Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu PS Petru Gherghel

În perioada 12-20 decembrie 2004, PS Petru Gherghel a fost în Italia pentru a participa la mai multe evenimente: Congresul Internațional pentru Pastorația celor care Lucrează în Circuri și în Parcurile de Distracție, audiența la Sfântul Părinte, întâlnirea cu comunitatea de români din Roma. Întors acasă, Preasfințitul a avut amabilitatea să ne împărtășească impresiile.

* Cu ocazia prezenței Excelenței voastre la Roma ați fost primit în audiență la Sfântul Părinte. Cum a decurs audiența? La 8 decembrie 2004, ați primit, cu ocazia închiderii oficiale a Sinodului, de la ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, daruri pentru a fi oferite Sfântului Părinte. Cum le-a primit papa?
Miercuri, 15 decembrie 2004, am avut bucuria să fiu primit de către Sfântul Părinte în audiență. Mai întâi s-a desfășurat audiența generală cu participarea multor persoane din toată lumea. În cadrul acestei audiențe papa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură și a acordat binecuvântare tuturor. După acest moment Sfântul Părinte i-a primit pe episcopii prezenți și s-a întreținut cu fiecare în parte. La sfârșitul întâlnirii cu papa am avut bucuria să-i prezint darurile pe care ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a binevoit să i le transmită, ca un gest de recunoștință pentru deschiderea în Salonul Sixtin a expoziției legată de comemorarea celor 500 de ani de la moartea voievodului Ștefan, pe care Biserica Ortodoxă l-a declarat sfânt în anul 1992. Darul, care constă într-un engolpion cu chipul voievodului și o cruce moldavă însoțite de o scrisoare, l-a impresionat deosebit pe Sfântul Părinte. El și-a amintit cu emoție de momentul evocat. Primind darul, și-a exprimat bucuria acestui gest, îndreptând binecuvântarea sa specială spre cei reprezentați de acest dar, transmițând un salut deosebit pentru Înalt Preasfinția sa Daniel. Mons. Stanislaw Dziwisz, secretarul personal al papei, în dialogul pe care l-am avut cu el, a spus că va trimite ÎPS Daniel o scrisoare specială.
Tot cu această ocazie Sfântul Părinte, informat de evenimentul deosebit din Dieceza de Iași, Sinodul, a împărtășit o reînnoită binecuvântare pentru toți credincioșii noștri. Și, pentru că înainte de Crăciun, Sfântul Părinte a făcut meditații legate de Euharistie inspirate dintr-un imn al sfântului Toma, la finalul audienței mi-a oferit imagini cu scena nașterii Domnului cu mesajul "Adoro te devote", fiind o invitație, în acest An al Euharistiei, pentru a-l adora pe Cristos care s-a făcut om și a rămas cu noi în taina Euharistiei.

* La întâlnirea legată de pastorația celor care lucrează în circuri și parcurile de distracție care au fost cele mai importante chestiuni abordate?
În perioada 12-16 decembrie s-a desfășurat la Roma Cel de-al VII-lea Congres Internațional pentru Pastorația celor care Lucrează în Circuri și în Parcurile de Distracție. Congresul s-a desfășurat sub egida Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, întrunind participanți din diferite țări europene, precum și din SUA, Chile și Mexic. Experiențele împărtășite au scos în evidență că acest grup de persoane are un rol deosebit în destinderea celorlalți și este un câmp deosebit de apostolat. Gândul principal exprimat de mulți dintre tinerii și persoanele din acest domeniu a fost ca Biserica să se implice cât mai mult pentru a le oferi actorilor sprijin și asistență pastorală atât de binefăcătoare în munca lor. O necesitate importantă o constituie stabilirea capelanilor speciali în fiecare țară și dieceză și promovarea apostolatului acestui grup de persoane dotate cu calități speciale și dispuse la sacrificii. Cât privește țara noastră, deși această categorie de persoane este mai puțin prezentă, ea totuși trebuie luată în calcul pentru viitor deoarece va solicita o îngrijire pastorală ecumenică specială.

* Statisticile arată că în Italia sunt cei mai mulți emigranți români. V-ați întâlnit cu românii catolici care lucrează în Roma?
În aceeași perioadă pe care am trăit-o în cetatea eternă am avut bucuria de a-l întâlni pe responsabilul cu pastorația românilor din Italia, Mons. Anton Lucaci, pe parohul comunității din Roma, pr. Isidor Iacovici, și pe ceilalți preoți care se oferă pentru această lucrare pastorală. Un moment deosebit a avut loc duminică, 12 decembrie, când, în cadrul Liturghiei celebrate în biserica "Santa Maria in Campiteli", au primit prima sfântă Împărtășanie un grup de 11 copii. Impresionantă a fost participarea părinților care i-au purtat pe copii până la altar, i-au însoțit cu exemplul și rugăciunile lor. Întreaga comunitate a fost martoră la un gest deosebit: copiii, după ce s-au împărtășit, s-au întors la părinți și i-au invitat să-l primească și ei pe Cristos din sfânta taină. În cadrul Liturghiei, exprimând copiilor și tuturor credincioșilor prezenți salutul meu, al PS Aurel și al întregii Biserici locale de Iași, m-am bucurat să le împărtășesc câteva aspecte din timpul celebrării Sinodului, mulțumindu-le că și ei, deși s-au aflat departe de țară, au contribuit cu rugăciunile lor la reușita acestui eveniment de referință pentru viitorul Biserici noastre.

* La Roma, există doar o singură comunitate de români catolici?
Nu. În duminica următoare, 19 decembrie 2004, însoțit de părintele paroh Isidor, am avut bucuria să particip la întâlnirea cu credincioșii din zona Casilina care de câteva săptămâni iau parte la celebrarea sfintei Liturghii într-o biserică parohială mai aproape de locurile lor de muncă. Numărul participanților la sfânta Liturghie duminicală a crescut, întrucât distanța până la biserica la care vin s-a micșorat mult. Satisfacția celor prezenți a fost vizibilă și și-au arătat mulțumirea față de părintele paroh și față părintele Benone Lucaci, principalul colaborator și inițiator al acestei noi comunități de români. Apoi, perioada șederii la Roma mi-a oferit și posibilitatea întâlnirii cu comunitatea surorilor din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" care își desfășoară misiunea în Colegiul "Santa Maria dell'Anima", acolo unde mulți dintre preoții din dieceza noastră, aflați la studii, au beneficiat de găzduire și de climat sacerdotal. Vizita membrilor acestui colegiu la papa în ziua de 16 decembrie 2004 a avut rolul unei binecuvântate încurajări în munca lor.

* Vizita la Roma având loc în preajma Crăciunului, ne puteți spune dacă românii, fiind acolo, departe de țară, își mai amintesc de colinde?
Duminică, 19 decembrie 2004, am participat la momentul de suflet al colindelor tradiționale în mijlocul comunității românești din Roma. Evenimentul a fost extrem de frumos și trăit cu mare intensitate și sensibilitate, scoțând multe lacrimi din ochii celor prezenți. Mesajul a fost o chemare la comuniune cu cei de acasă și la o invitație program: "Nu uita când ești voios, române, să fii bun".

* Un mesaj final...
Tuturor celor care se află în emigrație, tuturor preoților noștri aflați la studii sau în pastorație în mijlocul credincioșilor români din Italia și din alte țări, o îmbrățișare părintească și urare de un an nou plin de haruri și binecuvântări de la Domnul, ca să realizăm împreună programul sinodal.

A consemnat pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat