Interviu cu un misionar din Ecuador
Preoții Bartolomeu Blaj și Petru-Bogdan Răchiteanu s-au întors recent din Ecuador. Părintele Bartolomoeu a povestit în fața participanților la Sinod (25 noiembrie) experiența misionară din Ecuador... nevoia de preoți care se simte acolo... necesitatea de a duce evanghelia în acele ținuturi în care o parohie ajunge până la 109 sate. După lucrările Sinodului a fost rugat să răspundă la câteva întrebări.
Cum v-a venit ideea de a pleca în Ecuador ca misionar?
La finalul primului an de studii la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", studenții de atunci Ernest Roca și Rafael Cimpoieșu au fost trimiși în Italia la Seminarul din Udine pentru a continua studiile și pentru a se pregăti în vederea unui apostolat misionar în Africa.
Ideea de preot misionar mi s-a părut frumoasă și interesantă. În anul de studii care a urmat, această idee a devenit dorință și chiar mi-am exprimat-o părintelui Alois Bulai, rectorul de atunci al Seminarului.
Timpul a trecut, am fost hirotonit preot, apoi numit vicar la Gura Humorului, însă dorința mea de a merge în misiune nu s-a stins. După un an de preoție mi-am exprimat-o verbal și în scris PS Petru Gherghel. Preasfinția sa mi-a spus că se bucură și mi-a vorbit de o viitoare colaborare cu o episcopie din America Latină. Cu două luni înainte de plecare am aflat că este vorba de Ecuador, Dieceza de Guoyaquil.
V-au întâmpinat bine cei din Ecuador?
Având în vedere lipsa preoților și a vocațiilor în America Latină, în special, în Ecuador, atât preoții cât și credincioșii ecuadorieni ne-au întâmpinat cu bucurie, cu prețuire și cu speranța de a ne avea printre ei cât mai mult timp.
Împărtășiți-ne în câteva cuvinte scurta dumneavoastră experiență de acolo?
Am locuit în zona de sud a Ecuadorului, la 40 de km nord de cel mai mare oraș din țară, Guayaquil, în vicariatul episcopal Daule-Balzar, unde ca vicar episcopal activează un preot din Austria, venit acolo de 17 ani. Vicariatul, care numără 500.000 de catolici, are doar 20 de parohii, în care activează 18 preoți, dintre care 10 preoți sunt din afara țării. Daule-Balzar este zona cea mai puțin evanghelizată. Întrucât în timpul iernii plouă mult și apele depășesc un metru înălțime, localitățile devin greu accesibile pentru preoți.
Lumea este deschisă, amabilă, dar puțin pregătită din punct de vedere spiritual. Mulți nu știu să facă cruce. Practicanți sunt sub 10%. Problema cea mai mare cu care se confruntă societatea și Biserica este familia. Un procentaj de 10-15% sunt familii căsătorite religios, trăind conform legilor Bisericii, restul... Am întâlnit, de exemplu, o persoană care avea 11 copii de la trei bărbați, iar acum trăia cu al patrulea, dar n-a fost căsătorită niciodată. Cazuri ca acesta se găsesc într-un procentaj destul de mare.
O situație alarmantă este în zona Guayas, unde se constată o epidemie de SIDA; acum atât societatea, cât și Biserica caută o rezolvare a acestei probleme.
Două-trei milioane de ecuadorieni lucrează în Spania, Italia sau SUA. Înalta tehnologie și toate ideile aduse din Occident sau din SUA au avut un impact negativ asupra culturii proprii. De exemplu, există două-trei linii de telefonie mobilă, care sunt de trei ori mai scumpe decât la noi, în schimb 50% dintre ei au celulare. N-au pantofi în picioare, dar au celulare. Destul de mulți ecuadorieni din zonele rurale locuiesc în case construite din bambus, așezate pe 6, 8 sau 12 piloni, aceasta din cauza apelor din timpul iernii.
Cât privește activitatea pastorală, în vicariatul episcopal Daule-Balzar aceasta este foarte bine organizată. Există un plan pastoral, la care participă atât preoții, cât și laicii. O parohie numără între 15.000 și 40.000 de credincioși, răspândiți în cel puțin 20 de sate, putând ajunge chiar până la 109 sate. Având în vedere numărul mare de credincioși și de sate al unei parohii, precum și lipsa preoților, sunt implicați în pastorație laicii voluntari. Ei sunt formați ca și cateheți sau misionari, sunt trimiși prin sate ca să vorbească cu oamenii, să-i adune, să predice cuvântul lui Dumnezeu. În acest proiect pastoral, început în urmă cu 14 ani, s-a încercat conștientizarea și sensibilizarea oamenilor asupra Bisericii și a valorilor persoanei, în special ale familiei. Aproximativ 1.500 de laici au celebrat o săptămână a fraternității, chiar înainte de a ne întoarce noi în țară. Un misionar aduna zece familii și discutau împreună anumite teme propuse de acest plan pastoral, meditând cuvântul lui Dumnezeu. A dat roade extraordinare. Familii care au aderat în timp la anumite secte au devenit interesate de acest mod de lucru al Bisericii și chiar se gândesc să revină la credința catolică.
Acestea ar fi, în mare parte, cele văzute și trăite de noi acolo.
Care sunt planurile Sfinției voastre de viitor?
Dorința mea este de a mă reîntoarce în Ecuador. Urmează ca problema să fie analizată și să se ia o hotărâre în acest sens. Până atunci voi activa în Parohia Focșani.
Ați avea un gând pe care să-l transmiteți cititorilor?
"Secerișul este într-adevăr mare, dar lucrătorii sunt puțini" (Mt 9,37). Este nevoie de preoți misionari, de laici misionari, de vocații misionare. Îndemn pe toți să se roage pentru cei care lucrează în câmpurile de misiune, pentru cei care se pregătesc să meargă în misiuni și pentru descoperirea de noi vocații misionare; de asemenea, îi îndemn să sprijine material, în măsura posibilităților, pe misionari.
A consemnat Marius-Claudiu Dumea
* * *
Pr. Bartolomeu Blaj s-a născut în 1977 în localitatea Barticești (jud. Neamț). După ce a absolvit Seminarul Liceal "Sf. Iosif" de la Bacău, a fost admis la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași în anul 1996. În anul 2002 a fost hirotonit în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. A fost numit apoi vicar în Parohia Gura Humorului, iar după doi ani, în august 2004, a plecat ca misionar în Ecuador.
lecturi: 123.