Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Începuturile Bisericii Catolice din Moldova

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Începuturile Bisericii Catolice din Moldova, scrisă de regretatul pr. Ioan Ferenț (1886-1933). Cartea apare în format 15x21, are 294 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 100.000 lei.

Apariția cărții Începuturile Bisericii Catolice din Moldova se datorează pr. dr. Eduard Ferenț, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care s-a îngrijit de adunarea și publicarea cercetărilor istorice efectuate de pr. dr. Ioan Ferenț (1886-1933) și publicate în perioada interbelică.

Studiul despre începuturile Bisericii Catolice din Moldova, în intenția autorului, cuprindea două părți: mai întâi, activitatea cavalerilor teutoni în Moldova și, apoi, perioada cumanilor. Spre deosebire de vechea ediție, care conținea doar a doua parte din ampla lucrare, în aceasta este inclusă și cercetarea acelei perioade istorice aflate sub ocrotirea teutonă. Întregul material al lucrării a fost publicat inițial în revista Cultura creștină din Blaj.

Calitatea istorică a cercetării pr. Ioan Ferenț a fost recunoscută chiar de cunoscutul istoric N. Iorga: "Domnul dr. Ioan Ferenț publică în revista Cultura creștină din Blaj un studiu detaliat, de o construcție solidă, de un stil foarte precis și de o informație destul de bună, despre cavalerii teutoni în Tara Bârsei și în Muntenia, ca un capitol dintr-o istorie a catolicismului în Moldova". Același mare istoric recunoștea, în același timp, că: "Preotul Ferenț din Iași servește râvnitor cunoașterea trecutului nostru".

Nota caracteristică a lucrării este preocuparea pentru redarea adevărului istoric, care poate fi cunoscut doar din documente, și nicidecum ticluirea unor realități reieșite din simple presupuneri și speculații. Metoda sa, riguros științifică, întrebuințează datele antropologiei popoarelor, lingvistica și istoria, atentă mereu la diacronia și sincronia textelor.

Pe lângă valoarea istorică deosebită, pr. dr. Eduard Ferenț, în prefața lucrării, ține să scoată în evidență și "dimensiunea kerigmatică a lucrării", ea devenind astfel o mărturie a prezenței lui Cristos în istoria popoarelor. Prezenta teutonilor și a dominicanilor pe teritoriul Moldovei nu ascunde intenții sau interese politice, ci este animată de același mandat pe care l-au avut și apostolii, de a merge în toată lumea și de a predica evanghelia.

Cartea este structurată în trei părți, urmărind nu diacronia evenimentelor istorice, ci ordinea de publicare a lor în revista Cultura creștină. Astfel, după ce este prezentată identitatea și activitatea teutonilor, precum și conflictele pe care aceștia le-au avut cu regele Ungariei, Andrei al II-lea, sunt înfățișate sumar castelele fortificate și jurisdicția bisericească deținută în Muntenia și Moldova. Acestor evenimente le urmează dezastrul teuton, provocat de conflictul teutonico-maghiar căreia îi urmează alungarea cavalerilor.

Subiectul celei de a doua părți îl constituie venirea cumanilor și incursiunile militare pe care aceștia le organizează împotriva Rusiei, Ungariei și a Imperiului Bizantin care conduc la înființarea și consolidarea imperiului româno-bulgar. Decăderea cumanilor va fi consecința ridicării și năvălirii mongolilor, realizată în cele patru invazii consemnate.

Episcopia cumanilor este conținutul celei de-a treia părți. Aici este expusă mai întâi natura, constituția și scopul Ordinului Dominican, provincia ungară a dominicanilor precum și înființarea episcopiei cumane.

Prezenta ediție cuprinde, la final, două articole: Iarăși franciscanii la Milcov și Românii în eparhia Cumanilor, care nu fuseseră incluse în vechea ediție.

Prin lectura ei plăcută, dar și prin seriozitatea cercetării, cartea Începuturile Bisericii Catolice din Moldova constituie o importantă contribuție la cunoașterea trecutului Bisericii Catolice din Moldova.

Cristian Diac

* * *

Începuturile Bisericii Catolice din Moldova,
Ioan Ferenț, Ed. "Sapientia", 2004, ISBN 973-8474-52-3, 15x21 cm, 294 p., 100.000 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: editor@ercis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat