Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor: a opta zi
La Iași, ultima celebrare cu caracter ecumenic din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a celebrat în ziua de 25 ianuarie la biserica romano-catolică "Sfântul Anton". Celebrarea a început la ora 17.00 și a fost prezidată de către Excelența sa Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași. Alături de Preasfinția sa, au participat preoți aparținând ambelor Biserici, persoane consacrate și un număr mare de credincioși catolici și ortodocși, care au voit să-și exprime credința lor în Cristos, unica temelie a Bisericii.
Tema zilei: "Sunteți ai lui Cristos" (1Cor 3,21-23) invită la a ne redescoperi identitatea: prin Botez Cristos ne-a încorporat în el și ne-a făcut una cu el. Prin apartenența noastră la Cristos aparținem unii altora și suntem responsabili unii față de alții. Pentru aceasta, Cristos ne cheamă să construim împreună trupul său, care este Biserica, fiind tovarăși de muncă și slujitori fraterni.
Ca să se creeze o atmosferă propice pentru rugăciunea comună, în fața altarului au fost așezate mai multe afișe pe care era scris în mai multe limbi cuvântul Unitate.
Celebrarea ecumenică a început cu procesiunea preoților de la casa parohială spre biserică, timp în care corul bisericii "Sfântul Anton" a intonat cântecul Lumea-ntreagă să se înfrățească. În cuvântul de deschidere, PS Aurel Percă a evidențiat faptul că Isus Cristos este unica temelie a Bisericii, iar noi, creștinii, suntem chemați să construim Biserica pe această temelie.
A urmat ritualul pocăinței, după care s-au rostit invocații prin care atât preoții catolici, cât și cei ortodocși au cerut iertare lui Dumnezeu pentru acele păcate săvârșite de Biserici de-a lungul istoriei Bisericii.
Textele biblice luate Is 44,1-8; Ps 89(88),2-3.4-5.21-22.25 și 27; Ap 4,1-11; Mc 9,33-35 exprimă un adevăr important: anume că Biserica înseamnă slujire, iar dacă vreunul ar dori să fie cel dintâi, trebuie numaidecât să fie cel din urmă dintre toți și slujitorul tuturor.
A urmat omilia ținută de pr. dr. Mihai Vizitiu, consilier pentru Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Sfinția sa a scos în evidență faptul că "nu este un alt lucru mai frumos în această lume decât ca frații să fie împreună". Subliniind faptul că numărul 8 (referire la cele 8 întâlniri ecumenice care au avut loc în această săptămână) semnifică numărul desăvârșirii, a spus că "astăzi este ziua care desăvârșește o lucrare pe care trebuie să o continuăm împreună", și anume "lucrarea unității".
"Ce s-a realizat în această săptămână?", a întrebat Sfinția sa. În primul rând, "noi toți am simțit prezența lui Cristos, am simțit că el ne cheamă pe toți". "Unitatea a voit-o Isus pentru ucenicii săi, la fel cum o dorește pentru noi toți", a continuat el. Apoi această săptămână de rugăciune a fost pentru noi o școală care ne-a învățat virtutea smereniei: "Cel care vrea să fie cel mai mare să fie cel mai mic". "Prezența noastră aici este dovada iubirii reciproce... Suntem prezenți pentru a căuta puncte comune, nu pe acelea care ne dezbină", a spus părintele.
În finalul cuvântului de învățătură, pr. Mihai a amintit că omul este creat după chipul lui Dumnezeu și chemat la a privi cu iubire la aproapele său, care este și el tot imagine a lui Dumnezeu. "Toți suntem ai lui Dumnezeu și pe toți ne cheamă la el... Ușa la care bate Isus are clanța în interior, deci depinde de noi să redescoperim ceea ce Dumnezeu a pus în noi", a încheiat părintele.
În continuarea celebrării, s-a rostit rugăciunea credincioșilor, prin care s-a implorat de la Dumnezeu darul unității, apoi rugăciunea Tatăl nostru și invocarea păcii lui Dumnezeu. Au urmat pe rând cântarea Ce bine e când frații, cântată de credincioșii catolici și Lumină lină, de către credincioșii ortodocși.
La încheiere, pr. Iosif Comorașu, parohul bisericii "Sfântul Anton", a mulțumit lui Dumnezeu și fiecăruia dintre credincioșii prezenți pentru rugăciunea și cântarea cu care au însoțit invitația a lui Cristos: "ca toți să fie una". Sfinția sa a amintit și pe unii sfinți pe care credincioșii catolici și ortodocși îi cinstesc: sfânta ortodoxă Paraschiva și sfântul catolic Anton de Padova.
Cu această întâlnire ecumenică Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a încheiat. Nu ne rămâne nouă, creștinilor, decât să continuăm împreună construcția Bisericii pe unica temelie care este Cristos.
Marius-Claudiu Dumea
lecturi: 123.