Iași: Cuvioasa Parascheva - hramul catedralei mitropolitane
Joi, 14 octombrie, catedrala mitropolitană din Iași sărbătorește hramul: Cuvioasa Parascheva. Un fragment din lemnul crucii, adus din Grecia, a fost așezat lângă racla cuvioasei Parascheva pentru a fi cinstit de pelerini. La invitația de ÎPS Daniel, arhiepiscopul Iașilor, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la celebrările din catedrala ortodoxă va participa și o delegație a Bisericii romano-catolice.
Născută în Epivat, pe țărmul Mării Marmara, în Imperiul Bizantin (Turcia de astăzi), în prima jumătate a secolului al XI-lea, sfânta Parascheva a trăit în perioada dinaintea despărțirii Bisericilor din Apus și Răsărit.
S-a bucurat de o educație aleasă. A prețuit milostenia, rugăciunea și postul. Din îndemn lăuntric, a părăsit casa părintească pentru a se dedica vieții monahale. A intrat într-o mănăstire din Constantinopol, apoi a stat 5 ani în Mănăstirea "Maica Domnului" din Heracleea Pontului, iar după aceea în Țara Sfântă. Mai târziu se întoarce la Constantinopol (astăzi Istanbul), apoi în satul natal. Era în floarea vârstei când Domnul a chemat-o la sine (25-27 de ani). După moarte este purtată de la malul marii, unde s-au descoperit sfintele ei moaște, în biserica din sat, apoi la Constantinopol, urmând apoi un lung drum în țările balcanice: Târnovo și Vidin (Bulgaria), Krușevaț, Kalemegdan și Belgrad (Serbia), Istanbul (Imperiul Otoman), apoi în Moldova, prin grija domnitorului Vasile Lupu, în 1641. Racla cu moaștele a fost așezată în biserica "Trei Ierarhi", iar din anul 1889 se află în catedrala mitropolitană din Iași. Este protectoarea și ocrotitoarea orașului Iași și a întregii Moldove.

Frumusețea feciorelnică a feței sale, veșmântul albastru, simbol al curăției, crucea cu care "a urmat lui Cristos", și ruloul papirusului din mâna având inscripția fericirilor fac din icoana sfintei Parascheva un model de urmat pentru toți.
* * *
Hramul catedralei mitropolitane din Iași: ne bucurăm că biserica mitropolitană devine în aceste zile loc de întâlnire al creștinilor. Cuvioasa Parascheva a trăit în perioada dinaintea despărțirii Bisericilor. Ea biruit ispitele și a dobândit sfințenia prin cruce. Luând crucea i-a urmat lui Cristos; a cunoscut puterea lui Cristos răstignit și înviat.
De asemenea, e o bucurie că un fragment lemnul crucii a fost adus din Grecia pentru a fi cinstit.
Sfinții sunt cei care unesc. Aceste zile sunt o ocazie pentru a ne aminti de chemarea la sfințenie. În Vechiul Testament, în cartea Leviticului citim: "Fiți sfinți pentru că eu, Domnul, Dumnezeul vostru, sunt sfânt". De asemenea, aceste zile de sărbătoare ne reamintesc că nu suntem singuri: suntem înconjurați de o ceată de martori; sfinții ne însoțesc în drumul nostru spre cer.
Lemnul crucii ne trimite cu gândul la crucea lui Cristos, la bucuria învierii care vine din cruce...
Ne unim în rugăciune cu pelerinii și dorim ca toți să găsească în Parascheva un exemplu de urmat iar în crucea Domnului puterea de a birui păcatul.
Pr. Cornel Cadar
foto 2: Sfânta Cuvioasă Parascheva, icoană pictată de Constantin Ichim
lecturi: 123.