Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj Napoca: A XXII-a Adunare generală a CSMR

Cea de-a XXII-a Adunare Generală a Conferinței Superiorilor Majori din România s-a desfășurat în zilele de 13 și 14 aprilie, la Centrul de Exerciții Spirituale "Manresa" al iezuiților din Cluj Napoca.

Lucrările au fost prezidate de pr. Ion Ciuraru OFMConv, președintele CSMR. Au luat parte ES Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla și responsabil cu viața consacrată din partea CER, împreună cu 16 superiori sau delegați ai congregațiilor religioase masculine.

După rugăciune, s-a păstrat un minut de reculegere în amintirea papei Ioan Paul al II-lea. Apoi, nunțiul a prezentat participanților o meditație "Euharistia și viața consacrată", și în aceasta lumină i-a îndemnat să trăiască viața ca "persoană consacrată mântuită - consacrată - escatologică", dăruindu-se total misiunii primite pentru a colabora și a fi semne ale împărăției.

PS Florentin Crihălmeanu a împărtășit câteva gânduri personale, pe care le-a simțit în bazilica "Sfântul Petru" în momentele de omagiu la mormântul papei Ioan Paul al II-lea. Excelența sa și-a încheiat reflecțiile cu întrebarea: "Oare să ne rugăm pentru el sau să ne rugăm lui?" A răspuns: "Eu cred că ambele atitudini sunt potrivite, pentru că rămâne în continuare păstor al Bisericii, pentru că acolo unde este acum - precum spunea foarte frumos cardinalul de atunci Joseph Ratzinger, actualul papă Benedict al XVI-lea -, de acolo, de la fereastra Tatălui ceresc, pe toți ne binecuvântează și cu siguranță ne are în rugăciunile lui".

Referitor la viața și de activitatea răposatului pontif, pr. O. Bosa, pr. G. Maronese, pr. L. Pall, pr. B. Șteff, pr. M. Oliveira, fr. J. Barrera și pr. L. Scuttari au subliniat coerența în misiunea lui, atenția față de persoană, prezența sa profetică, capacitatea de a întâlni și de a unii religiile și persoanele din întreaga lume.

Apoi, superiorii au apreciat realizarea primei întâlniri oficiale dintre cele două conferințe ale vieții consacrate în România (CSMR și CRSM), iar pr. I. Ciuraru și pr. G. Maronese au prezentat rezultatele acestei prime reuniuni.

În primul rând, s-a acceptat ideea unei mai mari colaborări între cele două conferințe, mai ales participând în mod activ la cursurile comune și la activitatea comisiilor deja existente. S-a subliniat necesitatea de a se continua cu revista "Viața consacrată" cerându-se o colaborarea mai strânsă între cele două conferințe. S-a evidențiat încă o dată necesitatea de a avea împreună un reprezentant juridic, care ajută în rezolvarea problemelor juridice și economice în raport cu statul. S-a preluat și subiectul "Pastorala vocațională", care, în momentul actual, trebuie să fie făcută cu mai multă profunditate și deschidere eclezială, oferind instrumente și o linie de activitate.

Cu privire la noul proiect al Legii Cultelor, s-a propus întâlnirea cu un jurist, dr. Cristian Teglaș, jurist al Eparhiei de Cluj, pentru a transmite Secretariatului de Stat pentru Culte observațiile potrivite pentru o mai mare claritate și pentru rezolvarea problemelor congregațiilor. A fost redactată o scrisoare cu diferite puncte de introdus în diferitele paragrafe ale Legii Cultelor, care a fost apoi semnată de președintele și de secretarul conferinței.

În ceea ce privește seminariile pe țară organizate de CSMR, s-a propus ca, începând cu anul 2006, acestea să fie organizate zonal (Ardeal, București, Moldova) și să fie dezbătută aceeași temă. Trebuie numiți responsabilii zonali pentru organizare, iar, o dată la doi ani, să se organizeze un seminar și în limba maghiară la Cluj.

Vicepreședintele P. O. Bosa a prezentat o sinteză apreciată a Congresului Internațional al Vieții Consacrate desfășurat la Roma în noiembrie 2004, prezentând liniile spirituale și operative și adaptându-le pentru țara noastră. Au fost accentuate și dezbătute următoarele teme:

  • persoanele consacrate să fie martore ale rugăciunii și ale spiritualității lor;

  • persoanele consacrate să privilegieze în apostolatul și activitatea caritativă pe cei săraci și părăsiți ai societății de azi;

  • persoanele consacrate să fie un semn de speranță în lumea de azi;

  • persoanele consacrate să trăiască o comuniune eclezială.

În încheierea lucrărilor, s-a hotărât ca următoarea adunare generală, a XXIII-a, să aibă loc la 26 octombrie 2005, urmată de seminarul pe țară în perioada 27-28 octombrie, având ca temă: "Spiritualitatea de comuniune - spiritul de comuniune în pastorația persoanele consacrate cu alte structuri ale Bisericii". Atât adunarea, cât și seminarul, vor avea loc la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian (Neamț), detalii despre program și despre conferențiari vor fi anunțați prin scrisoare.

Pr. G. Maronese, secretar
Fodor Gyordy, secretar adjunct


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat