Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Omilia PS Petru Gherghel la deschiderea Sinodului

In verbo tuo laxabo rete!
La cuvântul tău voi arunca mreaja
(Lc 5,5)

Preasfințite,
Sfințiile voastre,
dragi frați și surori,
stimați și prețuiți membri sinodali,
dragi credincioși,

A sosit timpul să răspundem cu mai multă convingere și cu profund respect față de Isus, care îndreaptă spre fiecare dintre noi invitația făcută lui Petru și celorlalți ucenici: "Înaintează în larg". Răspunsul nostru nu vrem să fie altul decât cel al apostolului din evanghelia pe care am proclamat-o: "Învățătorule, după cuvântul tău vom arunca mreaja". "Și făcând ei aceasta au prins mulțime mare de pește" (Lc 5,6).

Ne-am străduit pe parcursul anilor de pregătire să facem pași în climatul sinodal, să ne rugăm împreună, să analizăm rând pe rând și în diferite forme bogăția trecutului, realitățile prezentului, ca să descoperim perspectivele pentru viitor. Nu a fost ușor să intrăm în ritmul acelei invitației, să vâslim uneori printre valuri mari și vânturi potrivnice ca să putem arunca mrejele.

Iată-ne acum în fața inaugurări adunărilor sinodale, strânși în jurul aceluiași Isus ca odinioară Petru cu ucenicii săi și să repetăm și noi în cor: "La cuvântul tău vom arunca mrejele".

Știm că Isus a ales să urce în barca lui Petru și de acolo să predice mulțimilor, dornice să asculte cuvântul său. Și tot de acolo să-i îndemne pe apostoli și ucenici să aibă curaj, însoțindu-i cu spiritul și lumina sa.

Proclamând astăzi acest episod din evanghelie și făcând memoria acestui moment, ne simțim încărcați de adevărate emoții pentru că încă o dată are loc același dialog între Isus și Petru, între el, maestrul și învățătorul, și apostolii săi, adică între Isus și noi toți cei ce ne aflăm aici, între noi cei de azi, adunați în Sinod la Iași, și Isus cel viu, cel veșnic, același ieri, azi și întotdeauna (cf. Evr 13,8).

Urmând fazele pregătitoare pentru Sinod, Biserica din Moldova, parte a noului popor al lui Dumnezeu, răscumpărat prin sângele preasfânt al Mântuitorului Cristos și însuflețit de Duhul Sfânt, intră, prin această celebrare, în faza decisivă a Sinodului, care se va încheia la 8 decembrie 2004.

Cu mare bucurie și încredere, în acest moment solemn, Biserica noastră locală privește cu recunoștință la trecutul ei istoric și aduce un pios omagiu celor ce ne-au precedat în credință și ne-au transmis generație după generație evanghelia mântuirii, ne-au făcut să fim membre vii ale "omului nou" și invocă cu încredere darurile Duhului Sfânt, care să o lumineze în ceasul de față să poată să discearnă "semnele timpurilor pentru a rămâne fidelă cuvântului lui Cristos și voinței Tatălui care a dorit-o și a instituit-o drept sacrament, adică semn și instrument al unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc (cf. LG 1)" (Instrumentum laboris, pag. 9).

Celebrând, așadar, această ultimă fază a Sinodului, o facem sub privirile întemeietorului Cristos și cerem lumina Duhului Sfânt ca să fim asistați și încurajați în munca noastră de a duce mai departe mandatul încredințat nouă de a predica evanghelia mântuirii și de a-i boteza pe cei care caută cu bucurie iubirea Tatălui ceresc (cf. Mt 28,18).

Cu sentimentul că el, întemeietorul, este prezent în mijlocul nostru, începem fiecare sesiune plenară celebrând jertfa sfântă a Liturghiei și invocând lumina sa dumnezeiască și asistența Duhului său Sfânt.

Așezându-ne sub această lumină și simțind alături de noi pe aceea care a fost prezentă în Cenacol, la coborârea Duhului Sfânt, și i-a însoțit pe apostoli în primele zile ale Bisericii, participând la rugăciune și la frângerea pâinii (cf. Fap 1,14), vom înțelege mai bine și ne vom însufleți și mai mult în lucrarea pe care noi vrem și trebuie s-o realizăm acum în adunările generale ale Sinodului diecezan, știind că Maria, ocrotitoarea și patroana diecezei, ne va spune și nouă: "Faceți ceea ce vă va spune el" (In 2,11).

Trăim, prin urmare, un eveniment unic, istoric, un eveniment sacru, un timp special, un adevărat "kairos" în care este angajată întreaga Biserică locală, în care credem și sperăm să fie neîncetat Cristos însuși cu Duhul său ca odinioară în Cenacol, sau pe malul lacului Genezaret care ne încurajează și pe noi arătându-ne calea de urmat: "Nu vă temeți! Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Iată eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii" (Mt 28,19).

Simțim, pe drept cuvânt, încurajarea lui Isus care ne asigură că acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele său este și el prezent în mijlocul lor (cf. Mt 18,20).

În această adunare sinodală suntem împreună peste 300 de membri sinodali adunați în numele său, împreună cu Maria, mama și ocrotitoarea Bisericii noastre de Iași, cu apostolii și femeile sfinte, în rugăciune și la frângerea pâinii. Ce putem să dorim și să avem mai mult?

Dacă în timpul Sinodului am insistat asupra unui lucru, mai mult decât asupra altora, a fost asupra rugăciunii. Sinodul a fost și este timp de rugăciune comună și continuă, este timp de descoperire a lui Dumnezeu și a prezenței sale.

Sesiunile noastre vor fi precedate de rugăciune, de celebrarea sfintei Liturghii și de invocarea Duhului Sfânt pentru a simți cu adevărat că în mijlocul nostru este el, Isus, care ne repetă: "Nu vă temeți! Încredeți-vă! Cine mă urmează nu umblă în întuneric ci va avea lumina vieții" (cf. In 8,12; In 16,33).

Suntem chemați să aprofundăm chemarea noastră, să redescoperim marea moștenire pe care am primit-o și s-o transmitem cu un nou zel celor ce vor veni după noi. Suntem chemați să construim Biserica cu pietre vii, așezate în ordine pe temelia apostolilor, piatra unghiulară fiind Cristos.

Biserica noastră cu întregul său popor trebuie să fie ca acel templu prezentat de viziunea din prima lectură de la Liturghia de astăzi, de sub altarul căruia se revarsă peste lume apa dătătoare de viață, care reîmprospătează și alimentează totul.

Sărbătoarea pe care am ales-o pentru inaugurarea celebrărilor sinodale - Sfințirea Bazilicii din Lateran - ne amintește că aici au avut loc cinci Concilii ecumenice, iar în baptisteriul alăturat au fost botezați și au primit credința în secolele al IV-lea și al V-lea, locuitorii Romei.

Totodată, fiind numită "mama și capul tuturor bisericilor", bazilica din Lateran ne amintește, ca oricare altă catedrală, că templu în sens fizic are o semnificație adevărată numai dacă în el se reunesc persoane care îl adoră pe Dumnezeu în "duh și adevăr". Este un adevăr îmbucurător să știm și să mărturisim că o dată cu întruparea Fiului său, Dumnezeu și-a stabilit cortul printre noi, iar că Isus însuși este prezența lui Dumnezeu, adevăratul templu și că el a făcut din fiecare om și fiecare femeie templul său, căci știm că el se identifică cu noi, cei mici și simpli, cei săraci și încercați (cf. Mt 25,40).

Și noi adunați în templul nostru din Iași vrem să declarăm și să arătăm că dorim să fim și să rămânem mereu templu său în care locuiește și lucrează însuși Cristos care ne încurajează să fim Biserică și să mergem pe drumul pe care el ni-l arată. Vom analiza împreună, rând pe rând, cum trebuie să fim membre vii ale poporului său și cum trebuie să dăm mărturie despre prezența sa și a spiritului său în mijlocul oamenilor.

Primele gânduri și prima analiză o vom îndrepta spre cei care reprezintă viitorul Bisericii, spre copii și tinerii, cum să fie pregătiți în familie, biserică, școală și societate, cum să poarte mai departe darul vieții și al credinței.

Așadar, Biserica locală este invitată să știe și să nu uite niciodată că în mijlocul ei se află Cristos care se adresează fiecăruia așa cum s-a adresat lui Petru: "Duc in altum!" ("înaintează în larg!") și vom avea și noi o pescuire minunată, vom fi și noi cu adevărat pescari de oameni. Tuturor curaj și binecuvântare pentru a spune cu vie credință: "La cuvântul tău voi arunca mreaja" (Lc 5,5). Așa să fie.

Iași, 9 noiembrie 2004

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat