Pe curând, Sfinte Părinte!
"Bine, servitor bun și credincios! Intră în bucuria stăpânului tău" (Mt 25,23).
În acel timp când ecoul strigătelor de bucurie ale Învierii încă mai răsuna în mintea și în inima noastră; în acel timp când, plini de fericirea pascală, mai fredonam încă începutul Preconiului și ne îndemnam unii pe alții "Tresăltați de bucurie..."; în acel timp când ne întăream crezând cuvintelor Duhului, care ne spunea prin apostolul Paul: "Cristos cel înviat din morți nu mai moare, moartea nu mai are nici o putere asupra lui"(Rom 6,9), ei bine, în acel timp, un alt ecou străbătea lumea și făcea ca omenirea întreagă să tresară: Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, marele papă al celor mici, a plecat la Tatăl.
După ce timp de 84 de ani a străbătut drumurile acestei lumi arătând oamenilor calea ce duce la viață, a trecut el însuși pragul speranței intrând în viață. A plecat senin și plin de nădejdea că vom merge și noi pe drumul bătătorit de el și-l vom urma în viață. Acolo, ne asigură el, îi vom întâlni pe Tatăl cel bogat în milostivire (Dives in misericordia), pe Fiul, Răscumpărătorul omului (Redemptor hominis), și pe Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul (Dominum et vivificantem).
În toată viața sa, a iubit libertatea și adevărul în toată splendoarea lor (Veritatis splendor), credința și rațiunea în perfecta lor armonie (Fides et ratio), pacea și viața în bogăția și misterul lor (Evangelium vitae). A avut o credință de nezdruncinat și ceea ce a crezut a predicat, iar ceea ce a predicat a trăit. A sperat că întreaga lume va primi, va îmbrățișa și va trăi adevărul.
Acestea fac din el un sfânt (nedeclarat încă oficial de Biserică). Un sfânt pentru că el, ca un bun și frumos păstor, ne-a amintit credința și cum trebuie să ne rugăm (Sine intermissione orate!); ne-a învățat speranța și cum trebuie să ne comportăm (Confiditi... nolite timere!); ne-a redat iubirea și ne-a arătat cum trebuie să iubim (Usque ad mortem). Este un sfânt pentru că ni s-a arătat ca un adevărat maestru și învățător trăind el însuși tot ceea ce ne-a propus să trăim. Este un sfânt pentru că a fost un luptător neobosit pentru a împlini testamentul lui Isus: ca toți să fie una (In 17,21). Pe toți și pe fiecare în parte ne-a învățat că pentru a ajunge la unitate (Ut unum sint) trebuie ca fiecare să se cunoască pe sine, să descopere demnitatea și măreția sa și a aproapelui, și să se dăruiască în întregime lui Isus și Mariei (Totus tuus).
Acest părinte, om între și pentru oameni, care a vorbit lumii timp de 26 de ani prin fapte, scrieri și discursuri, nu tace. El vorbește mereu Bisericii mileniului al treilea.
Acest părinte, lăcaș al virtuților, nu este uitat.
Acest părinte, prieten al Sfintei Treimi, al Mariei și al tuturor sfinților, nu a murit. Trăiește! Trăiește pentru totdeauna alături de prietenii săi și în inima celor pe care i-a iubit.
Prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, mama noastră, a Bisericii și a Răscumpărătorului (Redemptoris mater), să-l invocăm pe Duhul Sfânt care să ne păstreze mereu vie imaginea Sfântului Părinte. Și același Duh Sfânt să ne conducă și pe noi la tot adevărul!
Pe curând, Sfinte Părinte!
Laurențiu Dăncuță
lecturi: 123.