paul al II-lea. În 1978 când a fost ales papa, România era într-o situație dificilă, era lagărul comunist în această zonă; Biserica trecea printr-o perioadă grea, nefiind recunoscută Dieceza de Iași; un președinte al Departamentului Cultelor din vremea aceea ținea să sublinieze: "Aici nu suntem în Polonia"; oricum, noul papă inspira bucurie, speranță; pentru a ajunge la Roma episcopul a trebuit să intre într-un grup ecumenic care s-a îndreptat mai întâi spre o conferință la Fatima; la Roma a întocmit o dare de seamă în limba latină, pe care papa a apreciat-o: "Aceasta este limba Bisericii, mă bucur". A povestit despre emoția care l-a însoțit că l-a întâlnit pe papa; l-a întâlnit apoi în timpul unui curs de șase luni de la Roma și mai târziu în diferite ocazii și i-a admirat memoria pentru că reținea numele; avea un interes cu totul special pentru România, pentru Dieceza de Iași, pentru Seminar; după 1989, când situația Bisericii s-a reglementat, l-a întâlnit de mai multe ori; de fiecare dată papa arăta disponibilitate, bucurie, amabilitate; a insistat mult să viziteze România și Excelența sa l-a văzut marcat de această vizită, n-a uitat-o. Episcopul a încheiat spunând că "a fost o bucurie că a trăit în timpul pontificatului său".
Un alt invitat a fost PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Preasfinția sa a povestit despre bucuria și emoțiile pe care le-a avut întâlnindu-l pe Ioan Paul al II-lea, precum și despre experiența frumoasă prin care a trecut atunci când a fost hirotonit episcop de către Ioan Paul al II-lea; a subliniat, de asemenea, interesul pe care papa l-a avut pentru creștinii catolici din Chișinău.
Întâlnirea s-a încheiat prin întrebări puse de către cei prezenți în sală și prin răspunsurile oferite de academicianul Zub și PS Petru Gherghel.
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 8.