Capitol Provincial la Roman (IV)
După momentul de bucurie și de fraternitate celebrat aseară, în răcoarea înserării, cea de-a patra zi a lucrărilor capitulare, 22 iulie 2004, a fost destinată în întregime lucrărilor în grupuri de discuții.
După adunarea plenară de la ora 9.00, cele patru grupuri s-au reunit în spațiile special destinate acestui moment cu scopul de a reflecta asupra viitorului Provinciei "Sf. Iosif". Atenția s-a concentrat asupra unor puncte concrete de acțiune de-a lungul a trei dimensiuni: personală, comunitară și provincială. Individualizarea obiectivelor prioritare ale următorilor patru ani, a strategiilor și metodelor de actualizare, trecerea în revistă a instrumentelor pentru realizarea lor și analizarea finalităților au constituit obiectul discuțiilor celor patru grupuri. Un loc deosebit în reflecția fraților capitulari l-a constituit și problema situării realității provinciei noastre în contextul general al ordinului și în cel particular al Bisericii locale, pentru a găsi căile prin care să ne putem contribui cu carisma noastră spre binele întregului popor al lui Dumnezeu.
Rezultatul acestor lucrări, sintetizat apoi de către echipa de secretari, va constitui acel Instrumentum laboris care va sta la baza "Proiectului provincial cvadrienal (2004-2008)", care va fi dezbătut și aprobat în cea de-a doua parte a Capitolului Provincial, care se va desfășura în toamnă.
La sfânta Liturghie de la ora 12.00, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, venit special pentru a împărtăși cu frații franciscani comuniunea acestui moment plenar din viața provinciei, care este Capitolul Provincial, și pentru a-l felicita personal pe pr. Ion Ciuraru, reales în slujirea de ministru provincial.
Într-adevăr, cuvântul adresat la predică de către Preasfințitul, pornind de la sfânta Maria Magdalena, "apostola apostolilor" și "prima consacrată", a fost structurat pe aceeași linie a comuniunii. Comunitățile de viață consacrată sunt chemate prin menirea lor să fie model de comuniune pentru orice tip de "fraternitate evanghelică" din Biserica lui Cristos, chemate îndeosebi să facă din Biserică "școala și casa comuniunii", promovând, în acest sens, inițiative concrete pentru o "spiritualitate de comuniune" (cf. Novo millennio ineunte, 43). Aceasta este urarea pe care Biserica locală, prin păstorii săi, o adresează Provinciei Franciscane Conventuale, în această nouă etapă și la acest nou început de drum.
Pr. Victor Dumitrescu
lecturi: 123.