Pelerinaj în Dieceza de Chișinău
Șapte preoți împreună cu studenții Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif din Iași" au făcut în perioada 6-8 mai un pelerinaj în Dieceza de Chișinău. În prima zi li s-a alăturat și PS Petru Gherghel. Seminariștii au marcat astfel în mod solemn Ziua Mondială a Vocațiilor, celebrată în Dieceza de Iași la 17 aprilie. Ei au descoperit în comunitățile vizitate zorii unei credințe mature și au avut ei înșiși ocazia să dea mărturie vie despre credința și vocația lor.
Centrul Social-Pastoral "Casa Providenței" din cartierul Buiucani din Chișinău a fost primul loc de popas făcut în această tânără dieceză. Ne-au întâmpinat pr. Daniel Medveș, capelan al acestui centru socio-pastoral, surorile care muncesc aici și cei trei seminariști din Dieceza de Iași, care desfășoară anul pastoral în comunitatea din Chișinău. Acest centru social-pastoral este compus din patru părți: centrul pastoral, centrul social, centrul medical și cantina socială. Aici, surorile pregătesc zilnic hrană pentru aproximativ 300 de bătrâni, țin lecții de catehism și fac pregătire catehetică cu grupuri de copii și tineri. Una dintre surorile providenței, care se îngrijesc de această casă a mărturisit că ele sunt membre al Congregației "Surorile Providenței", iar această casă se află pe teritoriul Parohiei "Providența Divină" din Chișinău, parohie care, la rândul ei, aparține Diecezei de Chișinău. Însăși nașterea acestei dieceze este pusă pe seama providenței, care a făcut posibilă conservarea credinței într-un teritoriu supus prigoanei și suferinței.
PS Anton Coșa, episcop al Diecezei de Chișinău, ne-a întâmpinat în catedrala "Providența Divină". Între anii 1963 și 1989, aceasta a fost în proprietatea statului, care a folosit-o în alte scopuri, diferite de cele religioase. În aceasta perioadă, credincioșii erau nevoiți să se reunească într-o capelă din cimitir. În anul 1993, Sfântul Scaun a înființat Administratura Apostolică a Bisericii Catolice din Republica Moldova, în prezent dieceza având aproximativ 20.000 de credincioși în 11 parohii și nouă filiale. PS Anton Coșa și-a exprimat bucuria și recunoștința pentru prezența oaspeților din Dieceza de Iași. Excelența sa și-a exprimat mulțumirea pentru cei șase preoți din Dieceza de Iași care activează în Dieceza de Chișinău și totodată speranța în menținerea sprijinului din partea Diecezei de Iași. Fiind în luna mai, a avut loc și o celebrare mariană condusă de PS Petru Gherghel.
Un impact puternic l-a avut vizita făcută în Parohia Crețoaia. Aici numărul credincioșilor catolici este foarte mic, oamenii sunt săraci, în sat existând o singură "prăvălie" și un bar. Viața spirituală a micii comunități catolice este însă foarte intensă. Sunt, de asemenea, în construcție o biserică nouă, o casă parohială și o casă de cateheză. Ne-a impresionat modul în care s-a aflat că în această comunitate există credincioși catolici: un preot a luat din întâmplare la ocazie un cetățean care a început să-i povestească despre credința pe care a primit-o de la bunica sa și despre ceilalți câțiva credincioși care fac semnul crucii la fel ca el. Entuziasmul, curajul și pofta de viață a primilor preoți trimiși aici, precum și a actualului paroh, pr. Andrei Dăscălașu, au reușit să reaprindă flacăra credinței catolice în sufletele localnicilor. Condițiile dure de viață, dificultățile limbii și dezavantajele economice nu i-au împiedicat pe preoți să arunce sămânța credinței, semănând cuvântul Domnului în inimile credincioșilor. Am plecat de acolo convinși că doar iubirea poate menține aprinsă candela credinței.
Un episod special al pelerinajului nostru l-a constituit vizita în Parohia Stăuceni. Aici este paroh părintele Klaus Kniffki, verbit, de origine germană. Am poposit în această comunitate în dimineața zilei de sâmbătă. Credincioșii catolici de aici, în frunte cu parohul lor, ne-au întâmpinat cu multă căldură, bucuria lor fiind sporită de faptul că unul dintre cei doi seminariștii din Dieceza de Chișinău care studiază în Seminarul din Iași este originar din comunitatea lor. Aici ne-am rugat Rozariul și am participat la sfânta Liturghie. La predică, pr. Cristinel Fodor a vorbit despre stăruința și fidelitatea în rugăciune. Aceasta este cea care dă forță iubirii și tărie în trăirea propriei vocații.
Cine este preotul? Cine l-a chemat și cine l-a trimit să exercite această misiune? Cum simte un tânăr că Dumnezeu îl cheamă să devină preot? Acestea sunt câteva întrebări la care seminariștii de la Iași au încercat să dea un răspuns, chiar în catedrala din Chișinău, în seara zilei de sâmbătă, după celebrarea le-au mărturisit celor prezenți istoria propriei chemări, modul prin care au înțeles ei că Dumnezeu îi cheamă să devină preoți. O floare, exemplul unui preot, modul de a se ruga al cuiva... pot constitui semne prin care Dumnezeu cheamă la sfânta Preoție. Prin intermediul poeziei au fost prezentate apoi câteva gânduri despre frumusețea și valoarea darului chemării la preoție. "Se caută pentru Biserică un om!" a fost îndemnul care a răsunat puternic în timpul acestor scurte mărturii despre vocație. "Biserica are nevoie de preoți sfinți și buni, care să dea mărturie despre cel care i-a chemat să vestească evanghelia", a spus părintele rector în cadrul manifestării de sâmbătă seara. Acest moment i-a emoționat pe cei prezenți și i-a provocat la o reflecție personală asupra propriei chemări. În biserică se aflau mai mulți credincioși, printre care, în primele bănci, și câțiva copii.
În scurta noastră vizită am fost introduși și în istoria Bisericii Catolice din Moldova, despre care primele mărturii datează de la începutul secolului al XIII-lea. Ultimele două secole au fost printre cele mai grele, pline de opresiune și persecuție. Un moment important l-a constituit vizitarea cimitirului polonez din Str. Valea Trandafirilor și a bisericuței armenești. În felul acesta, ni s-a oferit o imagine a ceea ce înseamnă astăzi Biserica Catolică din Republica Moldova, mai ales în zona ei centrală. Ne-am oprit pentru câteva momente și în fața statuii voievodului Ștefan cel Mare, simbol național al unității Moldovei.
Un alt moment deosebit desfășurat în catedrala "Providența Divină" din Chișinău a fost celebrarea unei Liturghii, duminică la ora 12.00. Credincioșii, seminariștii și preoții s-au rugat împreună pentru chemarea pe care fiecare a primit-o de la Domnul și, în special, pentru cei care sunt chemați să devină slujitori ai altarului. Părintele Vili Dancă a vorbit la predică despre importanța vocației la sfânta Preoție, despre ceea ce particularizează această vocație și, în special, despre viața spirituală intensă a preotului.
De la Iași am pornit cu gândul de a da mărturie despre credința și vocația noastră într-o dieceză în care viața religioasă este la începuturile ei. Ajunși însă la finalul pelerinajului, am putut descoperi că noi am fost cei care am primit o mărturie de credință. Ne-am întors de acolo mai bogați decât am plecat. Am descoperit un orizont nou al credinței, mărturisită nouă de cei care au păstrat-o vie în inimile lor, timp de decenii, în focul și sub greutatea asupririlor.
Petru Tamaș
lecturi: 7.