Întâlnirea reprezentanților Acțiunii Catolice va avea loc la Cluj
PS Virgil Bercea, responsabil cu laicii din partea Conferinței Episcopale Române, a trimis o invitație Acțiunii Catolice Iași, Asociației Generale a Românilor Uniți (AGRU) Mitropolitan, Asociației Tinerilor Români Uniți (ASTRU) Blaj, Cluj, Oradea, București, și Asociației Tinerilor Catolici Maramureș (ATCM). Invitația se referă la întâlnirea la nivel național a reprezentanților Acțiunii Catolice Române care va avea loc în perioada 21-23 ianuarie 2005 la Centrul Manresa, Cluj.
"După cum deja știți, se precizează în invitație, în urma participării delegației Acțiunii Catolice Române la Congresul Acțiunii Catolice de la Roma, 1-5 septembrie 2004, România a fost aleasă în Secretariatul de coordonare al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) pentru anii 2004-2007. Ca urmare, pentru această perioada A.C. Romană va avea un reprezentant în acest Secretariat și în același timp va necesita o organizare la un nivel național.
Cunoscând situația asociațiilor care funcționează ca o formă de acțiune catolică în Biserica Catolică din România, chiar dacă poartă nume diferite, am considerat de cuviință ca la prima întâlnire să fie reprezentate fiecare, pentru ca împreuna să ajungem la decizii privind o viitoare organizare.
Astfel, în perioada 21-23 ianuarie 2005 la Centrul Manresa, Cluj, va avea loc prima întâlnire la nivel național a reprezentanților Acțiunii Catolice Române, la care sunt invitate să participe fiecare asociație după cum urmează:
- A.C. Iași: prezidenția împreună cu asistentul lor, pr. Cadar Cornel;
- AGRU Mitropolitan: dl. Alexandru Cistelecan, președinte;
- ATCM și ASTRU- Blaj, Cluj, Oradea, București: președintele fiecărei asociații împreuna cu asistentul spiritual.
Pe lângă cei menționați, mai dorim să invităm la această întâlnire câteva persoane care suntem siguri că ar putea contribui la găsirea unor soluții cât mai potrivite:
- d-na Viorica Lascu AGRU Cluj, pr. Fabian Doboș, Dieceza de Iași, pr. Felix Roca, Dieceza de Iași.
Secretariatul de organizare va fi asigurat de Oana Tuduce, ASTRU Oradea, Codruța Fernea, ASTRU Cluj.
Aspectele care se vor discuta vor fi:
- alegerea unei persoane sau chiar două ca reprezentanți în Secretariatul de la Roma;
- găsirea unei modalități de organizare și funcționare comună la nivel național;
- realizarea unui plan de formare bienal (2004-2005, 2005-2006) la nivelul A.C. Române.
Pentru această primă întâlnire, la care vom stabili o manieră de a ne organiza în continuare, nu sunt acceptați înlocuitori ai președinților, sunteți rugați să participați personal deoarece președinții sunt cei care vor putea lua decizii pentru asociația pe care o conduc.
Atașăm programul acestei întâlniri și în speranța că ne vom vedea cu bine, încredințăm în mâinile sfintei Fecioare această întâlnire, pe care o rugăm să facă din ea un prim rod al unui Nou An pe care îl dorim mai bun și pe care vi-l doresc tuturor plin de haruri și de realizări!"
* * *
Programul
Vineri, 21 ianuarie 2005
Sosiri
16,30 - Ce este o Acțiune Catolică? (Apostolicam Actuositatem) - prezentare a celor patru note definitorii a unei Acțiuni Catolice
CE SUNTEM?
17.00 - Discuții pe grupuri mixte - prin ce se definește asociația din care fac parte ca o formă de Acțiune Catolică?
18.00 - Plenara - prezentarea concluziilor fiecărui grup, pe marginea cărora se va schița un tablou general reprezentând realitatea asociativă și modul de organizare al asociațiilor la nivelul celor două rituri: latin și bizantin.
CUM STĂM?
18.30 - Intervenția d-nei Viorica Lascu - din istoria A.C Române. A mai existat un precedent de organizare comună sau nu? Dacă da, cum au fost organizați? etc.
19.30 - Sfânta Liturghie (rit latin)
20.00 - Cina
Sâmbăta, 22 ianuarie 2005
08.00 - Sfânta Liturghie (rit bizantin)
09.00 - Micul dejun
10.00 - CUM NE PUTEM ORGANIZA?
Care sunt așteptările Secretariatului FIAC din partea AC Române?
Găsirea unei maniere de organizare conform realității. Propuneri. Modalitate de funcționare (nr. de întâlniri pe an), loc de întâlnire
11.00 - Pauză
11.30 - Întocmirea unui plan formativ bienal la nivelul AC Române - priorități
13.00 - Prânzul
15.30 - Definitivarea discuțiilor și prezentarea variantei finale: PS Virgil Bercea.
Întocmirea documentului final
17.00 - Pauză
17.30 - Întâlnire cu PS Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla
18.30 - Rugăciunea de seară
19.30 - Cina
Duminică, 23 ianuarie 2005
08.00 - Micul dejun
08.30 - Concluzii
10.00 - Sfânta Liturghie
12.00 - Prânzul
Plecări
lecturi: 123.