Ziua Presei în Dieceza de Iași
Duminică, 8 mai, în Dieceza de Iași va fi Ziua Presei. Aceasta corespunde cu Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a XXXIX-a). În parohiile din Moldova se vor face rugăciuni speciale; credincioșii vor fi sensibilizați cu privire la valoarea revistelor și cărților religioase.
Va fi o ocazie potrivită pentru a reflecta asupra rolului scrierilor religioase, a influenței pe care o pot avea acestea asupra sănătății spirituale a oamenilor, a importanței răspândirii cuvântului scris și a susținerii tipăriturilor religioase. Mesajul Sfântului Părinte care constituie un punct de pornire a fost trimis în toate cele 130 de parohii ale diecezei.
Această zi, singura propusă de Conciliul Vatican II (în documentul "Inter mirifica", 18), este celebrată în multe țări în duminica dinaintea Rusaliilor.
Mesajul Sfântului Părinte cu titlul "Mijloacele de comunicare socială: în slujba înțelegerii dintre popoare" a fost publicat în ziua de 24 ianuarie, când Biserica l-a amintit pe sfântul Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor. În mesaj este accentuată puterea pe care o au cuvintele în a construi binele sau răul. Mass-media, se spune în mesaj, "pot educa milioane de persoane referitor la alte părți ale lumii și alte culturi. Pe bună dreptate, au fost definite «primul areopag al epocii moderne... pentru mulți principalul instrument informativ și formativ, de îndrumare și de inspirație pentru comportamentele individuale, familiale, sociale» (Redemptoris missio, 37)".
În scrisoarea trimisă de Editura "Presa Bună" către părinții parohi și către credincioși se precizează: "Pentru noi, cei care lucrăm la "Presa Bună", Ziua Comunicațiilor Sociale este o ocazie de a vă mulțumi dv. și credincioșilor din parohie pentru interesul constant cu care citiți aparițiile Editurii Presa Bună, precum și pentru rugăciunile pe care le faceți. Într-un mod deosebit mulțumim tuturor acelora care duminică, 8 mai, vor contribui cu banii lor la colectele care se vor face în Dieceza de Iași pentru susținerea și răspândirea cărților bune", cu precizarea că "abonamentele și cărțile pot fi menținute la un preț accesibil prin această colectă, care este, în același timp, și o modalitate de a contribui la evanghelizare, permițând ca mulți să intre în contact cu mesajul publicațiilor Presei Bune".
Pentru cei care lucrează la Editură, Ziua Presei este și un moment de bilanț și de analiză. Astfel, în 2004 s-au publicat 43 de cărți și broșuri, din care 11 în colecția "Documente", 13 în colecția "Mesaje". Anul acesta "Lumina creștinului" apare în 16.605 exemplare; "Isus, prietenul copiilor" în 4.765 de exemplare; "De la Răsărit până la Apus" în 1.732 de exemplare. Din 2002 este disponibil situl Diecezei de Iași (www.ercis.ro) care informează cititorii cu evenimentele din dieceză.
Ziua Presei în Dieceza de Iași datează din 1934, când ultima duminică din luna octombrie - era ziua de 28, care coincidea cu sărbătoarea lui Cristos, Rege - a fost aleasă ca Ziua Presei, "o zi de cercetare a cugetului pentru toți catolicii, ca să vadă ce au făcut și ce mai au de făcut în sprijinul presei", o zi pe care Mons. Anton Gabor, directorul Editurii "Presa Bună" de atunci, o voia "generalizată în toată țara și sărbătorită cu deosebit interes prin festivaluri, expoziții de cărți și reviste, împărțiri de cataloage, reclame etc. pentru ca să se deștepte cât mai mult interesul credincioșilor" (Lumina creștinului, 1934, p. 156-157).
Din 1996, în ultima duminică din octombrie a reînceput să se celebreze Ziua Presei, care a fost mutată în 2001 în duminica de dinaintea solemnității Rusaliilor pentru a lăsa loc organizării mai bine a Zilei Misiunilor.
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 22.