Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Funeraliile papei Ioan Paul al II-lea

Ziua de 8 aprilie 2005 va marca fără îndoială istoria Bisericii, zi în care la Vatican s-au desfășurat funeraliile papei Ioan Paul al II-lea, cel care s-a aflat mai bine de 26 de ani la cârma Bisericii Catolice, ca urmaș al sfântului Petru. La acest eveniment au participat toți cardinalii, reprezentanți ai diferitelor Biserici, sute de episcopi, mii de preoți, călugări și călugărițe aparținând diferitelor congregații, precum și numeroși șefi de state, premieri și delegații oficiale din întreaga lume. Lor li s-au alăturat milioanele de pelerini veniți din toate colțurile lumii.

Dintre figurile religioase care au luat parte la ceremonia funerară, cele mai sonore nume au fost: arhiepiscopul Christodulos, liderul Bisericii Ortodoxe din Grecia; Bartolomeu I, patriarhul Constantinopolului; Rowan Wiliams, șeful Bisericii Anglicane; rabinul șef al Israelului și liderul Bisericii Apostolice Armene.

Printre personalitățile de seamă care au participat la funeralii Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea s-au aflat: președintele american George W. Bush, împreună cu foștii președinți Bill Clinton, George Bush și secretarul de stat, Condoleezza Rice; președintele iranian, Mohamed Khatami; premierul britanic, Tony Blair; liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe; președintele României, Traian Băsescu, împreună cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, regele Mihai și fostul președinte Ion Iliescu; președintele Poloniei, Alexander Kwasnievski, premierul Marek Belka și primul lider de după căderea comunismului, Lech Walesa; prințul Charles al Marii Britanii etc.

Funeraliile papei, cel mai mediatizat eveniment al momentului, au fost transmise în direct de la Vatican în zeci de țări și au fost urmărite de miliarde de telespectatori din întreaga lume.

Ceremonia a început cu o procesiune din bazilica "Sf. Petru", în fruntea căreia s-a aflat sicriul cu trupul neînsuflețit al suveranului pontif, purtat pe umeri de 12 bărbați. După ce a fost așezat în fața altarului amplasat la intrarea în bazilică, pe sicriul papei a fost așezat Evangheliarul, simbol al misiunii încredințate lui Ioan Paul al II-lea, în calitate de urmaș al sfântului Petru, aceea de a vesti evanghelia la toate popoarele și de a conduce Biserica pe drumul mântuirii.

Liturghia funerară a fost prezidată de cardinalul Joseph Ratzinger, decanul Colegiului Cardinalilor și a fost celebrată în limba latină. Adunați în jurul altarului, cardinalii au îmbrăcat veșminte de culoare roșie. Deasupra intrării în bazilica "Sf. Petru" a fost așezată o imagine a lui Cristos cel înviat, izvorul adevărat al bucuriei pascale.

Liturgia cuvântului a cuprins lectura luată din Faptele apostolilor (10,34-43), rostită în limba spaniolă, psalmul 22 (Domnul este păstorul meu...), lectura din Scrisoarea sfântul apostol Paul către Filipeni (3,20 - 4,1), rostită în limba engleză, și fragmentul din Evanghelia după sfântul Ioan (In 21,15-19), care a fost proclamat în limba latină.

"În numele Colegiului Cardinalilor - a spus Eminența sa, J. Ratzinger, la începutul omiliei - doresc să adresez gândul meu plin de respect față de șefii de state, de guverne și față de delegațiile din diferite țări. Salut autoritățile și reprezentanții Bisericilor și comunităților creștine, ca și ai diferitelor religii. Îi salut apoi pe arhiepiscopii, episcopii, preoții, călugării, călugărițele și credincioșii veniți de pe toate continentele; în mod special pe tineri, pe care papei Ioan Paul al II-lea îi plăcea să îi numească viitorul și speranța Bisericii. Salutul meu ajunge, mai mult, la cei care în toate părțile lumii sunt uniți cu noi prin intermediul radio-ului și al televiziunii în această participare amplă la ritul solemn de despărțire de iubitul pontif".

Amintind unele momente mai importante din viața papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Ratzinger a subliniat că "Sfântul Părinte a fost preot până la sfârșit, pentru că și-a oferit viața lui Dumnezeu pentru oile sale și pentru întreaga familie umană...". Referindu-se la textul evanghelic, cardinalul Ratzinger a ținut să arate că acele cuvinte adresate de Cristos lui Petru pe malul Tiberiadei (cf. In 21,18) i s-au potrivit și papei Ioan Paul al II-lea. "În prima perioadă a pontificatului său - a spus cardinalul -, încă tânăr și plin de energie, Sfântul Părinte, călăuzit de Cristos, mergea până la capătul pământului. Apoi însă, el a intrat tot mai mult în comuniune cu suferințele lui Cristos... Și tocmai în această comuniune cu Domnul aflat în suferință... el a vestit evanghelia, misterul iubirii care merge până la capăt". "El a interpretat pentru noi misterul pascal ca un mister al divinei îndurări", a adăugat cardinalul Ratzinger.

Referindu-se la ultima carte a Sfântului Părinte (Memorie și identitate) și la cuvintele pe care le scria reflectând asupra atentatului din 1981 - "Cristos, suferind pentru noi toți, a dat un nou sens suferinței; a introdus-o într-o nouă dimensiune, într-o nouă ordine: cea a iubirii... Suferința este cea care arde și consumă răul cu flacăra iubirii și poate să facă să rodească binele chiar și din păcat" -, cardinalul Ratzinger a subliniat că "însuflețit de această viziune, papa a suferit și a iubit în comuniune cu Cristos și, de aceea, mesajul suferinței sale și al tăcerii sale s-a dovedit atât de elocvent și de rodnic".

"Putem fi siguri - a spus în încheiere Eminența sa - că iubitul nostru papă stă acum la fereastra casei Tatălui, ne vede și ne binecuvântează. Da, binecuvântează-ne, Sfinte Părinte! Încredințăm sufletul tău drag Maicii lui Dumnezeu, Mamei tale, care te-a călăuzit în fiecare zi și care te va călăuzi acum în gloria eternă a Fiului ei, Domnul nostru Isus Cristos. Amin".

După predică a urmat Crezul și rugăciunea universală, care a fost rostită de câțiva tineri în mai multe limbi (franceză, germană, poloneză etc.).

La ofertoriu, câte doi reprezentanți de pe fiecare continent, îmbrăcați în veșminte tradiționale, au oferit la altar daruri pentru sfânta jertfă.

După ritul consacrării și al Împărtășaniei, cardinalii s-au adunat în jurul sicriului Sfântului Părinte, în timp ce, surprinzător, mulțimea aplauda fără încetare în semn de bucurie și, în același timp, de speranță, strigând într-un singur glas: "Santo subito, santo subito!", exprimând prin aceasta dorința ca papa Ioan Paul al II-lea să fie declarat sfânt cât mai curând.

Conform ritualului de înmormântare, a urmat așa-zisa "ultimă recomandare". După ce corul Vaticanului a intonat Litania tuturor sfinților, cardinalul Camillo Ruini, vicar general al Diecezei de Roma a rostit o rugăciune specială pentru sufletul suveranului pontif. A urmat apoi un cânt tradițional în limba greacă intonat de câțiva reprezentanți ai Bisericilor Orientale și un moment de rugăciune personală în tăcere. În timp ce corul intona cântarea "Îngerii să te conducă în paradis", cardinalul J. Ratzinger a stropit cu apă sfințită și a incensat sicriul suveranului pontif, apoi a rostit rugăciunea finală, cu care s-a încheiat celebrarea jertfei euharistice.

În timp ce mulțimea continua să aplaude și să strige necontenit "Santo, santo!", pe fundalul imnului Magnificat, sicriul cu trupul neînsuflețit al papei a fost prezentat credincioșilor pentru ultima dată înainte de a intra în bazilică. De aici a fost dus în Grotele Vaticanului pentru înmormântare. Așa cum a fost stabilit, sicriul papei Ioan Paul al II-lea a fost așezat în același loc în care s-a aflat odinioară fericitul papă Ioan al XXIII-lea (expus acum în bazilica "Sfântul Petru"), găsindu-și astfel odihna alături de peste 140 de predecesori ai săi. Conform unei vechi tradiții, trupul papei a fost așezat în trei sicrie succesive: unul din lemn de chiparos, un altul din zinc, iar cel exterior din lemn de nuc.

La Vatican urmează de acum alte zile de doliu pentru papa Ioan Paul al II-lea, cu celebrări euharistice speciale pentru odihna sufletului pontifului roman. Fiecare zi de celebrare va fi încredințată unui grup diferit, luând în seamă legătura acestuia cu suveranul pontif, și va fi deschisă spre participare tuturor credincioșilor.

Emanuel Imbrea
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat