Editura "Sapientia": Biserică, ce simți despre taina ființei tale?
Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Biserică, ce simți despre taina ființei tale, scrisă de pr. dr. Eduard Ferenț, profesor de teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Cartea apare în colecția "Studii teologice", nr. 3, în format 17x24, are 376 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 180.000 lei.
În lucrarea Biserică, ce simți despre taina ființei tale, pr. Eduard Ferenț își propune să preia și să asimileze "doctrina sacră a Conciliului al II-lea din Vatican și magisteriul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea conținut în cele douăsprezece discursuri ținute cu ocazia vizitei apostolice pastorale pe care a făcut-o în România între 7 și 9 mai 1999, în vederea unei reînnoite și mai adânci aprofundări a învățăturii Bisericii și a unei noi formări a conștiințelor noastre". Acest lucru este bine exprimat în cuvintele pe care Sinodul Diecezan le-a avut drept moto: Duc in altum (Înaintează în larg!).
Sub acest îndemn, părintele Ferenț înțelege în primul rând o pătrundere mai adâncă a tezaurului credinței apostolice, o cunoaștere și înțelegere a Bisericii în vederea unei transformări interioare pozitive a comportamentelor și atitudinilor noastre umane. Dinamismul acestei acțiuni însă trebuie încadrat în contextul actual al noii evanghelizări pe care Biserica locală încearcă să și-o aproprieze și s-o trăiască.
Evanghelizarea nu trebuie înțeleasă reductiv, ca o reproclamare a adevărului că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu și Răscumpărătorul omenirii. Ea înseamnă trăirea realității care rezultă din interacțiunea acestui mister al credinței cu propria noastră viață, înseamnă "a lucra fără odihnă pentru a-l îmbogăți pe om cu Cristos și în Cristos". Acest proces amplu, Biserica îl realizează mai întâi cu ea însăși, în interiorul ei "printr-o nouă convertire și reînnoire a vieții".
Temele principale care sunt abordate în cuprinsul cărții au în vedere, așadar, contextul eclezial al noii evanghelizări, răspunsul la întrebarea cine este Biserica locală de Iași. Sunt relevate, de asemenea, rolul și poziția privilegiată a sfintei Fecioare în trăirea creștină, ea fiind calificată drept: "Steaua mistică a evanghelizării, icoana escatologică și model al Bisericii noastre locale".
Alte șapte capitole ale cărții sunt dedicate celebrării sacrificiului euharistic, având în vedere și faptul că acest an bisericesc a fost dedicat Euharistiei. Mai departe sunt abordate toate adevărurile conținute în Simbolul credinței, cu un accent deosebit pe misterul Treimii mântuitoare, căreia îi sunt dedicate trei capitole. Alte două capitole sunt dedicate angajării sociale a laicilor în lumea contemporană, înțeleasă în lumina documentelor Bisericii, în special Rerum novarum. Tinând cont că multe dintre aceste reflecții au fost propuse seminariștilor în procesul lor de formare, trei capitole le sunt dedicate pentru stimularea fidelității lor față de "darul eminent al vocației".
Recunoscând valoarea unor modele de imitat în acest drum de aprofundare doctrinară, părintele îl propune pe actualul pontif ca "model și crainic al misterului lui Cristos în lumea contemporană și îi închină capitolul al XXI-lea din această lucrare. Sfânta Fecioară Maria este al doilea model, "eminent sub toate aspectele". Însemnătatea ei profundă este recunoscută din faptul că întreaga desfășurare a lucrărilor sinodale a fost pusă sub ocrotirea ei.
Lectura acestor pagini oferă, mai întâi, conștientizarea clară a identității ecleziale a Bisericii noastre locale, în acest moment al istoriei sale, și invită la o trăire a valorilor creștine în contextul social actual.
Cristian Diac
* * *
Biserică, ce simți despre taina ființei tale?
Eduard Ferenț, Ed. "Sapientia", ISBN 973-8474-51-5, 17x24, 376 p., 180.000 lei.
* * *
Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:
- prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
- prin fax: 0232/211527;
- prin telefon: 0232/212003, interior 67:
luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
- prin e-mail: editor@ercis.ro;
- prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.
lecturi: 123.