Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La 120 de ani: Omilia episcopului de Iași

Misericordias Domini in aeternum cantabo!
Duc in altum!

Excelențele voastre, dragi confrați, iubiți frați și surori în Cristos,

În această atmosferă de sărbătoare, după ce am proclamat cuvintele Sfintei Scripturi, mai ales sfânta Evanghelie după Luca, la capitolul 5, vreau să fac apel la un cuvânt pe care l-a rostit Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în Novo millennio ineunte ("La începutul noului mileniu"), nr. 1, foarte potrivit pentru momentul pe care-l evocăm și-l trăim împreună, azi, 27 iunie 2004, 120 de ani de la înființarea și fondarea Diecezei de Iași de către papa Leon al XIII-lea.

Duc in altum! Aceste cuvinte răsună astăzi pentru noi și ne invită: a) să ne aducem aminte cu recunoștință de trecut; b) să trăim cu pasiune prezentul; c) să ne deschidem cu încredere spre viitor, Isus Cristos este același ieri și astăzi și întotdeauna (Evr 13,8).

Vă rog să-mi dați voie să încadrez cuvântul meu la acest popas istoric pe acest schelet:
- recunoștință pentru trecut;
- pasiune pentru prezent;
- încredere pentru viitor.

Mai întâi o precizare pe care am făcut-o și am auzit-o de mai multe ori, mai ales ieri, la evocarea istorică de la seminar. Atunci când s-au împlinit 100 de ani de la actul istoric din 27 iulie 1884, din cauza vremurilor potrivnice n-am putut celebra decât în rugăciune, în taină și cu mari dureri în suflet. Ne-au însoțit atunci multe suspine și Dumnezeu ne-a ascultat.

Acum, în condiții noi, adunăm cei 100 și cu cei 20 de ani trecuți și facem sărbătoare, cântăm pe drept preamărire lui Dumnezeu pentru darurile și milostivirile sale și-l lăudăm pe el stăpânul timpului și al istoriei prin cuvintele psalmului 118,1: Lăudați pe Domnul că este bun, în veac este îndurarea lui!

Avem atâtea motive.

A. Recunoștință pentru trecut

Făcând bilanțul celor 120 de ani de la întemeierea Episcopiei de Iași și a tuturor momentelor desfășurate pe acest binecuvântat pământ al Moldovei de la Episcopia Milcoviei, cea a Siretului, cea de la Baia, cea de la Bacău, amintind firește și de perioada Vicariatului de Moldova care a premers crearea Episcopiei Catolice în Iași, capitala istorică și culturală a Moldovei, constatăm o mulțime de lumini, de realizări, de bucurii sufletești, dar și de sacrificii, de încercări, de suferințe și împliniri, care au fost sau nu notate în cronicile vremii, dar sigur ele s-au înscris în cartea vieții pe care o cunoaște bunul Dumnezeu.

De multe ori credincioșii și misionarii din părțile noastre au auzit și simțit cuvintele lui Isus Cristos din Evanghelia după Luca 12,32: "Nu te teme, turmă mică, pentru că i-a plăcut Tatălui vostru să vă dea împărăția", în contextul în care îi asigura pe toți de grija Tatălui ceresc față de slujitorii și fiii săi, față de ucenicii pe care el îi învăța și încuraja.

S-a putut verifica și în Moldova exemplul grăuntelui de muștar (cf. Mc 4,30-31), care, aruncat în pământ, a crescut și a devenit pom-arbust și a făcut ramuri mari, așa încât păsările cerului s-au putut adăposti la umbra lui, grăuntele și sămânța cuvântului, aruncate pe meleagurile moldovene a produs rod care mereu a crescut și a ajuns până la noi.

Dacă urmărim firul istoriei care s-a desfășurat de la Timiș în sus și de la Nistru și Siret în jos, de la Carpați și până dincolo de Prut, sămânța cuvântului și a evangheliei a ajuns să aducă atâtea roade în mijlocul poporului din Moldova, cred că fiecare eparhie, episcopie, fie ea catolică sau ortodoxă, poate să observe această lege a creșterii și a roadelor bogate.

Fără înaintașii noștri, localnici sau veniți din alte părți, fără munca, jertfa și dăruirea apostolilor, care au pornit de la Ierusalim din Cenacol, fără sacrificiul misionarilor și a vajnicilor voievozi, regi, principi și fără iubirea străbunilor noștri care au știut să apere credința și să o transmită o dată cu darul vieții, noi n-am fi fost astăzi aici, constituiți după planul lui Dumnezeu în structuri bisericești bine așezate și ocrotite de întemeietorul ei prin Duhul său Sfânt.

Istoricii, cronicile, cercetătorii pot să o facă și au făcut-o atât de bine, analizând trecutul, scriind studii și prezentând în mod științific evoluția vieții religioase de la începuturile ei și până astăzi. Le suntem recunoscători pentru că prin ei putem să descoperim și mai bine faptele mărețe săvârșite de Dumnezeu pe parcursul anilor care au constituit istoria noastră.

Numărul misionarilor, a dascălilor, a vizitatorilor și episcopilor care au ajuns și au lucrat în Principatul Moldovei, pentru a sădi credința în suflete este mare, impresionant, și ei ne vorbesc despre căile și instrumentele alese de Dumnezeu pentru răspândirea împărăției sale și despre drumul spre structura diecezei din care facem parte și pe care o evocăm.

Figura primului episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli, rămâne ca un punct focal, ca a unui patriarh ce a știut să-i conducă pe frații săi la aflarea familiei lui Dumnezeu, părintele tuturor.

El a deschis drumul binecuvântat al Seminarului indigen și al pregătirii viitorilor apostoli și păstori din rândul băștinașilor. El a fost, așadar, pionierul unui astfel de program care a generat și inițiativa Provinciei Franciscane pentru un Seminar franciscan în Moldova.

Din Seminarul de Iași a ieșit apoi, nu numai o serie de păstori locali, ci și primul episcop indigen în persoana episcopului Mihai Robu din Săbăoani. De atunci și până astăzi numărul preoților a crescut într-un ritm ascendent, chiar dacă vremurile nu au fost ușoare.

Când constatăm că la întemeierea episcopiei numărul credincioșilor catolici era de 66.162, iar astăzi ei trec de 265.000, că preoții angajați în pastorație atunci erau 34 (diecezani și călugări franciscani, iar astăzi sunt peste 304 în țară și 52 în străinătate, inclusiv în misiuni în Africa (4); când facem analiza că la început în 1886 în seminar erau doar 3 seminariști, iar astăzi avem peste 150 studenți teologi la Iași și 120 liceeni la Bacău, la care se adaugă firește cei din Seminarul părinților franciscani și a celorlalte familii călugărești care ating cifra de peste 350 mici și mari, toți aspiranți la viața consacrată; când privim la persoanele consacrate ale diferitelor familii de surori, care la început erau numai cele ale familiei Notre Dame de Sion încă de pe timpul episcopului Salandari, iar acum sunt peste 35 de noi familii cu un număr de surori profese de 467; dacă ne îndreptăm cu gândul spre mișcările de tineri, copii, laici, care au crescut mai ales după anul 1989 și care lucrează în diferite instituții, școli, spitale, centre de caritate, grădinițe și unități parohiale; dacă privim la numărul mare de copii în familiile creștine tradiționale ale diecezei noastre; dacă mai adăugăm și faptul că episcopia dispune nu numai de un episcop diecezan, ci și de un episcop auxiliar, atunci pe drept cuvânt trebuie să-l preamărim pe Dumnezeu și să spunem cu psalmistul: Misericordias Domini in aeternum cantabo! (Ps 88).

B. Trebuie să trăim cu pasiune prezentul

Cu astfel de moșteniri, cu atâtea valori ce le-am primit de la înaintașii noștri, nu ne rămâne decât să ne împlinim datoria cu pasiune și totală dăruire, pentru a fi cu adevărat la înălțimea înaintașilor noștri și mai ales în conformitate cu vocația pe care o avem.

Ca păstor al acestui popor, întrebându-mă cum să trăim mai bine și mai intens timpul pe care îl avem în față, începutul noului mileniu, am considerat că trebuie să acordăm o atenție deosebită realităților trecute ale Bisericii noastre, dar și un interes mărit față de timpul prezent, prin celebrarea unui Sinod diecezan în care să se implice fiecare membru al Biserici noastre, pentru a se pregăti pentru viitor.

Avem, așadar, bucuria unei realizări. Tocmai acum când celebrăm 120 de ani de istorie, în acești ani în care am pășit într-un nou mileniu, gândul nostru se apropie de momentul său final: celebrarea solemnă a adunării poporului lui Dumnezeu din dieceză la 8 decembrie 2004.

Acest act sinodal nu am voit și nu vrem să fie altceva decât o trăire cu pasiune a prezentului, așa cum ne recomandă Sfântul Părinte în Novo millennio ineunte pentru a înainta cu mult curaj în larg, după cuvântul spus de Isus lui Petru: Duc in altum.

C. Asta înseamnă că și momentul pe care-l celebrăm în aceste zile ale Episcopiei de Iași, cu retrăirile și evocările istorice, au un scop precis în programul nostru pentru viitor.

Spuneam la început că intenția noastră este clară: să ne deschidem cu încredere spre viitor: spre Cristos, care este același ieri, astăzi și întotdeauna.

Excelențele voastre, dragi confrați întru preoție, iubiți seminariști, dragi persoane consacrate, dragi frați și surori în Cristos,

Noi trebuie să fim convinși că nu avem doar o simplă ideologie, o doctrină abstractă pe care o îndrăgim și o urmărim. Nu! Noi avem înaintea noastră o persoană, un Dumnezeu care s-a făcut om, care este stăpânul istoriei, alfa și omega, începutul și sfârșitul, care s-a oferit pentru toți de pe pământ, care rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor, care ne-a lăsat testamentul său de iubire, cuvântul său, trupul și sângele său pentru călătoria ce trebuie să o întreprindem pe pământ.

Această persoană se află în mijlocul nostru, a urcat în barca Bisericii noastre ca odinioară în barca lui Petru și care ni se adresează și nouă.

Duc in altum! Înaintează în larg!

Ca și Petru și noi avem uneori puțină credință, poate avem ezitări sau greutăți.

Avem o simplă și unică datorie.

Să nu ne îndepărtăm privirea de la el. El ne spune: "Încredeți-vă, eu am biruit lumea! Cine vine după mine nu va umbla în întuneric. Eu sunt calea, adevărul și viața!".

Acesta este programul nostru la acest moment istoric. În timpul Sinodului diecezan să privim cu încredere spre el, spre viitor, să evocăm trecutul, să prețuim prezentul și să înaintăm cu mult curaj în larg.

Iași, 27 iunie 2004

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat