Rugăciuni pentru Sfântul Părinte
PS Petru Gherghel, în catedrala din Iași, sâmbătă, 2 aprilie, începând cu ora 18.00, a condus rugăciunea Rozariului, prezidând apoi sfânta Liturghie. Preoți și credincioși s-au rugat pentru momentele grele prin care trece Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, pentru ca Dumnezeu să-l întărească și să-i dea curaj.
Amintim că începând cu joi, 31 martie, starea sănătății Sfântului Părinte a început să se înrăutățească, după o febră crescândă datorată unei infecții (șoc septic). Exprimându-și dorința de a nu merge la spital, ci de a rămâne în cameră, la ora 20.17 a primit sacramentul Maslului (pentru întărirea sufletului și a trupului), sacrament pe care îl mai primise în ziua de 24 februarie, înainte de operația de traheotomie de la Spitalul "Gemelli".
În noaptea de 31 martie, sănătatea papei s-a stabilizat. Vineri dimineața, starea sănătății a devenit critică: a avut un colaps cardiac. La ora 7.00 s-a celebrat Liturghia, Calea sfintei cruci, Breviarul; a cerut să i se citească pasaje din Sfânta Carte. Un comunicat de la ora 13.30 a anunțat că este conștient, lucid și senin, starea este staționară, parametri biologici compromiși, insuficiență cardio-respiratorie și renală.
Credincioșii, peste 30.000, se adună în Piața "Sfântul Petru". Încep să se roage să se facă voia Domnului. E timpul de rugăciune, așteptare și reflecție.
Sâmbătă dimineața, 2 aprilie, se celebrează Liturghia în prezența Sfântului Părinte. Joaquin Navarro-Valls, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, anunță că starea sănătății papei este compromisă, are probleme serioase la inimă și rinichi, dar nu este în comă. I se comunică Sfântului Părinte că tinerii au stat în piață, iar el se exprimă murmurând: "Voi m-ați căutat. Acum sunteți alături de mine. Pentru asta vă mulțumesc".
Sâmbătă seara, același purtător de cuvânt a comunicat: "Situația clinică indică insuficiență cardio-circulatorie și renală. Parametrii biologici sunt în stare proastă. Sfântul Părinte este în comuniune cu cei care se roagă pentru el".
Suveranul pontif a început să aibă probleme cu sănătatea în luna mai 1981, după atentatul în care a fost împușcat în stomac și în mână. Atunci a fost spitalizat trei săptămâni. De atunci a avut parte de mai multe îmbolnăviri sau internări. La o lună de la atentat a fost internat din nou pentru tratarea infecției la plaga împușcată. A fost operat în ziua de 5 august 1981 și externat o săptămână mai târziu. La 10 ani după atentat, a avut primele semne ale bolii Parkinson, fiind apoi operat pentru înlăturarea unei tumori intestinale (15-28 iulie 1992), mai apoi dislocându-și umărul în urma unei căzături, fiind din nou internat.
Este iarăși internat de urgență în ziua de 29 aprilie 1994 cu un picior fracturat în urma unei căzături în baie, fiind externat pe 27 mai.
În anul 1995, lipsește la Liturghia de Crăciun, din cauza unei gripe iar în vara următoare are unele probleme digestive (anulează audiența generală din 13 martie 1996). În 1996 este operat pentru înlăturarea apendicelui. În 1999, după o căzătură, nu poate participa la o slujbă în aer liber în Polonia, iar în martie 2002 și apoi în septembrie anul următor are din nou probleme fiind nevoit să amâne unele apariții publice.
În perioada 1-10 februarie 2005 a fost internat din cauza unei răceli, complicată de o traheită și spasme ale laringelui necesitând o nouă internare (24 februarie - 13 martie). A făcut o operație la gât, iar în duminica Paștelui, vizibil suferind, nu a reușit să vorbească.
Dincolo de faptul că informează și oferă ocazie de a reflecta cine este Sfântul Părinte, rolul lui în Biserică, mass-media începe să treacă în derizoriu. Căutând spectaculosul, anunță moartea papei, și oferă pronosticuri: cine va fi următorul papă; elementul religios dispare, nu se mai ține cont că Biserica este călăuzită de Duhul Sfânt și alegerea unui papă e o lucrare comună: Dumnezeu și oamenii.
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 123.