Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Edith Stein

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Edith Stein, scrisă de Bernard Sesé, tradusă în limba română de prof. Dan Burcea și prefațată de Dominique Poirot, o.c.d.

După primele cinci biografii de sfinți, propuse până acum în cadrul colecției "Viețile sfinților": Paul din Tars, Alois de Gonzaga, Pius al X-lea și Alois Scrosoppi, Maica Tereza de Calcutta, Editura "Sapientia" propune acum spre lectură biografia sfintei Edith Stein (Tereza Benedicta a Crucii), moartă în lagărul de concentrare de la Auschwitz la 9 august 1942, ridicată la cinstea altarelor de papa Ioan Paul al II-lea în ziua de 11 octombrie 1998 și proclamată copatroană a Europei, alături de sfânta Brigitta din Suedia și sfânta Ecaterina de Siena, de același papă, la 1 octombrie 1999.

Cartea apare în format 14x24, conține 136 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 50.000 lei.

Când Ordinul Carmeliților Desculți a introdus cauza canonizării lui Edith Stein, sora Tereza-Benedicta a Crucii, polemicile au fost aprinse: trebuia să fie canonizată ca martiră sau, pur și simplu, ca o sfântă din respect față de sensibilitatea evreiască? Ea a fost canonizată ca martiră, în calitate de evreică convertită, moartă creștină, în unitatea ființei sale. Într-adevăr, Edith a murit la Auschwitz din cauză că era evreică, evreică convertită la catolicism și călugăriță carmelită. Trecând dincolo de toate contestațiile, ca cea exprimată în cazul Carmelului de la Auschwitz, Ioan Paul al II-lea a acceptat și a celebrat această canonizare a lui Edith Stein, sora Tereza-Benedicta a Crucii, ca martiră, mergând până la a o declara patroana Europei.

Viața și mesajul lui Edith Stein nu sunt lesne de prezentat: destinul său crud - după cum bine înțelege fiecare -, precum și parcursul ei universitar în căutarea adevărului. Cel mai greu de prezentat era parcursul ei intelectual în contextul atât de bogat în idei din epoca în care ea a trăit.

Cu talentul pe care l-am descoperit în Viețile sfinților, publicate mai înainte, Bernard Sesé scrie cu simplitate și limpezime, fără să uite indicațiile precise, folositoare istoricului. El reconstituie astfel cu artă cadrul urban și social, precum și mediul familial al lui Edith Stein: mama ei, o tânără de origine evreiască, foarte vioaie și cu un caracter plin de omenie și de înțelepciune. Autorul ne invită să participăm la căutarea adevărului, pe care Edith o întreprinde: scoate în evidență interesul ei pentru persoanele din lumea ideilor, conturându-i în aceeași măsură în culori calde personalitatea, capabilă de neliniști și suferințe, cu mult suflet și atentă față de prieteni; el ne arată totodată importanța pe care o are pentru ea a depune mărturie, fără a fi nevoită să renege universul gândirii pe care-l poartă.

Bernard Sesé ne ajută să înțelegem căutarea ei spirituală: justețea credinței sale în căutarea intransigentă a adevărului, descoperirea rugăciunii ca drum spre adevăr. El ne ajută să înțelegem umilința cu care ea urmează perfecționarea sa spirituală, împărtășind admirația pe care o are față de preoții în grija cărora se încredințează. Din carte, iese fără încetare la iveală grija ei față de cei din jur; ca intelectuală, este o femeie care cunoaște și frecventează multă lume; ca femeie, militează pentru locul femeii în societate și în Biserică.

Autorul are grijă să ne propună diferite texte instructive, sub formă de tablou, precise și complete, care ne ajută să înțelegem mai pe larg viața lui Edith Stein. Cu multele cunoștințe pe care le are asupra reformei Carmelului, cu larga sa cultură și sensibilitatea pe care știm că o posedă, Bernard Sesé o apropie pe Edith Stein de cititorul de azi. Această carte despre viața lui Edith Stein este bine venită. Ea se alătură cortegiului de numeroase scrieri care apar de ea sau despre ea.

* * *

Edith Stein
Bernard Sesé, Ed. Sapientia, 2004, ISBN 973-8474-48-5, 14x20 cm,136 p., 50.000 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: editor@ercis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat