Ședințe decanale în dieceză
Cele zece decanate ale Diecezei de Iași au organizat ședințe pentru alegerea decanilor și a membrilor consiliului prezbiteral. La ședințe, de fiecare dată a participat unul dintre episcopi. În afară de alegeri, s-a făcut o informare cu privire la Anul Euharistiei (în mod deosebit scrisoarea pastorală semnată recent de PS Petru Gherghel), cateheză, Ziua Tineretului din vară de la Köln, probleme administrative.
Astfel preoți din decanate s-au întâlnit după următorul program:
- Decanatul de Bucovina (3 februarie) la Suceava
- Decanatul de Roman (3 februarie) la Roman
- Decanatul de Valea Siretului (5 februarie) la Izvoarele
- Decanatul de Iași (5 februarie) la Iași centru
- Decanatul de Bacău (8 februarie) la Bacău centru
- Decanatul de Trotuș (8 februarie) la Onești
- Decanatul de Moinești (10 februarie) la Moinești
- Decanatul de Piatra (10 februarie) la Piatra Neamț
- Decanatul de Vrancea (11 februarie) la Ploscuțeni
- Decanatul de Traian (11 februarie) la Gioseni
Conform normelor, alegerile de decani sunt consultative, un ajutor pentru episcop care îi va numi până la 15 martie, după cum este precizat în decretului semnat la 8 decembrie 2004 după Sinodul diecezan, cu privire la "Normele tranzitorii în vederea aplicării deciziilor Sinodului diecezan". Acolo era specificat: "Consultările și alegerile decanilor vor avea loc o dată cu reînnoirea Consiliului Prezbiteral, a Colegiului Consultorilor și constituirea Consiliului Pastoral Diecezan, precum și a Consiliului Diecezan pentru Probleme Economice până la 15 martie 2005".
De asemenea, în cursul lunilor ianuarie și februarie 2005 fiecare parohie procedează la constituirea Consiliului Pastoral Parohial, iar până la 1 mai 2005 se va elaborarea un regulament de organizare în vederea coordonării activităților pastorale și administrative din cadrul curiei diecezane. Până la 15 august 2005 se va redacta cartea Sinodului.
Consiliul Prezbiteral este format din preoți reprezentanți ai tuturor preoților din dieceză, ca "senat al episcopului", cu "datoria de a-l ajuta pe episcop în conducerea diecezei, conform dreptului, pentru ca să fie promovat în cel mai înalt grad binele pastoral al porțiunii poporului lui Dumnezeu încredințată episcopului" (can. 495 ' 1).
Conform Statutului, în Consiliul Prezbiteral vor fi 32 de membri, 16 sunt de drept; câte o un paroh din fiecare decanat și doi vicari din întreaga dieceză au fost aleși de către preoți; patru membri vor fi numiți de către episcop.
lecturi: 123.