Iași: Deschiderea sesiunilor plenare ale Sinodului diecezan
Marți, 9 noiembrie, în sărbătoarea Sfințirii Bazilicii din Lateran, la ora 9.30, în noua catedrală din Iași, a avut loc deschiderea solemnă a lucrărilor Sinodului diecezan printr-o sfântă Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, la care au participat PS Aurel Percă și ceilalți membrii sinodali convocați: preoți, persoane consacrate și credincioși laici.
Sfânta Liturghie solemnă a început cu procesiunea spre altar, în timp ce s-a intonat cântecul "Coboară din ceruri, o Duhule Sfânt".
La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a adresat un salut de bun venit tuturor participanților la lucrările sinodale și celorlalți credincioși prezenți.
"La cuvântul tău voi arunca mreaja" (Lc 5,5) au fost cuvintele cu care PS Petru Gherghel a început predica sa. "Sinodul diecezan, a spus episcopul, este o analiză a situației Bisericii locale cu perspective pentru viitor... În aceste momente, Biserica noastră locală privește la trecutul ei istoric și aduce un pios omagiu celor care ne-au transmis credința... Trăim un eveniment istoric, unic, un adevărat kairos, în care este angajată întreaga Biserică locală". Episcopul a reamintit apoi că fiecare sesiune plenară va începe cu sfânta Liturghie și cu invocarea Duhului Sfânt, pentru că "Sinodul a fost și este un timp de rugăciune... pentru a simți că în mijlocul nostru se află Isus, care ne spune: Nu vă temeți!".
În continuare, PS Petru Gherghel a subliniat că sărbătoarea Sfințirii Bazilicii din Lateran ne amintește tuturor de desfășurarea primelor concilii ecumenice în Biserică, pe linia cărora se înscrie și Sinodul diecezan, care se dorește a fi o radiografie a problemelor existente în Biserica locală și o soluționare a acestora, pentru o îmbunătățire a modului de trăire a vieții creștine. "Isus e adevăratul templu, a mai spus Preasfințitul, el a făcut din fiecare om un templu al său... în care locuiește și lucrează el însuși". La finalul predicii, PS Petru Gherghel a anunțat și temele ce vor fi dezbătute în cadrul primei sesiuni plenare: pastorația copiilor și a tinerilor; instruirea și educația catolică în școală; Biserica și mass-media.
A urmat apoi profesiunea de credință a membrilor sinodali.
După sfânta Liturghie fiecare membru sinodal a primit o mapă conținând: o fișă cu ordinea de desfășurare a tuturor sesiunilor sinodale, o fișă cu ordinea de zi a primei sesiuni plenare, buletine de vot pentru fiecare temă dezbătută, un buletin de înscriere la cuvânt, foi pentru notițe și un pix, o iconiță cu rugăciunea Sinodului diecezan, emblema Sinodului și un ecuson. Membrii sinodali au coborât apoi la subsolul catedralei pentru dezbaterea temelor din prima sesiune plenară.
Emanuel Imbrea
lecturi: 123.