Bacău: Ședință decanală
Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău a fost în ziua de 18 mai gazda întâlnirii decanatelor de Bacău, Traian și Vrancea, moment de profundă comuniune sacerdotală și dezbatere a problemelor pastorale prezente în parohiile acestor decanate.
La această Întâlnire au participat 65 de preoți din decanatele de Bacău, Traian și Vrancea. Pentru început a luat cuvântul moderatorul întâlnirii, pr. decan Isidor Dâscă, mulțumindu-le tuturor preoților prezenți pentru bunăvoința de a fi împreună la aceste momente de comuniune fraternă. Apoi, Sfinția sa a dat citire temelor propuse pentru această întâlnire, sugerându-le tuturor celor prezenți o participare cât mai constructivă.
Prima temă, înființarea Consiliului Pastoral Diecezan și, în perspectivă, a Consiliului Pastoral Parohial, prezentată de pr. decan Mihai Enășel, a reliefat conținutul canonic și statutele acestor consilii, precum și finalitatea lor pastorală. La sfârșitul primului punct s-a procedat la alegerea preoților din decanatele mai sus-amintite pentru Consiliul Pastoral Diecezan. Ca urmare a votului, au fost aleși următorii: Decanatul de Bacău: pr. Eugen Budău și pr. Iosif Dămătăr; Decanatul de Traian: pr. Vincențiu Burlacu și pr. Petru Albert; Decanatul de Vrancea: pr. Petru Beța și pr. Eugen Pișta; laicii din Decanatul de Bacău: Balaș Constantin și Ungureanu Ioan.
După procedura de vot, s-a trecut la prezentarea celei de-a doua teme de către pr. Andrei Varga, paroh de Văleni: Testamentul papei Ioan Paul al II-lea.
Cea de-a treia temă, viața și activitatea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, a fost prezentată de pr. Gabriel-Claudiu Ianuș, vicar la Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău. După prezentare, pr. decan Vasile Rediu a adăugat, citând un articol din presa română, că Universitatea din Cluj a propus să confere titlul de doctor honoris causa actualului pontif, ceea ce ar deschide perspectiva unei eventuale vizite apostolice a Sanctității sale în România. În continuare, pr. Anton Săboanu a făcut un comentariu pe marginea Testamentului papei Ioan Paul al II-lea și a primelor inițiative ale actualului pontif.
Cea de-a patra temă, Operele Misionare Pontificale Fidei Donum, prezentată de Mons. Petru Mareș, a avut ca scop aducerea la cunoștința preoților participanți structura, funcționarea și finalitățile acestei structuri ecleziastice.
În a doua parte a întâlnirii decanale, la propunerea pr. decan Isidor Dâscă, s-au discutat anumite aspecte de ordin practic în legătură cu desfășurarea solemnității Trupul și Sângele Domnului în Anul Euharistic și a Sărbătorii Copiilor. Apoi s-a supus la vot modul de organizare a viitoarelor întruniri decanale. Astfel, s-a hotărât ca pe viitor să se desfășoare patru întâlniri, dintre care două cu participarea celor trei decanate și două pentru fiecare decanat în parte.
Pr. Isidor Dâscă
lecturi: 8.